Dumitru Prunariu a fost ales Presedinte al Comitetului ONU pentru Utilizarea Pasnica a Spatiului Extra-atmosferic (COPUOS), pentru mandatul 2010 - 2011, informeaza un comunicat al MAE.

Desemnarea lui Dumitru Prunariu pentru Presedintia COPUOS a avut loc in cadrul unui proces de selectie care s-a finalizat la 4 martie, la Viena, in Grupul Est-European de la nivelul ONU.

Pentru postul mentionat au mai concurat candidati din Cehia, Ucraina si Ungaria, alegerile desfasurandu-se in mai multe etape.

Campania pentru candidatul roman a fost sustinuta de catre Ministerul Afacerilor Externe si de reprezentantele diplomatice ale Romaniei care isi au resedinta sau sunt acreditate in statele membre ale Grupului Est-European.

Comitetul ONU pentru Utilizarea Pasnica a Spatiului Extra-atmosferic a fost creat de catre Adunarea Generala a ONU in 1959 si are ca mandat revizuirea cooperarii internationale in domeniul utilizarii pasnice a spatiului extra-atmosferic, avizarea programelor in domeniu in vederea includerii acestora sub auspiciile ONU, incurajarea cercetarii si diseminarii informatiei privind aspectelor extra-atmosferice, precum si analizarea problemelor juridice provenind din explorarea spatiului extra-atmosferic, precizeaza MAE.