La mijlocul acestui an se schimba garnitura de conducere la Bruxelles - unii vor ramane in functii, altii se preconizeaza sa schimbe institutia, ce mai, jocurile au inceput sa se faca de ceva vreme. Am tot citit prin presa internationala, FT, European Voice, The Parliament - publicatii de incredere pe afaceri europene, tot felul de variante, despre tot felul de personalitati din institutiile europene.

Am mai vorbit si cu profesori de-ai mei, care lucreaza cu Comisia Europeana, consiliaza comisari, despre oamenii de-acolo si ma gandeam ca e interesant de vazut cam ce li se pregateste sau care sunt speculatiile privind impartirea functiilor, noteaza Anne Marie Blajan pe blogul sau.

Guvernul Boc a anuntat miercuri data alegerilor europene in Romania: 7 iunie. Au aparut deja cateva nume de candidati, doua dintre ele controversate: Elena Basescu si Rares Niculescu, dar si Stolojan, Cristian Preda (consilier prezidential, fostul secretar de stat care s-a ocupat de organizarea Sommet-ului Francofoniei din 2006 de la Bucuresti), Andreea Vass (consilierul lui Stolojan din PE de-acum) de la PDL. Vad pe HotNews.ro ca mai sunt vehiculate numele Monicai Macovei, Alinei Mungiu-Pippidi si Traian Ungureanu.

De la PNL, inteleg din ZIUA, ca cei sase eurodeputati vor vrea in continuare sa faca parte din PE (situatia e similara la toate partidele), plus Cioroianu (fost eurodeputat si vicepresedinte al ALDE inainte de a deveni ministru) sau Norica Nicolai. Ca sa nu nedreptatesc PSD, ii amintesc si pe ei, dar in afara de cei aflati deja in PE nu am vazut sa fie amintite nume noi.

Nu ma indoiesc si sper in acelasi timp ca nu toti candidatii vor fi de aceeasi factura ca tinerii controversati de pe lista PDL, pentru ca e nevoie de personalitati puternice, recunoscute si oameni experimentati ca Romania sa aiba macar speranta in obtinerea unor posturi de conducere relevante in Parlamentul European. Nu stiu cate dintre numele cu rezonanta se vor confirma pana la urma. Bineinteles ca depinde de rezultatul alegerilor - in functie de cat de mare este delegatia nationala intr-un grup politic din PE ai sanse la un post de vicepresedinte, cum e cazul in PPE-DE cu Marian Jean Marinescu sau in ALDE cu Adina Valean - dar depinde foarte mult si de personalitati.

Ganditi-va ce greutate vor avea in PE, daca vor fi alesi, fostii comisari europeni care si-au anuntat intentia de a candida in euroalegeri: poloneza Danuta Hubner (foto - comisar pentru politica regionala), belgianul Louis Michel (dezvoltare si ajutor umanitar), slovenul Janez Potocnik (stiinta si cercetare), luxemburgheza Viviane Reding (telecomunicatii si societate informationala - recunoscuta pentru reducerea tarifelor de roaming), sau slovacul Jan Figel (educatie, cultura si tineret).

Citeste articolul integral si comenteaza pe blogul Menaru.