Presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania (UNEJR), Marius Crafcenco, a declarat, marti, ca existenta executorilor bancari in paralel cu cei judecatoresti este inacceptabila si neeuropeana, relateaza Mediafax. Prin proiectul Codului de procedura civila sunt desfiintate corpurile de executori bancari, urmand ca executarea silita sa fie facuta doar de catre executorii judecatoresti.

"In cazul in care bancile si alte institutii beneficiaza de corpuri proprii de executare, existenta unor astfel de sisteme private, independente si private este inacceptabila si neeuropeana. In nicio tara din lume nu exista mai multe corpuri profesionale care sa faca executarea", a declarat pentru Mediafax, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania (UNEJR), Marius Crafcenco.

Acesta a mai spus ca executorii judecatoresti sunt sub controlul Ministerului Justitiei, fiind controlati de inspectorii de specialitate, in timp ce executorii bancari sunt angajati ai bancilor care sunt institutii private.

In statutul executorilor judecatoresti exista posibilitatea ca acesta sa fie recuzat sau sa se abtina in cazul in care exista un conflict de interese. In schimb, un executor bancar nu are un for superior in fata caruia sa fie reclamate eventualele incompatibilitati sau abuzuri. De asemenea, executorii judecatoresti intra in corpul profesional in urma unui examen organizat la nivelul Ministerului Justitiei, nu printr-un interviu.

"Latura sociala a dorintei executorilor bancari de a fi inclusi in Codul de procedura civila nu este justificata, majoritatea celor care functioneaza ca executori bancari, fiind fosti angajati ai bancii", a mai spus presedintele UNEJR.

  • "Executorii bancarii au alt mod de operare fata de cei judecatoresti"

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci, Paraschiv Constantin, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca eliminarea executorilor bancari este prevazuta de articolele 602 si 604 alineatul 2 din proiectul Codului de procedura civila, ultima varianta postata pe site-ul Ministerului de Justitie in 25 februarie, aceasta fiind si forma aprobata in sedinta de Guvern din aceeasi data.

"Executorii bancari, spre deosebire de cei judecatoresti, primesc doar salariul de baza, nu si comisioane, asa cum o fac executorii judecatoresti. Imaginati-va sumele care se vor vehicula la un comision de 20 la suta in acest an de criza, cand este posibil ca oamenii sa intarzie mai mult cu plata ratelor", a spus Constantin, care a precizat ca pana la 1 ianuarie 2009 romanii aveau restante la banci de 1,92 miliarde de lei.

De asemenea, Paraschiv Constantin a spus ca executorii bancarii au alt mod de operare fata de cei judecatoresti. "Executorii bancari nu vor sa recupereze bunurile gajate, ci creditele, duc o activitate de prevenire, se stabilesc anumite termene de amanare. Executorul judecatoresc stie una si buna: daca intarzie doua luni cu ratele, ii pune lacatul pe usa. Nu urmareste debitorul", a mai spus Constantin.

Daca intra in vigoare noul Cod de procedura civila, celor peste 500 de executori bancari afiliati la FSAB li se vor desface contractele de munca, a adaugat liderul sindical. FSAB are peste 8.700 de membri de sindicate din banci, intre care BRD, Raiffeisen, Unicredit, Romextera si Bancpost.