Pensionarii cu venituri lunare mai mici de 600 de lei beneficiaza, incepand de duminica, de medicamente compensate cu 90%, destinate in principal afectiunilor cardiovasculare, circulatorii si ale capacitatii mentale, a anuntat ministrul Sanatatii, Ion Bazac, informeaza NewsIn.

"Vor beneficia de aceasta compensare peste jumatate dintre pensionarii din Romania. In total, este vorba de 650 de medicamente, corespunzand la 217 denumiri comune internationale de pe lista B a medicamentelor compensate. De pilda, medicamentul Preductal, care avea, pana acum, pretul de referinta 43,6 lei si era compensat la 21,83 lei, va putea fi cumparat cu doar 4,37 lei", a precizat Bazac.

Numarul pensionarilor care vor beneficia de aceasta masura este de peste trei milioane. Fiecare dintre ei va putea cumpara medicamente compensate cu 90% in limita a 300 de lei pe luna.

Fondurile pentru compensarea medicamentelor vor fi asigurate 50% din Fondul National al Unic al Asigurarilor de Sanatate si 40% de la bugetul Ministerului Sanatatii, din taxa pentru viciu.