Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene participa duminica, la Bruxelles, la o reuniune informala dedicata discutiilor aprofundate pe tema depasirii actualei crize economice si financiare, dar si reafirmarii unitatii, dupa saptamani lungi de polemici. Inainte de summit, presedintele Traian Basescu va participa si la o intalnire de coordonare a Grupului de la Visegrad, tarilor baltice, Romaniei si Bulgariei.

Pe agenda de discutii a summit-ului se regasesc, in primul rand, propunerile si initiativele pe care UE le va promova la Consiliul European de primavara (Bruxelles, 19-20 martie) si la Summitul G20 (Londra, 2 aprilie), destinat reformei sistemului financiar international.

Vor mai intra in discutia liderilor masurile suplimentare ce trebuie adoptate la nivel european pentru stabilizarea sectorului financiar.

Sectorul auto reprezinta o problema spinoasa ce a dat batai de cap liderilor UE in ultimele saptamani. Se pare ca va fi si principala problema abordata de presedintele francez, Nicolas Sarkozy, care ar solicita un plan european de sprijinire a industriei de profil.

Este posibil sa se discute si despre oportunitatea de a accelera extinderea Zonei euro, pentru a pune la adapost unele dintre noile membre de volatilitatea propriilor monede. Nici in acest subiect nu exista consens.

Intalnirea va incepe la ora 15:00, ora Romaniei, si va dura circa trei ore.