Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, Codul de Procedura Civila, Codul de Procedura Penala si noul Cod Penal. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, va sustine o declaratie de presa pe aceasta tema, la finalul sedintei de Guvern, a anuntat premierul Emil Boc, in cadrul unei conferinte de presa, la finalul sedintei Executivului.Guvernul urmeaza sa dea unda verde si noului Cod Civil saptamana viitoare.

Cele trei Coduri adoptate de Guvern trebuie sa treaca, acum, si de Parlament. Cele 3 Coduri juridice, plus Codul Civil, ce urmeaza sa fie adoptat de Guvern, vor intra pentru inceput in dezbaterea a doua comisii parlamentare infiintate de PD-L si PSD in acest scop. Data-limita pana la care cele doua comisii trebuie sa se pronunte asupra prevederilor Codurilor este 15 mai. Dupa ce Codurile vor trece de cele doua Comisii, Guvernul fie va trimite Codurile in dezbaterea plenului in forma actuala, fie le vor mai modifica o parte din prevederi, in functie de amendamentele aduse de cele doua comisii.

Gheorghe Flutur, vicepresedinte PDL, a declarat, la inceputul acestei saptamani, ca obiectivul Guvernului este adoptarea celor 4 Coduri pana in luna iunie, pentru ca Romania sa isi poata respecta angajamentul fata de Uniunea Europeana.

Cele 4 coduri au fost retrase din Parlament de Executiv la inceputul acestui an, pe motiv că ele trebuie să fie însuşite politic. Codurile fusesera finalizate in noiembrie anul trecut si trimise in Parlament de fostul Executiv.

  • Emil Boc: Adoptarea Codurilor raspunde exigentelor CE pentru a ridica monitorizarea pe justitie
  • "Adoptarea acestor coduri raspunde exigentelor CE pentru a ridica monitorizarea asupra justitiei din Romania. Speram ca ele sa poata fi adoptate in timp util pentru ca Romania sa poata cere, cu fruntea sus, la sfarsitul acestui an, ridicarea monitorizarii pe justitie."
  • ""Reducerea duratei proceselor din justitia existenta in momentul de fata in Romania, adica reducerea duratei proceselor aflate pe rolul instantelor judecatoresti, in special in materie civila si penala. In al doilea rand, este vorba de o reducere a costurilor legate de administrarea justitiei si costurile pe care cetatenii le platesc in raport cu actul de justitie.

  • "In al treilea rand, este vorba de compatibilizarea prevederilor din Codul Penal, din Codul de Procedura Penala, din Codul de Procedura Civila cu reglementarile europene in materie, si nu in ultimul rand, adoptarea acestor coduri raspunde exigentelor Comisiei Europene, de a finaliza, in vederea ridicarii monitorizarii pe justitie, aceste acte normative extrem de importante pentru modernizarea justitiei din Romania."
  • Catalin Predoiu: Nu se pune problema sa demisionez dupa adoptarea Codurilor
  • "Adoptarea proiectelor de Coduri creeeaz premisele modernizarii sistemului judiciar, iar adoptarea lor de catre Parlament va reprezenta un semnal clar pentru modernizarea acestuia."
  • "Codurile au fost in dezbatere publica in 2008, au primit avizul fostului Guvern, al Ministerului Public, al magistratilor. Exista un larg consens cu privire la necesitatea aprobarii de urgenta a acestor acte normative."
  • "Din punct de vedere tehnic, cele 3 Coduri vor fi trimise in Parlament, in procedura de urgenta."
  • "Codurile vor fi implementate dupa o perioada de un an si jumatate - doi ani, timp in care prevederile acestora vor fi cunoscute atat de specialisti, cat si de opinia publica."
  • "Parlamentul si societatea civila au timp sa formuleze amendamente la aceste Coduri."
  • "Aceste proiecte au constituit rodul muncii unor colective de specialisti care au lucrat ani de zile la Ministerul Justitiei, sub coordonarea ministrilor care s-au succedat."
  • "In niciun caz nu se pune problema ca eu sa demisonez de la Ministerul Justitiei dupa adoptarea acestor Coduri."

"Mandatul pe care il am este unul tehnic. Am ramas la minister pentru obiective de cel mai inalt interes pentru statul roman: Codurile si raportul de tara", afirma, in urma cu doua zile, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, invitat la emisiunea "Discutia de luni", difuzata de HotNews.ro si RFI.