Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a declarat marti, in fata Senatului american, ca exista "o perspectiva rezonabila" de terminare a crizei economice in Statele Unite in cursul acestui an, daca interventiile statului functioneaza, relateaza AFP.

"Daca actiunile adoptate de administratie, de Congres, de Federal Reserve vor reusi sa restaureze intr-o anumita masura stabilitatea financiara - si doar in acest caz, in opinia mea - exista o perspectiva rezonabila ca actuala recesiune sa se termine in 2009 iar anul 2010 sa fie unul al revenirii", explica Ben Bernanke.

El a adaugat insa ca revenirea completa a celei mai mari economii a lumii ar putea avea loc in decurs de peste trei ani.

In cadrul declaratiei semestriale in fata Congresului, Bernanke a mentinut o doza importanta de prudenta, adaugand ca economia americana este prinsa in continuare intr-o "grava recesiune".

El a reafirmat ca, daca Fed nu poate sa reduca din nou dobanda de politica monetara, institutia va "utiliza toate instrumentele de care dispune pentru a stimula activitatea economica si pentru a ameliora functionarea pietelor financiare".

Presedintele bancii centrale a subliniat ca cei mai recenti indicatori economici nu sunt incurajatori.

"Deteriorarea pietei muncii, pierderile considerabile de valoare in actiuni si in domeniul imobiliar precum si conditiile dure de creditare au afectat increderea consumatorilor si cheltuielile pe care acestia le fac", a explicat el.

"Intreprinderile si-au redus investitiile, ca reactie la perspectivele care se degradeaza, precum si in fata dificultatilor pe care le intampina in obtinerea imprumuturilor", a continuat oficialul american.

Dar, adauga Bernanke, eforturile facute de Statele Unite si de partenerii economici pentru a reduce aceste tensiuni asupra pietei creditului "au contribuit la revenirea unui anumit grad de stabilitate pe unele piete financiare".