Vicepremierul Dan Nica a declarat sambata, la Galati, ca saptamana viitoare Guvernul ar putea adopta ordonanta privind modificarea modalitatii de organizare a licitatiilor publice si accesare a fondurilor europene. Prin aceasta ordonanta se urmareste cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene pentru Romania, sustine Dan Nica.

"Am avut o prima discutie in cadrul Guvernului, cu masurile principale pe care le vom adopta. Ele se refera la scurtarea perioadei de desfasurare a licitatiei. De asemenea, documentatiile pentru obtinerea fondurilor europene vor fi mult simplificate. Din 27 de documente necesare pentru depunerea unui proiect pentru accesarea fondurilor europene pentru IMM-uri, au ramas doar cinci. De asemenea, am dispus proceduri accelerate pentru autoritatile de management, astfel incat perioada sa se scurteze de la 9 luni la 30 de zile", a afirmat Dan Nica, potrivit Rador.

Nica apreciaza ca aceste modificari vor simplifica procedura de accesare a fondurilor europene si vor grabi inceperea lucrarilor. "A aparut o noua smecherie, si anume: depui contestatie sicanatorie si, daca firma care este pe locul intai nu cade la intelegere cu tine sa-ti dea niste bani, tu te ocupi de lucrul asta si, timp de un an de zile, el nu poate sa isi desfasoare contractul respectiv. Prin toate aceste masuri dorim sa restrangem acest cadru sicanatoriu, iar desfasurarea licitatiei de cel care este calificat si care are contracte semnate pentru accesarea fondurilor europene sa se realizeze intr-o perioada foarte scurta de timp, fondurile sa fie in mod efectiv absorbite si cheltuite si sa ajunga in economia Romaniei", a declarat Nica.