Situatia romanilor din Italia va fi discutata in zilele urmatoare de ministrul roman de Interne si de omologul sau italian, Roberto Maroni, a anuntat sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Galati, ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica.

"Voi avea o discutie cu domnul ministru de interne al Italiei la Consiliul General de la Bruxelles in zilele urmatoare, cand voi fi si eu prezent, si vom discuta foarte multe lucruri despre modalitate in care pe de o parte trebuie sa respectam cetatenii romani care respecta legea, nu au niciun fel de problema ca sunt in Italia, si sa vedem ce masuri luam cu cei care incalca legea", a spus Dan Nica, citat de Mediafax. Intrebat daca intentioneaza sa creasca si nivelul de colaborare intre politia romana si cea din Italia, Dan Nica spus doar ca "orice declaratie pe acest subiect va fi anuntata public".

Europarlamentarii PSD Daciana Sarbu, Ioan Mircea Pascu, Corina Cretu si Alin Antochi au adresat vineri o intrebare scrisa Comisiei Europene privind masurile luate de aceasta in ceea ce priveste actiunile xenofobe si discriminatorii la adresa romanilor din Italia.

"In ultima vreme, in Italia au avut loc o serie de actiuni xenofobe si de stigmatizare impotriva romanilor rezidenti in aceasta tara, pe fondul unor infractiuni comise de cetateni romani. Situatia devine din ce in ce mai ingrijoratoare si din cauza amplificarii acesteia de catre mass-media italiana, care nu ezita sa puna pe prima pagina orice articol destinat denigrarii cetatenilor romani rezidenti in peninsula. Aceste evenimente sunt fara precedent, iar aceste actiuni xenofobe genereaza tensiuni diplomatice intre doua state membre, Italia si Romania"

"De asemenea, o serie de personalitati politice au facut declaratii ofensatoare nu doar la adresa romanilor care au comis infractiuni, ci la adresa tuturor cetatenilor romani din Italia, dand impresia ca de fapt in limba italiana termenul de «roman» este echivalent cu cel de «infractor». Situatia pare sa scape de sub control in contextul in care copiii romani sunt agresati si discriminati in scolile italiene, iar cetatenii romani si bunurile acestora sunt supusi violentelor si distrugerilor din partea membrilor extremei drepte italiene «Forza Nuova»", se arata in mesajul europarlamentarilor.