Consiliul de Ministri Italian urmeaza sa adopte, vineri, noi masuri care sa reduca infractiunile cu violenta. Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a cerut adoptarea imediata a acestui document pentru a face fata valului de violenta impotriva femeilor - informeaza Radio Romania Actualitati.

Una dintre cele mai controversate propuneri este cea privind infiintarea unor patrule formate din cetateni care sa supravegheze periferiile marilor orase. Aceasta idee este contestata insa de opozitie si de catre o parte a presei, care considera riscanta aparitia acestor patrule, nu doar pentru ca ar trebui sa faca ceea ce statul nu este capabil, ci pentru ca ii autorizeaza pe cei care vor incerca sa isi faca dreptate singuri.

Totodata, decretul va interzice arestarea la domiciliu a violatorilor, care vor fi trimisi direct in inchisoare pe perioada cercetarilor si a procesului.

Guvernul roman ia masuri pentru romanii din Peninsula

Autoritatile de la Bucuresti pregatesc actualizarea masurilor luate in 2007 pentru sprijinirea romanilor din Italia. Planul de masuri adoptat in urma cu aproape doi ani prevede, printre altele, cooperarea politieneasca si judiciara si aplicarea unor masuri sociale.

Vineri, Ministerele Internelor, Justitiei, Muncii, Culturii si Turismului, precum si alte institutii centrale, urmeaza sa trimita Ministerului de Externe propuneri pentru completarea acestui plan. In paralel, Guvernul intentioneaza sa continue campania de promovare a imaginii Romaniei prin Agentia pentru Strategii Guvernamentale, care a organizat anul trecut campanii in Italia si Spania si pentru care s-au cheltuit aproape 8 milioane de euro.

Intre timp, Ministerul de Externe a trimis deja un plan cu masuri urgente catre toate misiunile diplomatice din Italia, inclusiv la Ambasada Romaniei pe langa Sfantul Scaun. Toate aceste masuri au ca scop sa protejeze romanii din Italia si sa atenueze sentimentele antiromanesti, declansate de un val de acte violente, in care suspecti sunt cetateni romani.

Potrivit Ministerului italian de Interne, romanii se afla pe primul loc in randul imigrantilor care au comis violuri in Italia, urmati de marocani si albanezi.