Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreies, a declarat joi, la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, ca, incepand din acest an, majoritatea hotararilor judecatoresti vor fi publicate in intregime pe internet, protejandu-se insa datele cu caracter personal.

Virgil Adreies a explicat ca acest lucru se va face in etape, astfel incat pana la data de 31 aprilie se vor publica toate hotararile curtilor de apel pe anul trecut, pana in 31 decembrie deciziile pe acest an si hotararile a jumatate din tribunalele existente pe anul trecut si pe cel in curs, iar in anul 2010 va fi publicata cealalta jumatate a deciziilor tribunalelor, transmite Mediafax.

"Dorim prin asta sa dam o dovada efectiva de transparenta totala a sistemului judiciar fata de mass-media, fata de societatea civila si, in general, fata de toti justitiabilii. Efectul imediat va fi o crestere efectiva a calitatii motivarii hotararilor date de catre judecatori", a spus Andreies.

Potrivit acestuia, publicarea hotararilor se va face "in extenso", insa se vor proteja datele cu caracter personal, precum numele partilor. In schimb, vor fi publice numele judecatorilor care au dat sentintele. "Numele judecatorului nu este o data care trebuie protejata, cu caracter personal, si va ramane in hotararea publicata", a motivat Andreies.

Presedintele CSM a spus ca in total vor fi publicate aproximativ 80-90 la suta din hotararile judecatoresti, exceptandu-se cele speciale, precum dosarele cu minori.

Hotararile judecatoresti ar urma sa fie publice pe un site special creat la nivel national, si nu pe site-ul actual al instantelor de judecata din Romania.