Accizele la tutun si alcool cresc anul acesta, ceea ce va duce si la cresterea pretului final al tigarilor si bauturilor alcoolice. Acciza la tutun va creste cu 14 euro la mia de tigarete, in doua transe, iar cea la alcool, intre 11 si 14 euro pe hectolitru, in functie de tipul bauturilor alcoolice, a anuntat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Acciza la tutun va creste cu 7 euro la mia de tigarete de la 1 aprilie si cu 7 euro de la 1 august. Ministrul Finantelor spune, insa, ca impactul asupra pretului de vanzare a unui pachet de tigari va fi nesemnificativ, dar nu a precizat care va fi scumpirea medie rezultata dupa fiecare majorare de acciza.

Producatorii de tigarete Japan Tobacco International si British American Tobacco Romania sustin, insa, potrivit Mediafax, ca majorarea, in perioada urmatoare, a accizei la tutun ar urma sa determine scumpiri de circa 50% ale produselor si cresterea contrabandei la 30% din piata.

In ceea ce priveste alcoolul, Gheorghe Pogea a anuntat ca accizele se majoreaza cu 11 euro pe hectolitru in cazul vinurilor spumante si cu 13,96 euro pentru celelalte tipuri de bauturi alcoolice, intr-o singura etapa, de la 1 aprilie, potrivit Realitatea Tv.

Gheorghe Pogea a declarat ca "Impactul majorarii accizelor va fi de circa 700 de milioane lei sau 0,12% din PIB".