Reprezentantii Asociatiei Bucuresti sustin ca proiectul prin care, pe strada Brezoianu, pe locatia cladirii Universul, ar urma sa se construiasca un hotel de 5 stele si un bloc de locuinte langa parcul Cismigiu ar fi ilegal. Acestia au mai cerut primarului Sorin Oprescu sa organizeze un referendum prin care bucurestenii sa fie consultati. Reprezentantii investitorului spun ca exista cateva neconcordante in planurile depuse la Primaria Capitalei dar ca vor fi corectate si ca se va respecta legislatia in vigoare.

Presedintele Asociatiei Bucuresti, Alexandru Binescu, sustine ca proiectul imobiliar incalca o serie de normative urbanistice, cea mai importanta fiind aceea care prevede ca in zona parcului Cismigiu nu se pot construi cladiri mai inalte de 16 metri.

“O parte dintre avizele pentru acest proiect au fost luate pentru un alt plan urbanistic, ceea ce este ilegal. Suprafetele alocate construirii prevazute depasesc suprafata totala. Se mai incalca o hotarare a Consiliului General legata de parcari. Ei au alocat 100 de locuri de parcare cand in mod normal ar avea nevoie de circa 266 de locuri de parcare aferente suprafetei construite”, a declarat Alexandru Binescu.

Intr-un document postat pe blogul asociatiei se rezuma si motivele pentru care proiectul pentru care Consiliul General urmeaza sa voteze un Plan Urbanistic Zonal nu este oportun:

  • este incorect matematic, ceea ce il face nul la nivel juridic
  • avizul Directiei de Cultura – DCCPCNMB este dat pe alt proiect decat cel prezentat in PUZ; de asemenea, avizul este acordat pe studiu istoric, nu pe PUZ
  • avizul Comisiei Tehnice de Urbanism – CTUAT este acordat pe alt proiect decat cel prezentat in PUZ
  • adresa Directiei Transporturi – DTDSC este acordata pe alt proiect decat cel prezentat in PUZ
  • proiectul nu are aviz de mediu, desi impactul asupra mediului este evident prin sutele de masini ce le va atrage in zona
  • incalca Hotararea CGMB 22/2006 fiindca, la 26.400mp construiti, asigura doar 100 de locuri de parcare, in loc de minim 264.

Printr-un comunicat oficial, Asociatia Bucuresti solicita primarului Sorin Oprescu sa organizeze un referndum prin care sa se decida soarta proiectului imobiliar. “Acest referendum este necesar inainte de sedinta CGMB pentru ca opinia bucurestenilor sa conteze, iar procesul democratic in Bucuresti sa existe cu adevarat”, se arata in comunicat. Pe larg click aici.

Pe locatia fostei tipografii Universul, omul de afeceri american Jonathan Mann doreste sa contruiasca un hotel de cinci stele, care sa includa si o zona de birouri si un bloc de locuinte care va fi amplasat langa parcul Cismigiu. Potrivit investitorilor, cladirea Universul cu fatada spre strada Brezoianu nu va fi daramata.

La solicitarea Asociatiei Bucuresti, Primaria capitalei a organizat miercuri,18 februarie, o dezbatere publica pe marginea proiectului de pe strada Brezoianu. Inainte de dezbaterea publica reprezentantii asociatiei s-au intalnit chiar in curtea fostei tipografii Universul cu reprezentantii investitorului. Managerul proiectului, Maximilian Bruckner, a explicat ca proiectul va respecta legislatia si ca daca exista neconcordante acestea se vor corecta. “Pana la urma, ce conteaza daca inaltimea admisa e de 12-16 sau 40 de metri, in zona sunt cladiri inalte. Noi vrem sa investim aici, ar trebui ca societatea civila sa fie bucuroasa. Noi nu vom afecta cladirile istorice din zona”, a declarat Maxmilian Bruckner.

Cat despre neconcordantele din proiect, Madalina Seulea, un alt reprezentant al investitorului, a admis ca arhitectii ar fi gresit. “Suntem doar in faza de aprobare a unui Plan Urbanistic Zonal; planurile detaliate le vom avea mai incolo. Sigur, poate ca sunt neconcordante, dar ele vor fi reparate”, a declarat reprezentantul investitorului.

In cadrul dezbaterii publice, arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a declarat ca aspectele semnalate de Asociatia Bucuresti vor fi analizate. “Eu am preluat acest proiect de la fosta comisie de urbanism. Am reusit sa negociez cu investitorul sa micsoram unii parametrii pentru a fi in concordanta cu legislatia. Oricum vom mai verifica o data aspectele semnalate”, a declarat Patrascu.