Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Capitalei, a declarat pentru HotNews.ro ca lucrarile la pasajul Basarab ar putea fi reluate in doua luni de zile. In opinia acestuia, decizia magistratilor este injusta si singura solutie pentru deblocarea lucrarilor este ca Guvernul sa emita o ordonanta. Reprezentantii Fundatiei Tera Mileniul III, organizatia care a demarat in instanta actiunea in urma careia lucrarile la pasaj au fost blocate, au declarat ca vor ataca si ordonanta Guvernului si ca singura solutie in acest caz este ca Primaria sa refaca studiile pentru pasajul Basarab.

UPDATE: UPDATE: Consiliul General va adopta in sedinta de joi un proiect de hotarare prin care se solicita ajutorul Guvernului pentru continuarea lucrarilor la Pasajul Basarb. Premierul Boc a declarat ca va face tot posibilul ca lucrarile la pasaj sa fie reluate.

Arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a comentat pentru HotNews.ro situatia pasajului Basarab. “In primul rand, eu nu inteleg decizia instantei. Daca pasajul Basarab nu este de utilitate publica atunci nu stiu ce este. In acest moment singura solutie pentru a continua lucrarile este ca Guvernul sa emita o ordonanta prin care sa se reglementeze situatia”, a declarat Patrascu.

Arhitectul-sef a mentionat ca ordonanta guvernului va avea la baza legea 184 din noiembrie 2008, care prevede clar ca lucrarile de infrastructura precum pasajul Basarab sunt declarate de utilitate publica din oficiu. Lucrarile la pasaj ar putea fi reluate in scurt timp, daca guvernul va emite ordonanta respectiva. “Situatia contractului pentru pasaj s-a reglementat, astfel nu mai sunt probleme legate de finantare. Lucrarile ar putea fi reluate in doua luni de zile. Depinde si de ce va face Guvernul”, a mai declarat Patrascu. Primarul Sorin Oprescu a declarat, la randul sau, ca va cere ajutorul premierului Emil Boc pentru ca lucrarile la pasajul Basarab sa fie reluate.

UPDATE: In sedinta de astazi a Consiliului General al Capitalei la punctul 1 al ordini de zi este prevazut adoptarea unui proiect prin care se cere Guvernului sa adopte o hotarare in cazul exproprierilor de la Pasajul Basarab. Mai exact se prevede "trimiterea unei solicitari catre Guvernul Romaniei de emitere a unei Hotarari privind aprobarea procedurii de expropriere pentru imobilele ramase de expropriat, precum si suma globala estimata a despagubirilor, in vederea continuarii si finalizarii lucrarii de interes public local "Pasaj Rutier Denivelat Superior Basarab".

Premierul Emil Boc invitat la o emisiune a Realitatea Tv a declarat ca sustine proiectul pasajului Bsarab si ca il va ajuta pe primarul Sorin Oprescu pentru a relua procedurile de expropriere din zona. "Eu imi voi da tot concursul ca lucrarile sa fie reluate. In maxim doua saptamani noi putem rezolva aceasta problema", a declarat Emil Boc.

Reprezentantii Fundatiei Tera Mileniul III, fundatia care a demarat in instanta actiunea impotriva Primariei Capitalei, au declarat ca vor ataca in instanta si ordonanta de Guvern. “Nu se poate emite o astfel de ordonanta. Ea nu ar fi constitutionala. Daca Guvernul va emite o astfel de ordonanta cel mai probabil o vom ataca”, a declarat avocata Catalina Radulescu.

CRJ cere sanctionarea functionarilor din Primaria Capitalei

In ceea ce priveste solutiile in acest caz, Catalina Radulescu a mentionat ca primarul Sorin Oprescu ar trebui sa sanctioneze functionarii care au emis actele ilegale. “O parte din despagubirile aferente exproprierilor ar trebui suportate de acesti functionari care au emis actele si au incalcat legea numai pe principiul ca este o lucrare de utilitate publica. In opinia mea ar trebui sa se refaca studiile si expertizele pentru acest proiect pentru ca ele sunt din 1998. Nu o spun eu, sunt experti care sustin ca acest pasaj nu ar debloca traficul ci ar bloca si mai mult Piata Victoriei. Trebuie sa se faca si o consultare publica”, a mai declarat Catalina Radulescu.

Prin decizia definitiva a Curtii de Apel Bucuresti de marti, 17 februarie, se desfiinteaza Hotararea de Consiliu General 160/2006 prin care constructia pasajului suprateran Basarab este declarata de utilitate publica. Hotararea Consiliului General mai decide si exproprierea imobilelor din zona. Este vorba de o farmacie din Strada Plevnei nr. 244, ridicata la inceputul secolului XX, Fabrica de Bere „Luther“, din Soseaua Orhideelor nr. 34-36 si 42-48 construita in 1869 si o casa din Soseaua Orhideelor nr. 26 bis care a fost edificata la sfarsitul secolului XIX. Prin decizia instantei se blocheaza procedura de expropriere si astfel se blocheaza si constructia pasajului.

Juristii consultati de HotNews.ro sustin insa ca decizia instantei nu are efecte asupra procedurii de expropriere. De asemenea, acestia mentioneaza ca prin legea 184 din 2008 pasaje precum cel de la Basarab sunt declarate din oficiu de interes public. Potrivit juristilor, pentru a debloca procedura de expropriere, Consiliul General trebuie sa solicite Guvernului sa emita o hotarare pentru imobilele inca neexpropriate.

In schimb, in cazul celor deja expropriate, situatia este clara. Juristii mai mentioneaza ca legea 184 are efecte asupra situatiei juridice in cazul pasajului Basarab, tocmai pentru ca lucrarile sunt inca in derulare si exproprierile nu au fost finalizate. In concluzie, lucrarile la pasaj vor continua dupa ce guvernul va reglementa situatia exproprierilor.