Medicii de familie au anuntat ca renunta la proteste, dupa ce au primit asigurari, in urma intalnirii cu ministrul Sanatatii, Ion Bazac, si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Irinel Popescu, ca bugetul alocat medicinei primare va scadea cu cel mult 12%, si nu cu 40%. Reprezentantii medicinei primare au anuntat, vineri, ca mai mult de jumatate dintre cabinetele de medicina de familie ar falimenta, pana in aprilie, in conditiile scaderii bugetului cu 40%, in 2009, si a cresterii cheltuielilor in functie de cursul euro.

De asemenea, ministrul Sanatatii a anuntat ca doreste introducerea unui sistem de coplata a serviciilor medicale de la 1 iulie, iar in domeniul medicinei primare, acestea vor fi simbolice, potrivit NewsIn.

Potrivit reprezentantilor medicilor de familie, rezultatul pentru trimestrul intai obtinut la intalnirea de marti nu este cel dorit, dar inteleg ca anul acesta este vorba de un buget de austeritate. In opinia acestora, cheltuielile cabinetelor medicale vor putea fi suportate din bugetul alocat asistentei medicale primare. "Pentru trimestrul intai, valorile raman neschimbate, la nivelul lui 2008. Pentru celelalte trei trimestre, valoarea minim garantata a punctului per capita este de 4,1, iar valoarea minim garantata per serviciu este de 1,5", a declarat, marti, agentiei Mediafax, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, Rodica Tanasescu.

Ea a precizat ca fata de 2008, valoarea punctului "per capita" si "per serviciu" a scazut, dar in limita unui buget de austeritate, adica de la 4,61 la 4,1 "per capita" si de la 1,9 la 1,5 "per serviciu". De asemenea, pentru 2009, raportul capita - serviciu va fi de 80 pe 20, a mai spus Tanasescu, precizand ca actiunile de protest anuntate vor fi suspendate.

Medicii de familie au inceput sa depuna, de luni, la casele de asigurari de sanatate, cereri prin care anunta ca, de miercuri ar putea intra in concediu de odihna sau de studii, pentru trei zile, in semn de protest fata de alocatia bugetara pe 2009. Ministerul Sanatatii anuntase luni ca veniturile medicilor de familie, in primul trimestru din 2009, vor fi de 306 milioane de lei, la fel ca anul trecut, in conformitate cu contractul-cadru, care a fost prelungit prin hotarare de Guvern.