In primul trimestru al lui 2009 veniturile medicilor de familie vor ramane neschimbate, la valoarea anului 2008, de 306 milioane RON, a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac. Ministrul a avut luni o intalnire cu presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Irinel Popescu, pentru a analiza veniturile cabinetelor medicilor de familie in anul 2009.

In urma intalnirii s-a ajuns la urmatoarele concluzii:

  • In primul trimestru al acestui an veniturile medicilor de familie vor ramane neschimbate, la valoarea anului 2008, de 306 milioane RON, in conformitate cu contractul –cadru, care a fost prelungit prin hotarare de guvern.
  • Incepand cu prima zi a trim. II 2009, atunci cand intra in vigoare noul contract cadru si legea bugetului pe anul in curs, se estimeaza alocarea a 256, 5 milioane RON trimestrial. Aceasta redistribuire rezulta din rectificarea bugetara si realocarea de la alte capitole bugetare. In plus,  se vor adauga si sumele suplimentare provenite din cele 2 noi programe ale  Ministerului Sanatatii: screeningul de cancer de col uterin si cel al bolilor cardiovasculare,  care insumeaza 180 milioane de lei pana la sfarsitul anului.
  • In aceste conditii, unui medic de familie ii va fi permis ca, in functie de performante si calitatea actului medical, sa atinga valori suficiente pentru derularea activitatiilor curente.

In termeni reali, bugetul aprobat anul acesta, fara rectificari, este cu 24% mai mare fata de 2007, an in care nu au existat probleme in asigurarea asistentei medicale primare.

In 2009, un medic de familie care are inscrisi 1500 pacienti pe lista va putea realiza venituri de aprox. 13.000 de RON lunar.

In Romania, bugetul asistentei medicale primare consta in cheltuielile cu veniturile medicilor de familie, precum si costurile cu medicamentele si investigatiile paraclinice aferente, prescrise de medicii de familie.

Scaderea invocata a veniturilor pentru medicina de familie, cu procentul de 40%, nu este reala. In anul 2008, veniturile cabinetelor medicilor de familie au crescut fata de 2007 cu 99%, generand un deficit semnificativ bugetului CNAS, respectiv 1 milliard RON.

Oficialii MS si CNAS atentioneaza medicii de familie ca afirmatiile privind falimentul cabinetelor medicale in 2009 nu sunt fondate, iar formele de protest anuntate de acestia sunt in afara relatiilor contractual care obliga medicul de familie sa asigure inlocuitor pe perioada concediului de odihna si vor afecta nejustificat pacientii, creand disfunctionalitati in cadrul intregului sistem.