Rusia a propus Statelor Unite ale Americii un scut anti-racheta tripartit, care sa includa si Uniunea Europeana, in locul actualului proiect american, a declarat sambata seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, intr-un interviu acordat saptamanalului german Der Spiegel si care va fi publicat luni, informeaza AFP.

"Am propus deja un proiect tripartit Rusia-Europa-Statele Unite in urma cu un an si jumatate. Cu statii rusesti pe teritoriul Rusiei si al Azerbaidjanului, am putea realiza o retea de radare care ne-ar permite sa controlam toate amenintarile, in termeni de atacuri cu rachete, care provin din sud", afirma el.

"Aceasta este alternativa pe care o propunem planului unilateral conceput de Statele Unite. Inca nu este tarziu. Mai avem timp sa ne asezam la masa negocierilor si sa incepem sa examinam situatia", adauga ministrul Afacerilor Externe al Rusiei.

Statele Unite negociaza cu Polonia si cu Cehia amplasarea in aceste tari a zece interceptoare de rachete si a unui sistem de radare, idee care ingrijoreaza profund Rusia.

Dar americanii sunt dispusi sa revada acest proiect daca Rusia va contribui la eliminarea amenintarilor care provin din Coreea de Nord si din Iran, a declarat vineri sub-secretarul de stat pentru afacerile politice, William Burns.