Presedintele Traian Basescu a negat sambata ca ar fi existat vreodata un plan de populare a judetelor Covasna si Harghita cu cetateni din Republica Moldova.In schimb, seful statului a acuzat epurarea etnica din administratia locala, in conditiile in care niciun post de conducere nu este ocupat de romani in primariile din judet.

"Ca presedinte, va pot spune ca nu a existat niciodata o asemena intentie sau un asemenea plan" in mandatul actualului Cabinet si "nu cred ca, in perioada cand se afla la guvernare, UDMR ar fi conceput cu PNL un plan de populare a judetelor Covasna si Harghita cu cetateni moldoveni", a precizat Basescu, la finalul unei discutii pe care a avut-o cu autoritatile locale din cele doua judete.

Reactia sefului statului vine dupa ce, vineri seara, presedintele Consiliului Judetean Covasna (CJ), Tamas Sandor, a declarat ca a primit de la Ministerul de Interne, in toamna anului trecut, o scrisoare in care un cetatean din Republica Moldova solicita amanunte cu privire la un program guvernamental de populare cu cetateni din Moldova a celor doua judete, potrivit NewsIn.

La randul sau, ministerul primise adresa de la cetateanul respectiv si trimisese scrisoarea mai departe, la CJ Covasna, spre solutionare.

"Eu n-am gasit in programul guvernamental asemenea prevederi si am cerut sa ne comunice textul privind popularea Covasnei si Harghitei, in baza caruia sa putem raspunde petitionarului. Vom repeta scrisoarea la actualul minister de interne si la prim ministru", a declarat presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor.

Traian Basescu a subliniat ca, avand in vedere prevederile articolului 1 si 152 din Consitutie, "autonomii teritoriale in interiorul teritoriului Romaniei nu pot fi create" iar prevederea privind caracterul unitar si indivizibil al statului roman nu poate face obiectul unei revizuiri a legii fundamentale.

"De aceea, pozitiile mele sunt transante, fara echivoic si nu pot face subiect de negociere in ceea ce ma priveste. (...) In schimb, sunt un sustinator fara rezerve al accelerarii proceselor de descentralizare", a notat Traian Basescu.

El a reafirmat ca, in calitatea sa de sef de stat, nu poate "iesi din interiorul prevederilor constitutionale": "Ca sa nu fie niciun dubiu, apelul meu la reprezentantii administratiei locale a fost ca discutia si abordarile sa se poarte in interiorul Constitutiei".

Basescu: epurarea etnica a romanilor din administratia locala este o realitate

Presedintele a reafirmat ca epurarea etnica a existat si exista in continuare un administratia locala din Covasna si Harghita: "Voi considera ca nu mai este atunci cand voi vedea primul roman director sau sef de serviciu - sau macar sef de birou sau sef de teava in primaria Sfantu Gheorghe".

"Chiar nici un roman nu e demn, nu e pregatit sa ocupe o functie de sef de birou in vreo primarie condusa de primari romani, cetateni de etnie maghiara?", s-a intrebat, retoric, seful statului.

El a subliniat insa ca, daca vor fi schimbari la institutiile descentralizate, acestea vor fi efectuate strict pe criterii de competenta: "Refuzam orice abordare a desemnarii de directori pe criterii etnice".

Am avut parte de foarte multa incorectitudine din partea UDMR

Traian Basescu a acuzat UDMR ca nu s-a purtat comportat incorect in relatia cu presedintele Romaniei: "Dincolo de asta, eu pot merge mai departe, tinand cont ca am avut parte de foarte multa incorectitudine din partea UDMR in acest mandat", fie ca a fost vorba despre procedura de destituire a sefului statului fie despre "nedreptatea de la Odorheiu Secuiesc", unde primarul a fost blocat de maghiari sa-si exercite mandatul.

El a aratat ca "UDMR poate fi un partener, nu al meu, al guvernarii" iar un semnal a fost dat prin oferta sa de a numi un consilier prezidential din partea minoritarilor maghiari.

"Am fost oricand gata sa trec peste acest lucru dar, daca le place sa stea in alianta cu cei care dau concesiuni, cariere de piatra, de calcar la prieteni ramane sa opteze in continuare", a continuat Traian Basescu, aratand ca "un parteneriat al UDMR cu presedintele sau cu Guvernul poate ajuta comunitatea de etnie maghiara din Romania".

El a avertizat ca orice discutie de tip etnic "nu e analizata de catre investitori ci pur si simplu e citita in presa romana si pe agentiile internationale" si "niciun investitor nu va veni sa investeasca cand se teme ca ar putea izbucni un conflict interetnic", cel mai bun exemplu in acest sens fiind Clujul condus de Gheorghe Funar.

El a criticat si ineficienta UDMR in sustinerea judetelor Covasna si Harghita, desi s-a aflat la guvernare o perioada indelungata, in diferite aliante.

"UDMR, fiind la putere, a facut mult prea putin pentru aceste doua judete. Mi-ar place ca UDMR sa fie un partener loial al discutiilor privind cele doua judete si nu doar un profitor de voturi", a spus Basescu, adaugand ca "unii politicieni isi amintesc de secui doar in campania electorala".