Alina Lungu, in varsta de 30 de ani, povesteste ca a facut tot posibilul sa nasca in siguranta intr-un spital romanesc. A mancat sanatos, a inotat zilnic si i-a oferit medicului cel putin 200 de euro in plus fata de onorariul fiecarui consult, in transe lunare de circa 25 de euro invelite in plicul traditional.

In ziua nasterii, alti 25 de euro s-au dus in buzunarul unei asistente, pentru ca anestezia epidurala sa fie sigura. Infirmierul a incasat si el 10 euro, ca sa fie sigur ca nu va scapa gravida de pe brancarda. Fatalitate – scrie International Herald Tribune – medicul ginecolog nu a ajuns niciodata la interventie, iar dupa 12 ore de travaliu, Alina a ramas timp de circa o ora nesupravegheata de vreun cadru medical. Cand in sfarsit a aparut un medic, cordonul ombilical aproape sufocase copilul, care s-a nascut orb, surd si cu multe alte probleme grave.

In urma experientei, parintii se intreaba daca fiul lor ar fi fost un copil sanatos in cazul in care spaga pentru medic ar fi fost mai consistenta. „Medicii romani sunt atat de obisnuiti sa primeasca spaga, incat acum esti nevoit sa platesti cat mai mult pentru a le mentine atentia treaza asupra ta.”

„Romania”, scrie International Herald Tribune, „un stat balcanic sarac cu 22 de milioane de locuitori intrat in UE in urma cu doi ani, extinde o cultura a coruptiei inflorita in anii comunismului. Comisia Europeana a publicat joi raportul intermediar pentru justitie, total nefavorabil Romaniei tocmai din pricina coruptiei.”

Cotidianul mai mentioneaza raportul Transparency International din 2008, potrivit caruia tara noastra se situeaza pe locul doi in topul celor mai corupte state ale Uniunii, in urma Bulgariei, ce-i drept. Printre cei ce au avut de infruntat acuzatii de coruptie se numara un fost premier (Adrian Nastase – n.red.), peste 1100 medici si profesori, 170 ofiteri de politie si trei generali, potrivit procurorilor anticoruptie.

In timp ce semnalul de alarma este tot mai acut la Bruxelles, romanii se plang ca mita si spaga cea de toate zilele le acapareaza viata. Recent, un pacient i-a oferit medicului sau o excursie in Dubai. Medicul a refuzat politicos.

Economia „neagra” a spagilor poate fi principala cauza a remuneratiilor reduse acordate medicilor – de circa 400 de euro. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, arata ca medicii se bazeaza de foarte multe ori pe veniturile „suplimentare”: „Pacientii nu vor sa mearga la un doctor care este distras de nevoile zilei de maine, asa ca se naste o adevarata conspiratie a spagii in relatia medic-pacient. Daca salariile ar creste, atunci si mita ar disparea”, opineaza Astarastoae.

Un studiu realizat de Banca Mondiala pentru Ministerul Sanatatii a concluzionat ca aceste plati ilicite ar insuma anual circa 280 de milioane de euro. Cand o boala presupune spitalizarea, pacientul varsa circa patru transe de spaga, insumand cam 75% din venitul lunar mediu al familiei.

Ministerul Sanatatii se straduieste sa taie raul din radacina, instituind recent si o linie telefonica gratuita la care pacientii sa raporteze abuzurile. In prima ora de la lansare, linia s-a blocat din cauza numeroaselor apeluri. Si in spitale exista numeroase afise „anti-spaga”, mai spun ziaristii de la International Herald Tribune.

Luna trecuta, un barbat in varsta de 63 de ani, Mihai Constantinescu, a murit pe holul Spitalului Judetean de Urgenta din Slatina, dupa ce medici din mai multe sectii au refuzat sa il trateze. Mihaela Ionita, asistent pe ambulanta, a aratat intr-un interviu ca crede ca barbatul nu a fost tratat din cauza ca „parea sarac si nu-si putea permite sa le dea spaga medicilor”. Spitalul a precizat ca pacientul Constantinescu „nu era urgenta medicala”.

Mediciii corecti arata ca mita este atat de impamantenita in mintea pacientului roman, incat acesta devine agitat si nervos cand un medic refuza „sa primeasca plicul”. Unii pacienti ajung chiar sa creada ca boala este incurabila si moartea este iminenta. „Atunci, medicii accepta plicul, pentru a le atenua nelinistea”, scrie International Herald Tribune. De asemenea, doctorii tineri care refuza spagile sunt mustrati de colegii lor mai in varsta pentru „subminarea” acestei piete negre.

Mita functioneaza dupa un set propriu de reguli nescrise. Costul unei operatii, de pilda, variaza intre 100 de euro pentru o apendicentomie si 5000 de euro pentru o operatie pe creier. Preturile sunt sugerate pe cale populara, precum balada, si mediatizate pe bloguri sau forumuri. Victor Alistar, presedintele Transparency International Romania, arata ca spitalele publice se consulta constant in ceea ce priveste lista „preturilor”, pentru a se asigura ca acestea coincid.