Deutche Bahn este acuzata ca a folosit abuziv datele personale ale celor 227 .00 de angajati intr-o campanie de eliminare a coruptiei interne. Scandalul ia amploare, ca si suspiciunea ca managementul companiei a stiut mai mult decat a lasat sa se creada, scrie editia online a publicatiei Der Spiegel.

Publicatia spune ca in 2002 si 2003, in cautarea de iregularitati care ar putea oferi indicii privind posibile acte de coruptie, compania ar fi angajat o firma de IT, Network Deutschland, pentru a pune cap la cap datele personale a 173.000 de angajati cu cele ale 80.000 de furnizori externi.

Potrivit der Speigel, pe langa Network Deutschland, care a lucrat pentru Deutsche Bahn 43 de astfel de proiecte, compania ar mai fi apelat si la serviciile unei agentii de detectivi, Argen Detective Agency. Aceasta din urma, scrie der Spiegel, a mai fost implicata intr-un scandal similar cu Deutsche Telekom.

Directorul Deutsche Bahn, Harmut Mehdorn, despre care se spune ca ar fi un maniac al controlului, ar fi stiut despre supravegherea masiva a angajatilor, scrie publicatia germana. Cel care i-ar fi raportat lui Medhorn este un anume Josef Bähr care se ocupa direct de asa-numitul proiect Babylon.

Der Spiegel noteaza ca din cauza trecutului comunist si nazist, in Germania cazurile de spionare a angajatilor induc populatiei o sensibilitate aparte. In 2007 un scandal similar a adus la cunostinta opiniei publice faptul ca lantul de hipermarketuri Lidl isi folosea camerele de supravegere pentru a afla mai multe despre angajatii sai.

Ministrul german de justitie va propune o noua lege care sa reglementeze folosirea emailurilor, a supravegherii video si a datelor personale in lupta impotriva coruptiei interne, mai comenteaza der Spiegel.