Reportaj HotNews.ro

Ceapa cu monument se prabuseste sub presiunea crizei si a supermaketului

de Ruxandra Hurezean     HotNews.ro
Miercuri, 11 februarie 2009, 23:16 Actualitate | Esenţial


Monumentul cepei
Foto: HotNews.ro
La Pericei, in Salaj, se afla singurul monument din lume dedicat unei cepe. De ce o ceapa? Pentru ca, de vreo 800 de ani, localnicii traiesc de pe urma ei. Pericinenii erau cei mai mari cultivatori de ceapa din Transilvania. In fiecare an trimiteau spre pietele din lumea larga, tone de ceapa. De la Baia Mare la Galati, din Balcani pina in America, ceapa de Pericei si-a trait gloria trecind din tren in tren, din sac in sac, dusa cu papornita imigrantilor sau cu caruta la piata.

Pericinenii au intrat si in Guiness Book, cu cea mai lunga cununa de ceapa, ii dedica un festival in fiecare vara, dupa ce scot ceapa din pamint si tot ei, cepei, i-au ridicat un monument in curtea scolii. Pina de curind, toti, dar absolut toti localnicii erau cultivatori de ceapa, inclusiv profesorii de la scoala sau functionarii din primarie.

De vreo doi ani incoace, insa, ceapa de Pericei a intrat in declin. Mai intii supermarketurile, iar acum criza economica mondiala, lovesc in destinul istoric al cepei de Pericei.

Ceapa cea de toata zilele

Piere ceapa
Foto: HotNews.ro
„Pamintul nostru are ceva in el de face ceapa dulce. Asa am pomenit de la mosii si stramosii nostri, sa cultivam ceapa, ca ceapa de Pericei e deosebita si o cumpara lumea prin piete”, explica Gaspar Csaba, agricultor din Pericei. Din ceapa si-a facut gospodarie „faina”, din ceapa si-a luat tractor si a crescut trei copii. Si ei cultiva ceapa, 6-7 ari, in fiecare an. O cultiva, merg cu ea la piata, o vind si o iau de la capat. Merita?

 „Pina mai an merita. In ultima vreme s-o cam stricat trebile si cu ceapa, ca au deschis magazinele astea mari in orase, aduc marfa din strainatate, nu mai prea avem trecere. Nici piete ca lumea nu mai sint, iar oamenii au din ce in ce mai putini bani”, spune Gaspar Csaba.

Peste drum de gospodaria lui e scoala. In curtea ei, acum doi ani, s-a ridicat un monument dedicat cepei. „Sa fie pilda pentru copii, sa nu uite ca au o traditie, o bogatie pe care s-o duca mai departe. Avem trei sute la scoala, nu sintem o comuna mica. Satenii nostri au dus vestea cepei lor si prin lume, pe unde au umblat. Copiii lor trebuie sa fie mindri de munca parintilor lor. Eu le spun ca doar munca pe care stii sa o faci bine te imbogateste”, spune directorul scolii, Augustin Danila.

Filosofia cepei de apa

Primarul din Pericei nu vrea sa strice traditia. Vede in activitatea complexa de cultivare si comercializare a cepei solutia de rezistenta la criza. „Vedeti dumneavoastra, pericinenii samana ceapa, o recolteaza si tot ei o transporta cu masinile la piata, o vind – prin piete, pe la porti sau o duc in strainatate la prieteni, cunostinte. Intre ei, pamintul pe care-l cultiva, ceapa pe care o duc cu sacii la piata si orasenii care o cumpara, stau de vorba cu ei, ajung sa se cunoasca, sa fie cautati, e o relatie normala, fireasca.

De ce credeti ca tot mai multi oameni sufera de boli psihice? Pentru ca nu mai au comunicare cu ceilalti! Va place sa cumparati de la supermarket? Va spune cineva ce calitati are ceapa de acolo? Noi nu ne dorim ca ceapa de Pericei sa ajunga in supermarketuri. Noi vrem sa ajunga  la cei care o apreciaza. As vrea sa stiu ca somerul din Cluj, dupa ce si-a pierdut slujba, se gindeste de doua ori inainte sa cumpere produse straine si cumpara ce producem noi, ca miine sa nu ramina somer si agricultorul care-i vinde ceapa
”, explica primarul comunei, Boncidai Csaba.

Ceapa de 800 de ani

Ceapa de Pericei
Foto: HotNews.ro
Pericenenii samana primavara, prin februarie-martie, saminta de ceapa, in pamint. Peste o luna scot rasadul de ceapa si-l cultiva pe ogoare. Sute de hectare in toata comuna. 700 de certificate de producatori a eliberat Primaria anul acesta. Dupa ce o sadesc, o uda. O uda mult. E un soi de ceapa care cere apa, de aceea se si numeste ceapa de apa. O plivesc, o sapa. Prin iunie, iulie o scot.

Toti muncesc pe ogoare in Pericei, si miinile profesorilor sint arse de pamint. Si copiii muncesc la cimp. In august are loc festivalul cepei. Toata vara, toamna si iarna merg la oras cu ceapa. Batrinii sint lasati acasa, sa vinda ceapa la porti, pentru ca ei nu mai pot umbla la oras. Dar, ca sa fii lasat la vatra de pe frontul de lupta al cepei cu lumea, trebuie sa fii trecut de 80 de ani. Ceilalti sint in piata, la Simleu, daca e vineri. La Baia Mare, Oradea sau Zalau.

Acolo le-am gasit pe femei. Emilia, Lucretia si Rebeca sint „tinere”. Au 70 si ceva de ani fiecare. Frumoasa, cu miinile batute de pamint, tusa Rebeca sta linga ceapa ei si te imbie: „E ceapa buna, dulce. E de Pericei. O dau ieftin, 1 leu kilu, am dat-o si cu un leu jumate, dar e tirziu si trebuie sa plec spre casa” cumparam ceapa si intram in vorba. „Ca nu se mai merita, doamna, nu se mai merita.

Dar daca am 340 de lei pensie ce sa fac, sa stau? Pot trai cu atit? Am 76 de ani, dar nu pot avea ragaz. Am muncit 30 de ani la CAP. Si de cind ma stiu merg la cimp in fiecare an. Asta e viata noastra. Dar nu de munca ma pling eu. Mi-e teama ca oamenii nu mai au bani, si asta se vede dupa cit cumpara cind vin la piata. Au ramas someri si se string la toate. Vindem tot mai putin in ultima vreme..
.”  Acum, cultivatorii de ceapa din Pericei sint cu 30% mai putini decit la inceputul anilor 2000.

Harta cepei

Paminturile din Pericei au fost gradinile familiei Bathory. Acolo isi cultivau legumele nobilii din familia al carei cel mai cunoscut reprezentant este cardinalul Andrei Bathory. Prima data este pomenita cultivarea cepei in aceste locuri, intr-un document de la 1258. Timp de sute de ani satenii au pastrat secretul cepei de apa si saminta ei. Ei nu vind saminta si nici nu lasa sa intre saminta din alta parte.

Acum o suta de ani - povestesc femeile - pericinenii aveau o harta cu marile orase ale tarii, cu zilele de tirg insemnate si chiar cu zilele de salariu ale muncitorilor de la marile fabrici. Incarcau marfa si plecau spre Galati, Petrosani  sau spre piata Matache doar in acele zile, stiute. Schimbau si trei-patru trenuri pentru asta.

Dar neam de neamul lor au trait bine din ceapa de apa care creste in pamintul negru al Periceiului.

Update: Fostul ministru al Agriculturii, Dacian Ciolos, care si-a petrecut copilaria la Pericei, comenteaza la acest articol recomandand producatorilor sa se adapteze: “Sa invatam sa si vindem. Nu e suficient sa stim PR.”

Dacian Ciolos

Intr-adevar, ceapa de Pericei e un fel de brand in randul legumelor romanesti. Locuitorii din Pericei au trait bine de pe marginea cepei, mai ales in vremea comunismului care a colectivizat agricultura, dar a lasat posibilitatea membrilor CAP sa exploateze individual mici parcele. In Pericei, majoritatea acestor parcele erau cultivate cu ceapa care invadau apoi pietele marilor orase din Transilvania.

Paradoxal, libertarea de dupa 1989 nu a constituit lansarea la o scara mai mare a acestei productii, dupa parerea mea, tocmai din cauza faptului ca maiales sistemul de comercializare a acestui produs, nu a stiut sa se adapteze noilor oportunitati.
Daca pana in 1989 ceapa se transporta in piete in saci, cu IMS-urile localnicilor, acum lipseste un depozit local, care sa colecteze acest produs, sa negocieze preturi si conditii de livrare cu retelele de magazine si sa asigure distribuirea productiei.

Vanzarea directa pe piata a pierdut teren in fata marilor magazine (hypermarketuri). Producatorii ar trebui sa se adapteze la asta. Sper ca primarul, liderii locali de opinie, sa inteleaga acest lucru la timp. In acest fel, un brand informal al agriculturii locale ar putea deveni o oportunitate de piata si o sursa a dezvoltarii locale. O spune unul care si-a petrecut copilaria la Pericei si a experimentat pe mai multe planuri, "gustul" acestei cepe.


Citeste mai multe despre   





Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.














8603 vizualizari

  • +7 (11 voturi)    
    ce sa zic ??? (Miercuri, 11 februarie 2009, 23:56)

    the [utilizator]

    tu-i ceapa ma-sii de viata !
    • 0 (0 voturi)    
      depozitare (Duminică, 18 aprilie 2010, 11:00)

      nicu [anonim] i-a raspuns lui the

      stie cineva in ce conditii pot depozita ceapa peste perioada de iarna fara sa infloreasca?exista vreun secret pentru a combate acest lucru?va multumesc
  • +17 (19 voturi)    
    Felicitari (Joi, 12 februarie 2009, 0:21)

    Gigi [anonim]

    Foarte bun articol.
    Felicitari. La mai multe articole de acest gen. Avem nevoie.
  • +4 (4 voturi)    
    Si poza? (Joi, 12 februarie 2009, 0:41)

    dan [anonim]

    Pacat ca lipseste elementul central enuntat: poza cu monumentul, eram curios.
    • 0 (0 voturi)    
      pertinenta observatie! (Joi, 12 februarie 2009, 1:24)

      copy carbon [anonim] i-a raspuns lui dan

      chiar asa, de ce nu vedem o poza cu subiectul central al articolului? Sa risc o explicatie?
      • 0 (0 voturi)    
        s-a rezolvat, multumim (Joi, 12 februarie 2009, 9:10)

        editor [anonim] i-a raspuns lui copy carbon

        pentru vigilenta :)
    • 0 (0 voturi)    
      imaginile (Joi, 12 februarie 2009, 9:15)

      pop adrian, localnic [anonim] i-a raspuns lui dan

      http://www.scoalapericei.ro/images/Picture%20014.jpg

      http://oradea.mconet.biz/news_images/monumentul_cepei_260_20070503114000_729.jpg
    • +1 (1 vot)    
      ochii mari! (Joi, 12 februarie 2009, 10:23)

      anonim [anonim] i-a raspuns lui dan

      prima poza e cea cu monumentul
  • +4 (6 voturi)    
    lumea e proasta... (Joi, 12 februarie 2009, 0:51)

    Vlad [anonim]

    ...si nu-si bate capul nici sa inteleaga ce nocive sunt produsele agricole modificate genetic,darmite ce inseamna ceapa pentru sanatate...
    Lumea proasta isi merita soarta!
  • +6 (8 voturi)    
    we feed the world (Joi, 12 februarie 2009, 1:04)

    ionion [anonim]

    pentru intelegerea cat mai buna a fenomenului recomant tuturor acest documentar "we feed the world".... o parte din el e filmat si in Romania.

    UE si marile corporatii din domeniul alimentar saboteaza acesti mici producatori prin subventiile, legile si regulile stupide care le impun pe piata alimentara.... nu o sa le ia multi ani pana o sa elimine toti micii producatori din schema astfel incat acestia sa devina insignifianti.

    Se doreste ca doar in cateva tari sa se produca legume/fructe/etc la scara industriala care apoi sa fie transportate in restul Europei si lumii... la ei ramane profitul, noi si africanii ii aprovizionam cu "capsunari" cu salarii/conditii demne de neosclavagism... in timp ce in tarile noastre singura alternativa va ramane supermarketul... care avand concurenta zero se vor comporta exact ca cei care vand acum petrol la noi, adica vor creste preturile dupa bunul plac pentru maximizarea sfantul profit.
  • +3 (3 voturi)    
    Culmea prostiei (Joi, 12 februarie 2009, 1:07)

    zack [anonim]

    Asa e omul.Da ma mai multi bani pe o ceapa modificata genetic din China decat sa ia,mai ieftin,o ceapa buna de la piata.
    Mi-e dor de ceapa de apa...Cea mai buna...
  • +6 (6 voturi)    
    Felicitari si multumiri pentru articol! (Joi, 12 februarie 2009, 3:45)

    Gigel [anonim]

    Excelent scris, atinge un subiect in sfarsit care pune in lumina un aspect de interes.

    Mi-a facut placere sa citesc, va rugam la ma multe articole de calitatea acestuia!
  • +1 (1 vot)    
    monumetul cepei? (Joi, 12 februarie 2009, 6:35)

    laurentiu [anonim]

    stati!
    au si ungurii monumentul cepei la mako!
  • +1 (1 vot)    
    ceapa (Joi, 12 februarie 2009, 6:44)

    gerry [anonim]

    Minunat articol! Foarte bine documentat,plin de precizie stiintifica! Daca persoana care l-a scris chiar s-ar fi documentat ,ar fi aflat ca la Mako,in Ungaria,care nu e departe de Salaj,este un astfel de monument in centrul orasului.Cum se ajunge la Mako? pai,simplu...cum treci in Ungaria,pe la Nadlac,o iei spre Budapesta,iar Mako se afla la citeva zeci de km.
    • +1 (1 vot)    
      SI LA.... (Joi, 12 februarie 2009, 10:51)

      CIOMBE [anonim] i-a raspuns lui gerry

      Esslingen/Neckar (langa Stuttgart) exista un astfel de monument si anual are loc ZWIBELFEST (Festivalul Cepei)!
  • +2 (2 voturi)    
    Articol foarte bun (Joi, 12 februarie 2009, 7:08)

    adi [anonim]

    In sfirsit citesc un articol cap coada, felicitari.
  • 0 (2 voturi)    
    Ceapa dea-n ceapa (Joi, 12 februarie 2009, 8:04)

    Burebista [anonim]

    Bun articol. Orice baba din Pericei iti spune istoria cepei si a locurilor. "Paminturile din Pericei au fost gradinile familiei Bathory" - Cine era Bathory? Un invadator. Si atat. "Acolo isi cultivau legumele nobilii din familia """al carei cel mai cunoscut reprezentant """este cardinalul Andrei Bathory". Lucrau romanii nu invadatorii. De aceea stiu secretul cepei. M-am saturat de atatia nobili. Si mai mult - invadatori.  Invadatori. Si acum rad si padurile. Invadatorii.
  • 0 (0 voturi)    
    eroare (Joi, 12 februarie 2009, 8:26)

    Andrei [anonim]

    daca mergeti in Ungaria, la Mako(fostul Macau pierdut de generalii romani la Trianon, dar asta ii alta poveste) veti vedea in centrul orasului monumentul cepei, Mako se mai numeste si orasul cepei
    • +1 (1 vot)    
      eroare la eroare (Joi, 12 februarie 2009, 20:39)

      Gábor [anonim] i-a raspuns lui Andrei

      Scuze, Andrei dar vrei sa faci o dezinformare cu afirmatia "pierdut de generalii romani", nationalismul asta ne orbeste, asurzeste si prosteste rau de tot. Si ai dreptate, e o alta poveste. Mai ales daca nu aminteai de ea aici.
  • +1 (1 vot)    
    dezinformare (Joi, 12 februarie 2009, 8:27)

    coradam [anonim]

    "La Pericei, in Salaj, se afla singurul monument din lume dedicat unei cepe. " inexact
    un momument al cepei, chiar asa se numeste, exista si in Ungaria, in orasul Mako, la numai citiva zeci de km de granita cu Romania.
  • -1 (3 voturi)    
    Hypermarket (Joi, 12 februarie 2009, 8:44)

    smc [utilizator]

    Dar de ce sa nu dea ceapa lor si la hypermarket? Care este problema? Pot sa dea acolo tone de ceapa, sa ajunga acea ceapa in locuri unde nu nici prin cap nu le-a trecut lor. Relatia cu cumparatorul? Lasati. Nu e chiar asa interesanta ceapa, totusi.. poate numai pentru unii, care oricum nu iau de la supermarket. Aceia iau din piata si oricum aia ramane, nu dispare in curand. Agatarea asta de un mod de lucru mai poate fi numita si neadaptare. Credeti ca hypermarketurile n-ar vrea sa ia produse locale? Ha. Ca au ceva impotriva cepei lor? Sa fim seriosi. Ia sa faca ei niste PFA-uri ca sa poata da facturi, si sa se duca la hypermarket si sa le zica ca au 10 tone de ceapa de calitate, la 1 leu kilu. Pai asta e business, mai!
    • +3 (3 voturi)    
      esti varza sau...ceapa (Joi, 12 februarie 2009, 9:46)

      nu conteaza [anonim] i-a raspuns lui smc

      1. "Agatarea asta de un mod de lucru mai poate fi numita si neadaptare."- se numeste traditie, nu neadaptare.

      2. "Dar de ce sa nu dea ceapa lor si la hypermarket? Care este problema?"

      Raspuns dat de preşedintele Romalimenta, Sorin Minea: " pentru ca un producător să îşi poată vinde produsele într-un lanţ de magazine, trebuie să dispună de o sumă care poate ajunge până la câteva sute de mii de euro, bani reprezentând doar taxa de intrare în hypermarketul respectiv.

      Acestei sume i se adaugă alte taxe lunare, precum taxa de raft, taxa de marketing, taxa de supermarket, şi alte taxe fixe sau aplicate procentual la valoarea cantităţii de produse vândute, care pot ajunge până la 30% din aceasta"

      3. "Nu e chiar asa interesanta ceapa" - no comment .
  • +8 (8 voturi)    
    in piete (Joi, 12 februarie 2009, 9:32)

    istvan [anonim]

    In articol doamna spunea ca vinde ceapa cu 1,5 lei, chiar 1 leu / Kg. Eu am luat asta iarna in piata la Timisoara ceapa de apa (parea autentica si a fost intr-adevar buna) cu 7 (sapte!!) )lei / Kg.
    Vinovate in declinul vanzarilor sunt si administratiile pietelor care permit vinderea produselor prin lanturi intregi de intermediari si probabil blocheaza accesul producatorilor reali.
    Comerciantul sin piata scoate profit de 600% dar vinde putin, pt. ca in conditiile astea sigur ca clientii sunt atrasi sa cumpere ceapa ieftina (chiar daca proasta) din supermarket. Producatorul ramane si cu un pret mic si cu vanzari scazute.
    Asta se intampla cand jumatate dintr-un popor vrea sa traiasca din vanzari....
  • +1 (1 vot)    
    Un articol de nota 10 (Joi, 12 februarie 2009, 9:50)

    falco [anonim]

    Felicitari Ruxandra Hurezean.
  • +2 (2 voturi)    
    sansa (Joi, 12 februarie 2009, 10:00)

    amu [anonim]

    Azi avem ocazia sa ne promovam produsele in UE numai sa vrem.Ceapa de Pericei fiind de calitate si avand un gust deosebit ar avea sansa sa intre pe piata europeana ,dar trebuie promovata si subventionata de stat.Povestea cineva ca a vazut in Germania coada la un aprozar unde se vindeau rosii din Romania care au faima ca sunt gustoase si ieftine Ce bine ar fi daca bosii din agricultura ar face ceva pentru taranii nostrii care sunt cumsecade,rabdatori ,muncitori.si pe cale de disparitie.
  • +1 (1 vot)    
    ceapa cardinalului (Joi, 12 februarie 2009, 10:14)

    papishku [anonim]

    O corectie: cel mai cunoscut reprezentant al familiei Bathory, ramura din Simleu e Stefan, voievod al Transilvaniei, rege al Poloniei s.a.m.d.:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/%C5%9Etefan_B%C3%A1thory
  • +2 (2 voturi)    
    sa invatam sa si vindem. nu e suficient sa stim pr (Joi, 12 februarie 2009, 10:48)

    Dacian Ciolos [hotnews.ro]

    Intr-adevar, ceapa de Pericei e un fel de brand in randul legumelor romanesti. Locuitorii din Pericei au trait bine de pe marginea cepei, maiales in vremea comunismului care a colectivizat agricultura, dar a lasat posibilitatea membrilor CAP sa exploateze individual mici parcele. In Pericei, majoritatea acestor parcele erau cultivate cu ceapa care invadau apoi pietele marilor orase din Transilvania.
    Paradoxal, libertarea de dupa 1989 nu a constituit lansarea la o scara mai mare a acestei productii, dupa parerea mea, tocmai din cauza faptului ca maiales sistemul de comercializare a acestui produs, nu a stiut sa se adapteze noilor oportunitati.
    Daca pana in 1989 ceapa se transporta in piete in saci, cu IMS-urile localnicilor, acum lipseste un depozit local, care sa colecteze acest produs, sa negocieze preturi si conditii de livrare cu retelele de magazine si sa asigure distribuirea productiei. Vanzarea directa pe piata a pierdut teren in fata marilor magazine (hypermarketuri). Producatorii ar trebui sa se adapteze la asta. Sper ca primarul, liderii locali de opinie, sa inteleaga acest lucru la timp. In acest fel, un brand informal al agriculturii locale ar putea deveni o oportunitate de piata si o sursa a dezvoltarii locale. O spune unul care si-a petrecut copilaria la Pericei si a experimentat pe mai multe planuri, "gustul" acestei cepe.
    • +1 (1 vot)    
      la primarii e problema (Joi, 12 februarie 2009, 12:00)

      ferodo [utilizator] i-a raspuns lui Dacian Ciolos

      coruptia si dezinteresul din primariile oraselor si administratiile locale sunt de vina ca nu sunt create conditii ca acesti mici producatori sa se dezvolte... nu poti avea pretentii de la baba dochia si mos ion roata sa se adapteze acum in 2009 ca sa lupte cu birocratia si morile de vant.

      toate pietele din bucuresti sunt pline de bisnitari care fac toate jocurile mana in mana cu cei care le administreaza... taranii autentici sunt vanati ca potarnichile de politistii aia care ard gazul prin logane in jurul blocurilor... si care ii amendeaza pe aia de vand patrunjel pe trotuarul din afara pietei...
      cand ii vad cum parcheaza loganele prin spatele blocurilor si aduc la masina pe tarani unul cate unul sa le dea amenda imi vine sa le sparg geamurile
  • +3 (3 voturi)    
    Multumiri (Joi, 12 februarie 2009, 11:19)

    ruxandra [anonim]

    Multumesc pentru comentarii. Imi cer scuze daca nu este adevarat ca este singurul monument din lume al cepei. Dar localnicii, primarul, directorul de scoala au spus acest lucru cu atita convingere incit mi s-a parut absurd sa mai caut pe net! Merci pentru ajutor, in orice caz, singurul sau nu, mesajul articolului ramine acelasi. Si ma bucur sa vad ca a fost receptat.
  • 0 (2 voturi)    
    Razboiul invizibil (Joi, 12 februarie 2009, 15:13)

    marinelu turmentat [utilizator]

    Din pacate in relatia cu supermarketurile castiga doar cele din urma, producatorul devine sclav si e vai de pielea lui. Povestea e veche in Evropa, marea distributie a distrus vieti, meserii, micul comert etc. Fiecare supermarket creat distruge de 2-3 ori numarul de locuri de munca fata de cele create. Cumparati din piete si de la tarani, doar asa vom mai avea o oarecare independenta alimentara, daca nu vom fi toti oblicati sa cumparam de la mall ce vor ei si cu cat vor ei.
  • 0 (0 voturi)    
    Branza buna in burduf de caine... (Joi, 12 februarie 2009, 20:47)

    traian [anonim]

    Ca si oierii din Sibiu sau Bran ceparii nu sunt uniti,nu fac proiecte comune,nu cauta finantari sau nu vor sa-si investeasca banii in promovare si distributie,in dezvoltare!
    Nu le mai plangeti de mila ca decad pe barba lor! S-au obisnuit cu bani si acum se tem pentru ziua de maine!
    Piata este o jungla.daca atat ii duce capul atat traiesc.In rest,pa si pusi!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version