Raportul Comisiei Europene critica regresele din ultimele luni inregistrate in lupta anticoruptie si reforma justitiei din Romania, Bucurestiul riscand sa piarda fondurile agricole deja inghetate daca nu face progrese pana in vara, scrie Financial Times Deutschland in editia de miercuri, citat de NewsIn.

Guvernul de la Bucuresti trebuie "sa accelereze lupta anticoruptie si reforma justitiei pentru a corecta unele regrese inregistrate in ultimele luni", se arata in raportul CE ce va fi publicat la sfarsitul saptamanii.

FTD considera ca aceasta remarca este "o palma" data guvernului de la Bucuresti, deoarece pana acum Bruxelles-ul ar fi criticat intotdeauna Bulgaria mai aspru decat Romania. In acest context, cotidianul german aminteste ca in iulie 2008, CE a inghetat plata fondurilor de preaderare catre Sofia, in valoare de 486 milioane de euro. "Si Romaniei i-au fost suspendate platile agricole (SAPARD, n.r.). In total, Romania mai trebuie sa primeasca 391 milioane de euro, bani care sunt in joc daca nu se constata progrese. Nici Bulgaria nu a scapat de amenintarea ca in vara sa-i fie taiate si alte fonduri", scrie cotidianul german.

"Multa vreme Bruxelles-ul n-a stiut cum sa convinga cele doua tari sa faca mai multe eforturi in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate. Intre timp s-a stabilit ca cea mai buna metoda este inghetarea fondurilor. Chiar daca sanctiunile financiare nu sunt direct legate de reforme, exista o legatura politica intre cele doua", explica FTD.

Concret, in raport, Comisia critica incercarile de a limita competentele procurorilor si amenintarile ca procurorul-sef DNA Daniel Morar sa nu mai fie numit pentru un nou mandat, precum si modificarile contraproductive aduse codurilor penale si civile. "In plus, justitia pare a fi devenit mai politizata, in loc sa fie mai independenta, se spune la Bruxelles. Iar Parlamentul s-a opus anchetarii pentru fapte de coruptie a unor suspecti de rang inalt", informeaza FTD.