Rusinea de a fi cercetator

de Dan Selaru     HotNews.ro
Miercuri, 11 februarie 2009, 8:56 Actualitate | Esenţial


Vocile "poporului" au ca argument al taierii fondurilor cercetarii faptul ca "astia nu fac nimic si dam banii degeaba". Deoarece nu vreau sa implic pe nimeni, in afara mea, fara sa ma laud, am sa vorbesc despre doua proiecte finalizate si la care am participat, cu consecinte pentru Romania, scrie Dan Selaru pe blogul Romania obiectiva.

Primul, nesustinut de Stat, din motive birocratice, suntem in 2000. Am facut un program de taiere optima a palului. Matematic problema e grea, trec peste amanunte. Se facea o economie de cam 10 procente. S-au vandut, se mai vand inca, 400 de licente. Am facut o socoteala si media taierilor era de 70 de placi pe zi, pe firma. Adica 28000 de placi pe zi. Sa zicem ca prin folosirea programului, OptimCut se cheama, se economiseau 2000 de placi pe zi, 30 de dolari placa, 60000 de dolari pe zi. 200 de zile pe an, 12 milioane de dolari, trei ani, 36 de milioane. Noi vindeam programul cu 300 de dolari, am facut 120000 de dolari. A fost o investitie privata, dar e un exemplu concludent pentru eficienta cercetarii si prostia economica a cercetatorilor.

Exemplul doi. 2006, proiect sustinut de Stat si de fonduri Phare. EADS castigase securizarea granitelor. Voia sa aduca niste aparate de verificare a documentelor din Germania cu 90000 Euro bucata. Am facut un proiect si cercetarea romaneasca a reusit sa faca, hardware si software, mai putin camera video Sony, o masinarie comparabila cu 17000, camera inclusa, Vasile Blaga a sesizat dublarea proiectelor si finantarilor. 40 de bucati ori 70000 fac 2800000 Euro.

Pentru cele doua proiecte am muncit, la primul, 3 oameni cam 6 luni, pentru al doilea, partea de software, 4 oameni 4 luni. Cu 1500 de Euro pe cap de cercetator, exagerez, avem cheltuieli de cam 50000 de Euro, am bagat regia si taxele, sunt salarii brute. Venituri de aproape 30 milioane de Euro. Nu ne tine nimeni, repectiv poporul roman, pe banii lui, traim din ce facem. N-am sa castig toata viata 10 procente din banii economisiti din doar aceste doua proiecte.

Ca orice om am dat si rateuri, am cheltuit si bani aiurea, nu mi-au iesit rezultatele sperate. Dar asta inseamna cercetare. E o investitie riscanta. Ca mine sunt nenumarati dar noi nu suntem Gina Pistol (care e draguta, de altfel), Oana Roman, Mihaela Radulescu sau Codrin Stefanescu. Cine ne baga in seama? Nu avem PR, nu suntem frumosi, suntem plicticosi, vorbim despre lucruri nespectaculoase sau de neinteles, nu facem rating.

E o rusine ce se petrece, suntem umiliti gratuit, de Putere si de oamenii care nu inteleg despre ce vorbesc.


Citeste si comenteaza pe blogul Romania obiectiva.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1799 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  Mda.. (Miercuri, 11 februarie 2009, 9:47)

  Caron [anonim]

  Sublim, dar complet inutil.
  Incearca tu sa propui acest subiect unei TV in prime-time, si sa ne spui rezultatul.

  Profesori cu salarii de 600RON, indobitociti si incapabili (din ce alt motiv ar sta cineva pe 600RON) vor salarii dublate ca sa scoata mici manelisti pe banda rulanta si toata tara sufera.
  Unui specialist cercetator in cele mai multe cazuri doctor ii se taie salariul cu 50% si... si nimic.
  • +1 (1 vot)    
   600 RON (Miercuri, 11 februarie 2009, 12:42)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui Caron

   Nu inteleg de unde tot scoate lumea astia 600 de RON. O gramada de cunostinte care au intrat anul acesta in invatamant primesc din start ~1000 RON, pentru max. 25 de ore pe saptamana.
   • 0 (0 voturi)    
    25 ore (Miercuri, 11 februarie 2009, 22:40)

    radu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    De unde scoateti ca profesorii lucreaza 25 de ore? Mai ganditi putin daca aveti cu ce: orele trebuie pregatite, asta stiati? Ca sunt unii imbecili care isi trateaza profesiunea ca pe o obligatie neplacuta e alta poveste. Si in plus pe langa orele didactice mai au si alte activitati (poate cercetare, poate educatie - care nu inlocuieste cei 7 ani de acasa!!!). Dar e bina sa stai si sa critici fara sa ai habar de ceva. Cam ca si paparudele alea doua unul cu nume de injuratura si altul cu nume de zburatoare.
 • +1 (3 voturi)    
  Sunt alaturi de voi (Miercuri, 11 februarie 2009, 9:54)

  CCC [anonim]

  Voi sunteti speranta Romaniei! Si ar fi bine ca macar voi sa fiti constienti de asta!
 • +1 (3 voturi)    
  Pe arătură (Miercuri, 11 februarie 2009, 10:11)

  Wasile [utilizator]

  Să nu ne ascundem după deget. Tot ce nu înseamnă producție direct este cercetare. În IT, software, înseamnă că totul este cercetare, Mai ales algoritmii de optimizare linară... (parcă se studiază la cercetări operaționale optimizarea tăieturilor în plan, nu? Ce ai cercetat acolo, când este descris clar algoritmul - caută pe google "min cut algorithm")

  La fel și la IT hardware (al doilea exemplu dat de tine) - nu poți zice că este cercetare.

  IT-ul (breaslă din care se poate număra și subsemnatul) are ca producție lucruri noi, deosebite de ce era înainte. Poți să zici că IT-ul este o cercetare continuă.

  Pe mine mă deranjează dinozaurii plătiți de stat care nu fac nimic. Proiectele viabile DA, SĂ FIE PLĂTITE, SUSȚINUTE. Dar proiectele, nu oamenii. Vezi că și cercetătorii care chiar lucrează văd că pe seama fiecărui producător trăiesc alte zeci de paraziți.
  • 0 (2 voturi)    
   Pe aratura, da... (Miercuri, 11 februarie 2009, 12:44)

   Manole Buican [anonim] i-a raspuns lui Wasile

   Nu prea ai priceput despre ce vorba. E vorba de asezarea placilor intr-un dreptunghi dat. Care nu se studiaza la cercetari operationale.
   Daca lucrezi in IT, ar trebui sa stii ca problema optimizarii asezarii placilor este NP-completa, nu liniara.
   Al doilea exemplu este un detector de falsuri de documente. Din nou bati campii.
   Dar probabil ca tu esti un caca-maca prin IT, de aia iti dai cu parerea.
   • 0 (0 voturi)    
    Cercetari operationale (Miercuri, 11 februarie 2009, 13:33)

    Wasile [utilizator] i-a raspuns lui Manole Buican

    http://www.asecib.ase.ro/virginia/cursCO3/cuprins.pdf

    Materia se numește Cercetări Operaționale, și la capitolul Programare Neliniară vei vedea că se studiază și programe neliniare pătratice. Iată că se predă în facultate (chiar dacă nu este optimizare liniară cum amintirile m-au înșelat).

    Pentru cel de-al doilea proiect, a zis că a făcut hardware pentru el. Nu prea văd cum bătut câmpii când am zis că a proiecta un circuit nu înseamnă cercetare...
    • 0 (0 voturi)    
     @pt wasile (Miercuri, 11 februarie 2009, 14:13)

     Manole Buican [anonim] i-a raspuns lui Wasile

     Mai omule, faptul ca la voi la ase s-a facut de-a valma programare neliniara cu liniara este una. Deh, ase, ce sa mai zic. Problemele NP complete se AMINTESC la cercetari operationale, nu SE STUDIAZA acolo. Problemele NP complete nu sunt nici patratice, nici polinomiale. Sunt de complexitate Kolmogorov infinita, deci nu au algoritmi de timp real. Du-te la facultatea de matematica daca vrei o abordare serioasa. Deci, cum spuneam, BATI CAMPII.
     • 0 (0 voturi)    
      Nu da, dom' profesor (Miercuri, 11 februarie 2009, 15:10)

      Wasile [utilizator] i-a raspuns lui Manole Buican

      Stimate, nu mi-au rămas în cap toate teoriile din facultate, decât cele pe care le folosesc în munca de zi cu zi. Da, sunt superficial în asta, și da, îmi declin competența în cercetare.
      Am intenționat doar să spun că exemplele alese sunt nefericite, atâta vreme cât nu pot fi numite cercetare, ci doar aplicare, punere în practică a unor concepte deja cercetate.

      Acum, uitați-vă cu atenție la articol, despre ce este vorba, de cercetare autentică, cu toate rigurozitățile, sau de implementări ale unor concepte, teorii, algoritmi?

      Hai să nu ne agățăm de virgule.
      • 0 (0 voturi)    
       Nu mai dau :)) (Miercuri, 11 februarie 2009, 15:29)

       Manole Buican [anonim] i-a raspuns lui Wasile

       Gata, ma potolesc!
       Sunt unul dintre cei mentionat ca facind parte din acele echipe, asa ca pot sa-ti zic ce si cum:
       1. OptimCut - s-a dat o noua solutie problemei, prin programare genetica. Solutia este extrem de rapida si se ajunge la stabilitate extrem de repede. Rezolvarile clasice implica ceva de genul 7800 de ani de calcul pe o masina cu 1 GFL/sec, etc...
       2. La a doua, s-a proiectat o masinarie optica care stie sa uzeze de 145 de filtre optice, un Zoom de 17000 X, etc. La partea de software, evident s-a facut controlul acelei masinarii, posibilitate de lucru in retea, distribuit etc.

       Recunosc ca este vorba de cercetare aplicata, nu teoretica. Dar este facuta dupa toate rigurozitatile.

       Da nu mai spune in articlo despre solutia video de control acces pe baza de LPR (license plate recognizer) etc...
       Ma rog.
       • 0 (0 voturi)    
        Păi zi tată așa de la început :) (Miercuri, 11 februarie 2009, 16:25)

        Wasile [utilizator] i-a raspuns lui Manole Buican

        Da, domne, așa mai vii pe acasă. Scuzele subsemnatului (cât or valora) să fie primite.

        Dacă ziceai de la început despre ce este vorba - vezi, nu a fost așa de greu :) poate nu mai mai băteam câmpii degeaba.
        • 0 (0 voturi)    
         :):):) (Miercuri, 11 februarie 2009, 17:53)

         Manole Buican [anonim] i-a raspuns lui Wasile

         Ei, nu-i nimic, fii pe pace! Accept scuzele fara nici o retinere. Ma bucur ca ne-am inteles.

         Numai bine!
 • +2 (4 voturi)    
  Reforma cercetarii. (Miercuri, 11 februarie 2009, 10:12)

  Dr.ing. Dan C. Badea [anonim]

  Stimate Domn,
  Aveti mare dreptate. Va furnizez si alte argumente, dupa cum urmeaza:
  Obiectivele generale ale politicii industriale ale guvernării postdecembriste au fost:
  • Creşterea competitivitatii
  • Sporirea rolului cercetarii si dezvoltarii
  • Promovarea unui management durabil al resurselor si protecţia mediului
  • Imbunatatirea pregatirii profesionale si ocuparea forţei de muncă
  Guvernarea postdecembrista nu a îndeplinit aceste obiective. Romania nu a adoptat o politica industriala bazata pe un model de dezvoltare prin stiinta si tehnologie, prin realizarea unei reale reforme a cercetarii, in scopul racordarii acesteia la cerintele economiei. Guvernul a facut greseala politica de a subordona cercetarea aplicativa domeniului educatiei, cand logic si firesc ar fi fost ca aceasta să fie parte componentă a domeniului industrial. Sistemul de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI) existent in Romania, nu este in masura sa asigure promovarea dezvoltarii industriale, datorita unor slabiciuni ale acestuia, printre care cele mai importante sunt:
  ● cheltuieli CDI extrem de mici, in comparatie cu tarile industrializate;
  ● absenta totala sau aproape totala a cercetarii – dezvoltarii in sectorul intreprinderilor, care este, in fond, principalul factor de inovare;
  ● fragmentarea CDI din sectorul public si insuficienta orientare a acesteia spre nevoile sectorului industrial;
  ● slabiciunea institutelor CDI finantate din fonduri publice.
  Ce ar trebui facut?

  Este necesara elaborarea unei politici industriale nationale care sa se bazeze pe realizarea reformei sistemului national de cercetare – dezvoltare – inovare in scopul de a restructura conexiunile dintre stiinta, tehnologie, economie si societatea civila, astfel, incat sa fie lasata piata sa decida distributia primara a resurselor CDI si de a accelera comercializarea rezultatelor stiintifice si tehnologice.
  • 0 (4 voturi)    
   Nene, stiu ca te pricepi la toate (Miercuri, 11 februarie 2009, 10:47)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Dr.ing. Dan C. Badea

   Dealtfel ca toti cei din cercetare cu bani de la stat.
   Chiar ma bucur ca ai postat aici, sa arati dimensiunea dezastrului din cercetare.
   Solutiile enumerate de tine se pot face numai cu banii mei si ai altor platitori de taxe si impozite. Cam nasol. Tu ce zici ?
   Uite cum vad eu ca ar trebui facut cu cercetarea, publica sau privata din Romania - instituirea unor obligatiuni de cercetare. Din impozitul pe profit net al unei firme, sa existe o cota de 1 sau 2 sau 3 sau 10 %, pentru cumpararea acestor obligatiuni. Valoarea obligatiunilor va fi dedusa din impozitul de profit. Obligatiunile au o maturitate de 5 sau 10 ani . Ele voi fi platite de institutele de cercetare din valoarea incasata din vinzarea rezultatelor cercetarilor pe piata libera.
   Ce zici ? TE bagi la sustinerea unui astfel de proiect ?
   In orice caz, apreciez raspunsul tau.
   • +1 (3 voturi)    
    pai atunci.. (Miercuri, 11 februarie 2009, 13:22)

    sorin [anonim] i-a raspuns lui Alex

    eu zic sa platim si profesorii numai dupa ce vedem cat de bine au ajuns copiii educati de ei...
    deci, unui profesor incepator, sa nu-i platim nimic...

    Ceea ce tu nu intelegi e ca investitiile in cercetare
    sunt sigure statistic, in ansamblu, nu individual.

    1. fara cercetare aplicata, nu exista productie,
    DAR fara cercetare fundamentala (aia pe care
    nu vrei tu s-o platesti din taxele tale)
    nu exista cercetare aplicata?

    2. un cercetator poate fi competent, serios, ba chiar si cu dotare materiala corespunzatoare,
    poate munci mult, DAR se poate sa nu-i iasa
    ce vrea sa rezolve. Dar din 10 care incearca
    sa faca diverse lucruri, la 7, la 3 (depinde de
    problema) le va iesi ceva. Si, in timp,
    tu vei trai mai bine. OK?

    Si mai lasa propunerile fitzoase de finantare..
    In cercetare trebuie competenta; judecata
    nu se face pe profit, ci pe parerile autoritatilor
    profesionale (in primul rand).
    De asta avem nevoie: de autoritati in domeniile
    lor, si de curatarea de jumate din personal, cel
    introdus pe pile.

    DAR nu e o idee buna sa-i dai pe toti afara,
    numai ca sa scapi de incompetenti.
    Daca tot esti pus pe facut dreptate,
    incearca intai la parlament, guvern, etc,
    aia consuma mult mai mult si produc
    sigur mult mai putin.
    • 0 (0 voturi)    
     Mai usor cu pianul pe scari (Miercuri, 11 februarie 2009, 14:59)

     Alex [anonim] i-a raspuns lui sorin

     'Ceea ce tu nu intelegi e ca investitiile in cercetare sunt sigure statistic, in ansamblu, nu individual.' - cauta in statistici, strict pentru informarea ta, si o sa ai mari surprize.
     Daca crezi ca te poate avantaja sa judeci in extreme, fa-o, este optiunea ta.
     Eu iti spun ca lejer peste 55% din banii destinati cercetarii se sifoneaza, cu acordul tuturor celor implicati, de la toate nivelele.
 • +3 (3 voturi)    
  Ancheta necesara (Miercuri, 11 februarie 2009, 10:30)

  Codrin [anonim]

  Exista multi cercetatori onesti. Exista si mai multi care au intrat pe pile si iau salarii degeaba. Ar fi necesara o ancheta dar nu stiu cine e in stare sa o faca in mod corect.
  • +2 (6 voturi)    
   O mica ancheta (Miercuri, 11 februarie 2009, 10:54)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Codrin

   99% din cercetatorii romani de la stat sint onesti si fara rezultate.
   98% din cercetatorii romani de la stat au intrat pe pile si nu au rezultate.
   97% din cercetatorii romani de la stat iau salarii degeaba, indiferent de rezultate.
   99,999999 % din cercetatorii romani de la stat nu exista in nici un Who's who, in specialitatea in care lucreaza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Culmea, toate acestea se intimpla pe banii nostrii si nu facem nimic.
   Baietii astia au tupeu mai mare ca Basescu !
   • 0 (4 voturi)    
    Who's who (Miercuri, 11 februarie 2009, 11:36)

    unul cu tupeu [anonim] i-a raspuns lui Alex

    esti sigur ca ai verificat codrine?
    treci pe la mine sa iti arat plicul prin care imi este cerut acordul scris sa fiu trecut acolo,...dar logica ta e ...tare, de cap ca la berbec
    • 0 (2 voturi)    
     nu va bazati pe Who's who (Miercuri, 11 februarie 2009, 12:02)

     MG [utilizator] i-a raspuns lui unul cu tupeu

     interesul lor este sa intre cati mai multi. Acei care figureaza cartea vor fi tentati sa o si cumpere. Profit nu gluma. STIU
   • -1 (1 vot)    
    ai si dovezi. cumva? (Miercuri, 11 februarie 2009, 13:28)

    sorin [anonim] i-a raspuns lui Alex

    uita-te numai pe paginile de web ale catorva institute nationale, la listele de lucrari, etc,
    si-ai sa vezi cat de departe esti de realitate.

    in institutele mari (principalele dezavantajate
    de noul buget) procentul de incompetenti/inactivi e sub 50 %.

    In facultati, etc, care s-au trezit cu buget mai mare,
    procentul se apropie, in cele mai rele cazuri,
    de 90 %.

    Cat despre who's who, faci confuzii de amator.
    Eu am primit pana acum cele putin 3 propuneri de a-mi trimite datele pentru who's who.
    N-am dat curs, pentru ca n-are rost sa pierd vremea cu asta.
    Cine are treaba cu mine, afla tot ce-i
    trebuie din publicatii sau din pagina mea web.
    Who's who e mai mult pentru orgoliile frustratilor,
    cel putin in stiinta.
 • -1 (3 voturi)    
  Vii cu 1% exemple de finalizare (Miercuri, 11 februarie 2009, 10:31)

  Alex [anonim]

  a cercetarii.
  Eu zic sa pui problema invers - 99% din proiectele de cercetare sint bani cheltuiti din taxele si impozitele noastre.
  Din cele doua exemple ale tale, vedem ce inseamna cercetarea si aplicarea cercetarii in domeniul privat - inseamna bani, respectiv profit.
  Ce inseamna cercetarea in institut de stat si pe bani publici ? Inseamna nemunca, tupeu, indolenta, sifonarea banilor, zero rezultate, etc.
  Toata satra de maimutoi din institutele de cercetari de stat fac scandal degeaba, ar fi bine sa-si caute alt loc de munca. Activitatea loc este identica cu a femeilor de la casele de toleranta - 'incearca' din rasputeri, pentru bani, dar nu fac copii. Comparatia este cunoscuta de multi din 'cercetarea' de stat, a fost emisa de un fost cercetator, care a ajuns sa lucreze in cercetare privata, platit numai la rezultate cu aplicabilitate economica.
  Si culmea, acum cistiga corect , fara a delapida din banii de cercetare.
  • +1 (5 voturi)    
   99% (Miercuri, 11 februarie 2009, 10:54)

   dorel [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Intamplator lucrez in domeniul privat in partea de cercetare dezvoltare.
   Te intreb pentru ca vad ca esti pornit pe cercetatori: de ce nu te-ai facut si tu cercetas daca este asa simplu.
   Cercetare inseamna 99,9 % rateuri si 0.1% rezultate vandabile. Daca multi asa zisi ratati din pdvul tau nu cercetau moca, nu aveai ce sa scri si pe ce sa scri.
   E usor a vorbi cand habar nu ai ce este aia cercetare fundamentala. Fara cercetare fundamentala nimic nu se face mai departe. Si cercetarea fundamentala nu se vinde imediat.
   Succese!
   • +1 (3 voturi)    
    romania=cercetare zero.. (Miercuri, 11 februarie 2009, 11:15)

    marlene [anonim] i-a raspuns lui dorel

    Am lucrat in Romania pe Platforma Magurele (unde sunt aprox. 7-8 institute de cercetare) toti platiti din bani publici. In Romania cercetare zero, copy-paste din articole sau din proiecte vechi (90%); oameni platiti degeaba...Acum tipati ca nu mai primiti bani insa niciodata nu precizati ca, pana anul acesta au fost proiecte finantate din bani publici (CEEX-urile) unde, in loc sa va cumparati aparatura..pt. a putea fi competititvi pe piata europeana, ati preferat sa va cumparati mobila, scaune, laptop-uri (care stau prin dulap in unele cazuri); fotolii canapele, la fiecare etaj...pt. relaxare:))Pai fratilor...voi stiati din 2007 ca se vor sfarsi bnaii de la stat de ce nu ati aplicat pt. proiecte europene??Ca nu sunteti competitivi, ca in romania nici macar cercetare fundamentala nu se face...Nu vorbesc de cei care efectiv sunt platiti degeaba, care nu cunosc limba engleza, oameni care la 70 ani inca mai vin la institut pe parca am muri fara ei..Ma bucur ca s-a inceput "curatirea" chiar daca timid (raman trantorii de la Universitati)...acolo e buboiul..insa sper sa se ajunga si la ei curand...
    • 0 (2 voturi)    
     nu esti corecta (Miercuri, 11 februarie 2009, 13:38)

     sorin [anonim] i-a raspuns lui marlene

     la Magurele sunt MULTI oameni care
     lucreaza, serios, chiar daca nu in toate
     institutele si departamentele unui institut.
     Dar sunt departamente in care din 50 de oameni
     nu gasesti unul care sa nu stie doua limbi in afara de romana, si care publica regulat
     in revistele de top.

     Nu stiu unde ai lucrat tu. Daca a fost intr-un departament bun, poate esti doar frustrata ca
     n-ai facut fata.
     Daca a fost unul slab, ma intreb cum de ai
     ajuns acolo si, daca erai interesata de
     munca ta, unde ti-o continui acum.

     Altminteri, de acord ca peste 70 % din
     oamenii din cercetare sunt in plus,
     DAR nu in fizica, unde situatia e mai buna.
     (sa zicem 50 %, poate..)
     Mergi mai bine pe la agronomie, psihologie
     si alte "stiinte umane" textile, etc, sa vezi
     prapadul.
     In fizica se sta bine la capitolul
     performanta reala, la scara Romaniei.
     As zice ca doar matematicienii stau mai bine
     (desi n-au lucrari prea multe, dar asta
     la ei nu prea se poarta, din motive obiective)
     • +1 (1 vot)    
      pt. sorin (Miercuri, 11 februarie 2009, 14:12)

      marlene [anonim] i-a raspuns lui sorin

      :)) a fost tare..daca stai sa compari fizica cu scara Romaniei...da e bine..dar daca stai sa compari fizica cu scara Europei atunci e rau..Hai sa iti dau trei exemple de institute unde sa fii cercetator, tanar, viata e de rahat..IFIN, IFTM, INOE (denumiri vechi ;)..asa oameni asa denumiri) unde f. multe departamente sunt conduse de oameni incompetenti fara nici macar un doctorat, altii care au probleme grave de sanatate (orbi, sau bolnavi care nu mai sunt capabili sa faca nimic dar care ocupa un post aiurea). Eu sunt tanara si nu vreau sa astept sa moara unul si altul..nu vreau sa ma rog de nimeni sa ma lase sa fac ce vreau...iar cand am rezultatele mele proprii sa mi se spuna..te duci prea des la conferinte (chiar daca sunt platita din burse castigate de mine)...Am vazut atatea tineri ducand mapa sefului sau sarutndu-l ....undeva..inca mi s-a facut lehamite..daca tie ti se pare un mediu bun pt. cercetare..atunci e ok..mie una nu mi se pare rentabil si bani aruncati aiurea...
   • -1 (3 voturi)    
    Raspuns la obiect (Miercuri, 11 februarie 2009, 11:24)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui dorel

    Lucrez in privat, la o firma care da bani pentru cercetare si apoi trebuie sa verifice cum se cheltuie. Eventual mai vinde rezultatele cercetarii, daca este ceva de capul lor.
    Practic, vad ce se intimpla cu banii destinati cercetarii, compar statul cu privatul si emit ceea ce scriu pe acest forum si tie nu-ti convine.
    'Daca multi asa zisi ratati din pdvul tau nu cercetau moca, nu aveai ce sa scri si pe ce sa scri.' - sper ca nu te referi la cercetatori din Romania si nici la cercetare fundamentala made in Romania.
    Daca vrei o discutie despre cercetatorii din Romania, cu scolile facute prin Romania, plin de capabilitati deosebite in cercetare fundamentala in Romania, te astept pe privat, cere-l de la hotnews.ro.
    Daca tot lucrezi in cercetare, vezi ca sint niste studii despre nivelul de responsabilitate/iresponsabilitate al unei natii si capacitatea de cercetare aplicata, a aceleiasi natii. Revenind, daca am avea atit de multi capabili pe cercetare fundamentala pe cit vrei sa sugerezi tu, nu am avea specimente gen Becali si Basescu cu atita pregnanta in societate.
  • 0 (2 voturi)    
   Oarecum (Miercuri, 11 februarie 2009, 11:04)

   DDD [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Gresesti putin. Eu am lucrat o vreme intr-un astfel de institut de stat (dar in IT), si la faza cu oamenii care stau degeaba ai dreptate. Erau destui care frecau menta, dar la partea administrativa (contabili, HR, hartzogari..etc).
   Cercetatorii, cei tineri mai ales (dintre care destul erau doctoranzi), chiar se agitau...

   Nu e vorba numai de cercetarea practica, mai exista si o cercetare 'teoretica'. Cercetare a carei rezultate se vad, sau se pot aplica peste cativa ani, chiar zeci de ani poate. Mai exista cercetare a carei rezultat nu se vede direct in bani ci, de exemplu intr-un mediu mai curat, mai putin poluat (ecologizari..etc). Toate astea fac obiectul cercetarii, de multe ori, in Ro cel putin, la unele institute de stat.

   Ma rog, spun astea deoarece nu mi se pare corect sa pui pe liber si sa arunci la marginea societatii intelectuali care chiar au studii serioase, care fac cu placere ceea ce fac dar din pacate pentru ei in domenii care nu se cauta in Ro (chimie, geologie, fizica...). Sunt oameni chiar pasionati (majoritatea, nu toti) care vor fi siliti sa isi caute job in alte domenii, mai productive pe termen scurt, pt. economie.
   Si inca un lucru ! Occidentul a castigat razboiul rece practic prin avansul tehnologiei, rezultat a...cercetarii.
   • +4 (4 voturi)    
    pt. DDD (Miercuri, 11 februarie 2009, 11:24)

    marlene [anonim] i-a raspuns lui DDD

    sunt oamni care se agita..e f. adevarat...insa sunt putini si nu au loc de restul..Exemplul meu, am lucrat intr-un institut de cercetare (de fizica) si am plecat din cauza sefului meu (care promova oamenii pe care ii vroia el dupa criterii stiute doar de el- competenta, creativitatea, profesionalismul erau taiate din vocabularul lui) Iar cand i-am demostrat ca protejatul lui facea copy-paste dintr-un articol mai vechi..a binevoit sa imi taie din salar..motivul..eu am fost la conferinte si nu am stat in laborator...E f. adevarat ca Occidentul a castigat (si mai ales America) dar nu pe bani publici..primiti pomana de la stat
    • +1 (1 vot)    
     generalizezi (Miercuri, 11 februarie 2009, 13:44)

     sorin [anonim] i-a raspuns lui marlene

     astea sunt cazuri izolate, la Magurele.
     eu m-am intors de afara (dupa doctorat, postdoc)
     si situatia NU mi se pare atat de proasta.
     dimpotriva, s-au intors si alti tineri, iar din cei de
     aici, o parte sunt seriosi si bine intentionati.
     As zice ca ne apropiem sau chiar depasim uneori masa critica...
     Nu stiu cum accepti sa generalizezi
     experienta ta
     (nu ma indoiesc, reala si frustranta),
     dintr-un departament, la mai multe institute,
     ba chiar la o intreaga categorie sociala.
   • 0 (2 voturi)    
    Total de acord cu tine (Miercuri, 11 februarie 2009, 11:36)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui DDD

    Dar, pentru a pastra proportiile, o tara care are excedent de teren agricol si nu-si poate hrani cetatenii, crezi ca poate fi capabila de rezultate in cercetare fundamentala ?
    1. Eu masor totul in rezultate - merita vreo sansa in Romania cercetarea ? Are o traditie bazata pe rezultate concrete ?
    2. SOV, A Videanu, Patriciu, etc. trebuie sa ia lectii de inginerie financiara de la cei care dirijeaza si justifica bugete de cercetare in Romania.
  • +1 (3 voturi)    
   nu exista numai "cercetare in domeniul privat" (Miercuri, 11 februarie 2009, 12:04)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Alex

   Cei din "domeniul privat", daca finanteaza cercetarea, iau patentele si se duc cu ele, in tzara lor, daca se satura de Romania!

   Faptul ca din cercetare tu vezi numai "satra de maimutoi" ar putea tine de vorba aia: "spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti".

   Faptul ca aceia care fac cercetare "adevarata" nu-si arata tot timopul tzâtzele si slitul pe "sticla" nu inseamna ca trebuie sa renuntam la putinii care au mai ramas aici dintre ei!
 • 0 (4 voturi)    
  mare pacat (Miercuri, 11 februarie 2009, 11:13)

  viktor [anonim]

  De la roata de la masina pana la calculatorul care va permite sa cititi aceste randuri, totul este produsul cercetarii. Ani lungi de cercetare, sume uriase, etc. Exista un motiv pentru care unele tari produc lucruri extraordinare si altele nu. Nu, nu e vorba de de calitatea oamenilor, nici de mostenirea trecutului, e vorba de sume date cercetarii, direct proportionale cu importanta acesteia. Care scapa cu desavarsire guvernelor noastre. Care nu le scapa insa americanilor, japonezilor sau nemtilor. Iar rezultatele se vad.
  Intitutiile europene si in special Comisia se tot chinuie sa mareasca bugetele cercetarii, sa bage bani in programe. In Romania ...nu e necesar, noi le stim si le avem pe toate, nu?
  Toata stima pentru cercetatori, rusine sa le fie guvernantilor si tuturor celor care nu numai ca nu inteleg nimic, dar mai si deschid gura ca sa afle toata lumea chestia asta!
  • 0 (2 voturi)    
   faceti confuzie... (Miercuri, 11 februarie 2009, 11:20)

   marlene [anonim] i-a raspuns lui viktor

   In europa, statul fiecarei tari aloca bani putini pt. cercetare insa sunt foarte multe proiecte europene unde poate aplica oricine, doar sa fii cometitiv..Nu este exclusa Romania..Decat sa asteptai bani de la statul roman, mai bine aplicati pt. FP-uri..insa e greu..nu e acceptat oricine, acolo trebuie sa vii cu rezultate clare nu abureala de 2 lei...lasa ca ne da statul bani..
   • 0 (2 voturi)    
    seeeriooosss? (Miercuri, 11 februarie 2009, 12:06)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui marlene

    Ai idee CAT e cofinantarea la un "proiect european" (gen FP)???

    CINE vrei sa o asigure? Bunicu?
    • 0 (2 voturi)    
     pt. Codruta N. (Miercuri, 11 februarie 2009, 13:59)

     marlene [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

     am idee...tocmai ce imi termin doctoratul pe un astfel de proiect...Nu trebuie sa fiii tu coordonator ci doar sa gasesti un partener european din afara sa te spijine... Si nemtii fac asta..Daca esti bun..gasesti..daca nu..mori
    • +1 (1 vot)    
     Bunicu nu plateste (Miercuri, 11 februarie 2009, 14:59)

     englezu [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     Programele europene de cercetare (de ex fp7) sunt finantate din contributia obligatorie a statelor membre.Participarea la proiecte se face pe baza de competitie deschisa la care pot participa entitatile de cercetare ale tarilor. In consecinta poti plati ca tara cotizatia anuala iar cercetatorii tai sa castige proiecte care reprezinta mai putin sau mai mult decat ai platit.
     In general ro a participat la proiecte a caror valoare insumata reprezinta maxim 50% din contributie.Restul banilor se pierd sau mai bine zis sunt consumati de altii.Deci de multe ori finantam pe altii.
     • +1 (1 vot)    
      rusinea de a fi roman (Miercuri, 11 februarie 2009, 15:18)

      prapastian [anonim] i-a raspuns lui englezu

      Asa poate vor intelege si prostalaii neamului ca integrarea in UE inseamna REGULI.
      Ei cred ca se pot juca de-a societatea zgarcindu-se la cercetare si finantand MANELE... singurul produs autentic romanesc.

      Fara competitii de proiecte nationale, marea masa a cercetatorilor romani nu va capata experienta si infrastructura necesare participarii la competitiile EUROPENE.

      Fara cercetare romaneasca vom finanta cercetare europeana si nebeneficiind de niciun rezultat.

      Fara cercetare romaneasca, educatia ramane la nivele preistorice si romanii nu-si vor depasi conditia de spalatori de WC-uri in ITALIA.
   • 0 (2 voturi)    
    corect (Miercuri, 11 februarie 2009, 12:25)

    viktor [anonim] i-a raspuns lui marlene

    Aveti dreptate, insa pentru a "veni" cu rezultate trebuie sa pleci de undeva. Multe din proiectele de cercetari aprobate au la baza cercetari anterioare, oameni cu laboratoare de tot felul in spate, etc, etc. Nu poti, decat arareori, sa pleci de la nimic. Sunt convins ca multi din institutele de cercetare nu descopera si nu fac nimic deosebit toata viata.
    Dar unii ar putea sa o faca. Aici e o chestiune de principiu. Pt a obtine ceva nou trebuie sa investesti enorm si sa ai rabdare. Poate ca 95% din cercetatori nu fac nimic, iar din restul de 5 % doar jumate fac ceva important. Insa acesti 2,5% pot aduce beneficii enorme, care sa faca super-profitabila toata investitia.
    Multi vorbesc, si be buna dreptate, de "banii nostri" . E adevarat, dar v-ati obosit sa vedeti pe ce se duc banii statului in Romania? Numai anul trecut s-au cheltuit jumatate de miliard de euro pe masini si laptopuri pt bugetari, alte miliarde numai pe salarii de functionari care plimba hartii.
    Oare chiar nu se poate sa gandim putin strategic si sa ne pretuim intelectualii? Oare chiar mai crede cineva ca in anul 2009 poti fi competitiv fara cercetare? Si daca da, cum, sunt foarte curios.
    • +1 (1 vot)    
     pt. viktor... (Miercuri, 11 februarie 2009, 13:57)

     marlene [anonim] i-a raspuns lui viktor

     e adevarat..nu poti i competitiv fara cercetare, dar nu cu cercetarea din Romania, nu cum se face in Romania. Acum 4 ani, cand am plecat din institut..principala preocupare a cercetatorilor de pe platforma era cum sa isi mai mobileze birourile, ce usi sa mai puna, cum sa mai zugraveasca...iar noi cei tineri, in loc sa stam cu 2 sprectre sa ne tocim creierii, sa facem curatenie...Acum sunt in Germania, stau in laborator pe un scaun din 1900 toamna (rezistent doar sa nu pic pe jos), laptop prersonal (calculatoarele din dotarer pt. studenti (PhD) sunt destul de slabe) insa am o aparatura cu care pot face cercetare iar profesoara mea particpa la toate competiile europene..nu primi bani de la stat, pe baza rezultatelor anterioare.Cu bani de stat...s-a vazut in ultimii 5 ani ce sunt cercetatorii romani sa faca.
  • -1 (5 voturi)    
   lasa-i in pace! (Miercuri, 11 februarie 2009, 12:08)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui viktor

   M-am lamurit, citind comentariile, ca Romania e inca pe vremea "mineriadelor".

   Noi muncim, nu gandim! FSN redivivus (ca doar avem guvern fesenist)!

   Moarte intelectualilor!
 • +3 (3 voturi)    
  treci la privat (Miercuri, 11 februarie 2009, 11:41)

  Serban Cornel [anonim]

  Daca esti asa dfe rentabil de ce te ascunzi nene sub perdeaua statului.
  Vinde licente de programe...cine te opeste?
  Am facut acest program de taiere optima in 96, am vandut 10 bucati si functioneaza in continuare cred.
  Am vazut atatea magarii cu bani supti de la stat si cu organizatii obscure care papau banii fara nici un rezultat incat imi e si sila sa le aduc aminte.
  De fapt vad ca vrei sa ceri bani cu promisiuni ca vei fi profitabil.
  Scuteste-ne de jmecherii de 2 lei.
  Un program de taiere nu e cercetare - e ceva cu care scoti ochii la fraieri.
  Capusati tot felul de institutii si sugeti bani cu nemiluita.
 • +1 (3 voturi)    
  hmmm... (Miercuri, 11 februarie 2009, 11:58)

  Codruta N [utilizator]

  Ce ziceti Dvs. acolo e "inventica", nu "cercetare" - asa, imi amintesc si eu ca, din lene, pe cand eram copil am facut un dispozitiv cu care sa pot opri TV din pat (habar nu aveam de "telecomanda" pe vremea aia).

  Nu POTI sa faci cercetare in domeniul nuclear numai cu "salarii" (iar daca acelea ar fi mari nici n-ar fi ceva exagerat); dupa cum nu poti sa participi la un program de cercetare a schimbarilor climatice fara aparatura adecvata. Parca imi amintesc ca suportam costuri si pt. niste sateliti samd.

  Pt. cineva care pretinde ca a facut "cercetare" ati pus problema extrem de simplist!

  In afara de asta: daca vrem sa facem parte din proiectele europene de cercetare trebuie co-finantare, aia ar putea insemna niste milioane de euroi BUNI!

  Ca sa-i raspund si celui care se bucura ca or sa se mai "curetze" institutele de mosnegi rasuflati: pe CE pariem ca aceia vor ramane - si vor pleca EXACT cei tineri si creativi?
  • 0 (2 voturi)    
   pt. Codruta N. (Miercuri, 11 februarie 2009, 14:01)

   marlene [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

   da-mi un singur exemplu de laborator serios unde se face treaba serioasa si care publica in juranale din strainatate...din Romania..cu cercetatori 100% activi in intr-un institut din Romania (nu plecat de 25 de ani cine stie pe unde)???
  • 0 (2 voturi)    
   tot pt. Codruta.. (Miercuri, 11 februarie 2009, 14:03)

   marlene [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

   f. adevarat...vor pleca cei tineri si creativi(multi au plecat deja)...insa principalul motiv nu e slaba finantare...ci tocmai cei din cercetare..care nu mai mor..care nu vor sa iasa la pensie care nu lasa pe cei tineri sa isi dezvolte creativitatea...
 • +1 (3 voturi)    
  :( (Miercuri, 11 februarie 2009, 13:47)

  owl [anonim]

  Din pacate statul-Romania inca nu-si permite sa faca cercetare fara rezultate imediate , din simplul motiv ca nu e in stare sa-si gestioneze nici banii, nici cercetatorii. Din fericire mai exista zone in mediul privat care mai fac cercetare, daca chiar ai minte pentru cercetare si nu filozofii de genul 99,9% rateuri, poti sa faci si cercetare...

  Daca intelegi in ce tara traiesti te adaptezi si faci ce poti face, daca nu schimbi tara... Nu mai cereti sa fiti asistati - sunt oricum prea multi asistati in Romania.
 • -1 (1 vot)    
  Ce bine era! (Miercuri, 11 februarie 2009, 14:17)

  Florin [anonim]

  Dar ce bine e sa stai ani de zile pe banii publici, sa zici ca cercetezi si de fapt sa nu te intereseze cercetarea! Ce bine e sa-ti angajezi si rudele sau prietenii pe posturi caldute! Ce bine e sa iei banii degeaba! Nu sunteti din categoria asta, nu? P. S. Nu ma mai obosesc sa raspund celor care nu doresc o analiza obiectiva a situatiei, indiferent cat isi schimba numele.
 • +1 (1 vot)    
  cercetarea in Romania (Miercuri, 11 februarie 2009, 14:32)

  sile [anonim]

  Pentru a transa scurt problema cercetarii trebuie spus de la inceput ca,inclusiv in acest domeniu, trebuie avute in vedere rezultatele.

  Daca o cercetare ,sa-i zicem de tip teoretic sau fundamental,se finalizeaza printr-un articol publicat si citat de reviste de specialitate recunoscute pe plan international,atunci da, avem un rezultat.
  Daca o cercetare de tip aplicativ se finalizeaza cu un brevet de inventie si,mai ales,cu produse noi pe piata care sa fie mai performante,mai ieftine,mai utile,atunci da,avem rezultate.
  Daca insa se consuma bani doar pentru a da senzatia ca se face cercetare,reluindu-se teme vechi de ani de zile cu alte denumiri,sau lipsite de interes economic sau stiintific atunci de o asemenea cercetare nu avem nevoie.
  Sunt curios cati dintre cei care au postat pana acum au vreun brevet de inventie,vreun produs in fabricatie sau articolele publicate si citate in publicatii de prestigiu internationale.
  De asemenea as vrea sa stiu cate produse pe piata romaneasca sunt rodul unei cercetari adevarate si cand zic adevarate am in vedere un ciclu complet pornind de la o idee care se materializeaza intr-un prototip care apoi se testeaza pe un stand,confirma asteptarile initiale si se lanseaza in cele din urma in fabricatie gasind si cumparatori pe piata.
  In ceea ce priveste modul in care se face cercetarea ( lucru care determina si modalitatea de finantare) se pot evidentia
  trei situatii distincte in lumea asta larga:
  -cercetare in intregime finantata de la stat,acolo unde statul are interese directe (in institute de cercetare sau universitati)
  -cercetare finantata din bani privati,de regula cercetari pe care firmele le fac pentru a-si imbunatati produsele
  -cercetari platite din bani publici si privati cand exista interese comune.
  E bine de stiut insa ca toata lumea pretinde ( cu mai multa sau mai putina fermitate) rezultate pentru banii dati.
  Asa trebuie sa se intample si in Romania.Altfel, mai bine sa-i lasam pe altii sa cerceteze!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by