Federal Reserve (sistemul bancilor centrale din Statele Unite) a anuntat marti extinderea programului de sustinere a sistemului bancar, a carui amploare ar putea ajunge pana la 1.000 de miliarde de dolari pentru sustinerea creditului de consum si pentru creditul ipotecar, anunta AFP.

Masura face parte dintr-un Plan de stabilitate financiara in trei puncte care isi propune sa relanseze creditarea, sa reintareasca bancile si sa "furnizeze un ajutor esential pentru proprietarii de case si intreprinderile mici si mijlocii".

Secretarul Trezoreriei, Tim Geithner, a anuntat crearea unui mecanism public-privat, cu o capitalizare initiala de 500 miliarde dolari, pentru preluarea activelor toxice care afecteaza bilanturile bancilor. Suma finala ar putea ajunge pana la 1.000 de miliarde dolari. Masura isi propune sa incurajeze bancile sa reia procesul de creditare.

Statul va aloca 50 de miliarde de dolari pentru a sustine proprietarii de imobile care nu pot sa-si mai plateasca ratele in renegocierea contractelor de creditare si pentru a evita executarea silita a acestora, a precizat Tim Geithner.

In plus, Trezoreria va crea o societate care va regrupa investitiile Statului in banci, a afirmat el, fara a preciza insa suma care va fi alocata in acest sens.

Ajutorul de stat este "un privilegiu, si nu un drept", a avertizat Geithner, anuntand o inasprire a conditiilor ce trebuie indeplinite de societati pentru a beneficia de finantari din bani publici.

"In prezent, segmente critice ale sistemului financiar sunt afectate. In loc sa lupte pentru revenire, sistemul financiar lucreaza exact impotriva acestei reveniri si trebuie sa schimbam aceasta dinamica periculoasa", a afirmat Geithner.

Principalele puncte ale planului de salvare a bancilor anuntat de Tim Geithner

CONSOLIDAREA INSTITUTIILOR FINANCIARE

1. Restaurarea increderii

  • imbunatatirea informatiilor publice furnizate de banci, in special in ceea ce priveste riscurile
  • punerea in practica a unei bune definitii a riscului
  • obligatia bancilor care dispun de active in valoare de peste 100 de miliarde dolari de a face dovada ca sunt capabile sa reziste unei degradari suplimentare a conjuncturii

2. Consolidarea fondurilor proprii ale bancilor

  • Bancile care apeleaza la Trezorerie pentru majorarea fondurilor proprii remunereaza Statutul cu titluri care pot fi transformate in actiuni ordinare

3. Gestionarea participatiunii statului

  • Toate investitiile statului in banci vor fi regrupate in cadrul unui holding public, Financial Stability Trust.

CURATAREA BILANTURILOR BANCARE DE ACTIVELE TOXICE

  • Infiintarea unui fond de investitii public-privat, care va mobiliza, pentru inceput, 500 de miliarde dolari, dar care poate ajunge pana la 1.000 de miliarde, pentru cumpararea activelor nevandabile ale bancilor.
  • Estimarea valorii acestor active va fi realizata de sectorul privat.

SUSTINEREA CREDITULUI PENTRU CONSUMATORI SI PENTRU INTREPRINDERI

  • Federal Reserve va aloca 1.000 de miliarde de dolari pentru sustinerea creditelor de consum, a creditelor auto si a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii.
  • Aceasta decizie fusese deja aprobata, pentru o suma de 200 miliarde dolari, dar nu a fost inca pusa in aplicare.
  • Statul spera, in acest fel, sa deblocheze pietele financiare si sa reduca dobanda la credite.

AMELIORAREA TRANSPARENTEI

  • Planul implica o transparenta mai mare a bancilor care beneficiaza de ajutoare publice, impunandu-le totodata conditii mai severe. Aceste societati vor trebui sa dovedeasca faptul ca fiecare dolar primit de la stat le-a permis sa-si mentina sau sa majoreze capacitatea de a credita.
  • Aceste banci vor trebui sa participe la programele guvernamentale destinate reducerii numarului de executari silite.
  • Directorii nu vor putea sa primeasca o remuneratie mai mare de 500.000 de dolari pe an.

IMPIEDICAREA EXECUTIILOR SILITE

  • Trezoreria va anunta un plan destinat reducerii numarului de executari silite in cazul creditelor imobiliare, prin reducerea dobanzilor ipotecare si prin mobilizarea a 50 de miliarde euro pentru renegocierea dobanzilor in cazul persoanelor aflate in dificultate.

SUSTINEREA IMM-urilor

  • In cursul urmatoarelor zile va fi lansat un plan de relansare a creditului pentru IMM-uri