Curtea de Apel Bucuresti a mentinut, luni, decizia instantei inferioare in dosarul in care omul de afaceri Dinu Patriciu a cerut daune pentru interceptari nelegale ale Serviciului Roman de Informatii. Instanta a respins, luni, ca nefondate apelurile declarate in dosar, sentinta putand fi atacata la randul ei cu recurs la instanta suprema.

In 20 ianuarie, dezbaterile in acest proces s-au finalizat, avocatul Valeriu Stoica, reprezentantul SRI, cerand judecatorilor Curtii de Apel sa anuleze sentinta Tribunalului Bucuresti, din mai 2007, cand s-a stabilit ca lui Dinu Patriciu i-a fost incalcat dreptul la viata intima, motiv pentru care SRI a fost obligat la plata de daune morale de 50.000 de lei, relateaza Mediafax.

Valeriu Stoica - fost ministru al Justitiei - a sustinut ca nu s-a dovedit ca SRI se face vinovat de acuzatiile aduse de Patriciu si ca institutia nu a facut nicio fapta ilicita, fiind doar un organ care a aplicat ordinele superiorilor ierarhici. De partea cealalta, aparatorul lui Dinu Patriciu, Ovidiu Budusan, a depus noi probe la dosar si a replicat, aratand ca SRI nu a actionat in cazul interceptarilor ca un organ administrativ, ci institutia a fost cea care a cerut autorizarea interceptarilor de catre procuror.

Acest proces a fost suspendat timp de opt luni, pentru judecarea unor exceptii de neconstitutionalitate.

Procesul a inceput la jumatatea lunii februarie a anului 2006, cand avocatii lui Dinu Patriciu au depus la Tribunalul Bucuresti o plangere impotriva SRI cu privire la interceptarea timp de mai multi ani a convorbirilor telefonice purtate de omul de afaceri, acuzand ca ascultarea telefoanelor s-a facut cu incalcarea Codului de procedura penala si a Legii sigurantei nationale, si a cerut daune de un milion de dolari.

Dinu Patriciu a primit intr-o prima faza castig de cauza in proces, Tribunalul Bucuresti stabilind pe 11 mai 2007 ca lui Dinu Patriciu i-a fost incalcat dreptul la viata initma, prevazut de articolul 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, si obligand SRI sa-i plateasca daune morale de 50.000 de RON. SRI a facut recurs, motivand ca interceptarile au fost realizate cu mandat si cu informarea principalelor institutii ale statului, intre care Guvernul si Presedintia. Si omul de afaceri a facut recurs.