Circa 3.000 de persoane s-au adunat, duminica, la Sfantu Gheorghe, pentru a participa la o manifestare organizata de bisericile istorice maghiare in semn de protest fata de eventualele inlocuiri ale directorilor maghiari de institutii descentralizate si au cerut, intr-o petitie care include zece solicitari, ca Traian Basescu sa isi retraga declaratiile privind autonomia teritoriala, respectarea proportiei etnice la alegerea sefilor de institutii si autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, relateaza Mediafax.

Petitia, adresata Presedintiei Romaniei, Guvernului si Parlamentului European, in care se subliniaza ca participantii la "Marea Adunare din Sfantu Gheorghe" au constatat, dupa alegerile parlamentare, o amplificare a atitudiniii antimaghiare, venita atat din partea Guvernului, cat si din partea presedintelui Romaniei. Aceasta petitie a fost inregistrata, in limba maghiara, la Prefectura Covasna si urmeaza sa fie transmisa institutiilor mentionate prin parlamentarii si europarlamentarii maghiari.

Documentul citat include o solicitare in zece puncte prin care se cere:

  • ca presedintele Traian Basescu sa isi retraga declaratiile "care au indignat secuimea" (n.r. declaratiile de la Budapesta referitoare la faptul ca nu va fi niciodata autonomie).
  • respectarea proportiei etnice in institutiile publice descentralizate.
  • incetarea "popularii controlate, mai mult sau mai putin deschise sau mascate, prin care se urmareste modificarea componentei etnice".
  • infiintarea, de catre statul roman, a unei universitati maghiare cu finantare de la bugetul statului.
  • recunoasterea limbii maghiare alaturi de cea romana ca limba oficiala regionala.
  • oprirea "distrugerii intentionate" a economiei din regiunea secuiasca, asigurarea dezvoltarii corespunzatoare a infrastructurii.
  • retrocedarea rapida a bunurilor bisericesti si publice nationalizate.
  • oprirea cresterii numerice a unitatilor militare si, la fel ca in alte zone, trecerea imobilelor detinute de acestea in subordinea administratiei publice locale.
  • recunoasterea si extinderea drepturilor colective.
  • autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.

Manifestantii au tinut in maini steaguri secuiesti si pancarte in limbile romana, maghiara si engleza, pe care scria "Autonomie teritoriala pentru Tinutul Secuiesc", "Collective Rights to the Hungarian Minority" ("Drepturi coletive pentru minoritatea maghiara" – n.r.), "Solution: Autonomy" , "Conducatori de institutii maghiari, fara discriminare etnica", "Conducatori maghiari in fruntea institutiilor".

Conducatorii bisericilor istorice maghiare din Covasna au facut, marti, apel la enoriasi ca duminica, dupa slujba religioasa, sa participe, la Sfantu Gheorghe, la un mars de protest fata de schimbarea maghiarilor din functii publice. "Trei sferturi din populatia judetului este de etnie maghiara, drept urmare este o solicitare indreptatita ca 75 la suta din sefii de institutii sa fie maghiari", se arata in documentul citat, in care se adauga ca acest lucru poate asigura convietuirea pasnica intre populatia romana si cea maghiara.