Ancheta HotNews.ro: afacerea estompata de scandalul Sterling

Cum castiga prietenii lui Sorin Ovidiu Vantu o afacere de un miliard de euro de la Guvernul Tariceanu si un om cheie in Guvernul Boc

de Attila Biro     HotNews.ro
Sâmbătă, 7 februarie 2009, 22:24 Actualitate | Esenţial


Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vantu
Foto: fslipetrom.ro si Agerpres
Noul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Maracineanu, a fost angajatul unei companii detinute de PSV Company (noul nume al Petromservice), care are in derulare o afacere cu minereuri in judetul Bihor. E de notorietate ca Petromservice e fieful lui Liviu Luca, seful sindicatelor din Petrom, un apropiat partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vantu.

Un act oficial al cabinetului Tariceanu, semnat in noiembrie 2008, arata ca Geoasset, societate 100% detinuta de PSV Company, beneficiaza de concesionarea pe 20 de ani a unui zacamant de 20 de milioane de tone de calcar cu brucit. Unele estimari neoficiale arata ca valoarea zacamantului neprelucrat ar valora peste 1 miliard de euro.

In documentele Guvernului se estimeaza ca zacamantul valoareaza putin peste 1 miliard de lei. Seful ANRM a declarat ca a primit o oferta de nerefuzat din partea PSV Company si, timp de aproape un an, a pus pe picioare exploatarea din judetul Bihor.    

Pana la data de 4 februarie, noul sef al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Maracineanu, a fost angajat al PSV Company (anterior denumita Petromservice), companie detinuta de Elbahold ltd.

Documente:
Arhiva HotNews.ro: Satelitii Elbahold (februarie 2006) (HotNews.ro, 07 Feb 2009) DOC, 34304K

Gelu Maracineanu pentru HotNews.ro:

“Am fost angajat al Petromservice pana cand domnul prim-ministru a semnat numirea mea in functie. La Petromservice am fost angajat din aprilie 2008. Anterior, am fost angajat al IPROMIN Bucuresti. Am plecat la Petromservice pentru ca am primit o oferta financiara de nerefuzat
”, a declarat pentru HotNews.ro Gelu Maracineanu.

In cadrul PSV Company, Gelu Maracineanu a ocupat functia de director responsabil cu proiectele miniere ale companiei.Printre alte proiecte miniere ale companiei eram responsabil si de proiectul zacamantului din comuna Budureasa”, a declarat Gelu Maracineanu.

Presa locala a relatat ca in zona Budureasa a fost descoperit un zacamant de calcar cu brucit, o afacere evaluata oficial la peste 1,4 miliarde de lei noi, care a intrat in anul 2007 in posesia omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.

Gelu Maracineanu, fostul manager al proiectului a declarat ca nu poate sa ofere detalii despre proiect deoarece nu mai este angajatul PSV Service. “Oricum, nu e singurul proiect minier mare in care am fost implicat. M-am ocupat de exploatari precum Rosia Poieni si Rosia Montana”, a mai declarat Maracineanu.

Istoria zacamantului de la Budureasa

Potrivit ziarelor din Bihor, zacamantul de pe teritoriul comunei Budureasa a fost descoperit accidental in anii '70. Potrivit evaluarilor oficiale, in zona ar exista in jur de 20 milioane de tone calcar cu brucit. Initial, zacamantul a fost concesionat de Geoasset SRL. In anul 2003, compania a facut demersuri pentru a obtine si licenta de exploatare si concesionare a terenului pe care se afla zacamantul.

In 2007, Geoasset SRL este achizitionata de catre compania Petromservice, care in 2008 isi schimba denumirea in PSV Company. Din aprilie 2008, de proiectul zacamantului de la Budureasa a fost responsabil din partea PSV Company, Gelu Maracineanu, actualul director an ANMR. Cititi pe larg istoria zacamantului de la Budureasa aici, aici si o ancheta publicata inca in anul 2007 de Evenimentul Zilei aici.

20 milioane tone de brucit, 20 de ani de concesionare 1,4 milarde lei venituri

Cabinetul Tariceanu a adoptat pe 4 noimebrie (cu o saptamana inainte sa adopte HG care se refera la concesiunea Sterling Resources), HG 1412 prin care se aproba “licenta de concesiune a activitatii miniere de exploatare nr.7941/2006, incheiata intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Societatea Comerciala GEOASSET S.R.L”, compania cumparata de Sorin Ovidiu Vantu prin intermediul PSV Company.

In aceeasi hotarare a cabinetului Tariceanu se precizeaza si conditiile concesionarii:
 • prin contractul de concesiune a activitatii miniere de exploatare, compania detinuta de Vantu este obligata la plata unei taxe pe activitatea de exploatare de 25.000 lei/Km patrat si a unei redevente in cota procentuala de 10% din valoarea productiei miniere realizate anual;
 • concesiunea negociata este de 20 ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de cate 5 ani;
 • valoarea estimata pe toata durata de concesiune este de 1.100.485.000 lei;
 • suprafata perimetrului de exploatare este de 4,792 Km patrati;
 • produsul minier este calcar dolomitic cu brucit (sorturi);
 • garantia financiara pentru refacerea mediului deteriorat ca urmare a activitatilor miniere de exploatare se stabileste in conformitate cu instructiunile tehnice emise de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.
In acelasi document se mai mentioneaza ca, pentru cei 20 de ani de exploatare, se preconizeaza ca vor fi extrase 19.205.000 tone de calcar cu burcit, ca vor fi obtinute venituri de 1.486.544.000 lei iar statul va incasa o redeventa de 148.654.000 lei.

Calcarul cu brucit este utilizat in industria chimica, metalurgica si in constructii. Calcarul de brucit este folosit ca ingredient in compozitia diferitelor tipuri de ciment, caramizi. Mai este folosit si in productia de fonta. Brucitul a fost identificat in 1824 de catre americanul Archibald Bruce (Vezi aici pe larg despre brucite).

Prietenii lui Vantu si zacamantul de la Budureasa
 • Cele 20.000.000 tone de minereu au apartinut pana in 2007 companiei Geoasset SRL.
 • In 2007 Geoasset SRL este achizitionat cu 2,6 mil euro de PSV Company. Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) PSV detine 100% din actiunile Geoasset.
 • PSV Company are urmatoarea structura de actionariat: ASOCIATIA SALARIATILOR DIN SNP PETROM SA- 25%, ELBAHOLD LIMITED- 49,3%, al carui singur reprezentant cunoscut este Dan Stratan, un alt om din anturajul lui Vantu, PSV Company  - 9,7%, PERSOANE FIZICE- 15.8%.
 • PSV Company detine participatii la urmatoarele firme: Institutul de sondaje Insomar SA, grupul media Realitatea Media, Dixitpress, PSV Company Civind Construct SA, Ziua srl, Euroest Press srl, Editura Ziua srl, Ana-Maria Press srl, Global Video Media SA, Management Fulcrum srl, GMG Media Box SA, X-Oil Grup srl, PSV Industries SA, Catavencu SA, Geoasset SA (Sursa: Registrul Comertului, februarie 2009, in ordinea data de baza de date a Registrului Comertului).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10001 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  :)) (Sâmbătă, 7 februarie 2009, 23:26)

  mama mare [anonim]

  Oare de ce nu ma surprinde? Gelu Maracineanu, Vantu, Rosia Montana. Deci, Rosia Montana - rmgc - GR.
  • +3 (5 voturi)    
   arhiva (Duminică, 8 februarie 2009, 0:45)

   mama mare [anonim] i-a raspuns lui mama mare

   http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1231554-frank-timis-inhatat-aurul-din-apuseni-printr-caruta-falsuri-iar-tariceanu-inchis-ochii.htm
   • 0 (0 voturi)    
    all the shame (Duminică, 8 februarie 2009, 17:17)

    mama mare [anonim] i-a raspuns lui mama mare

    http://www.expresul.ro/articole.php?rubrica=19&stire=10533

    http://www.ziua.net/display.php?id=7306&data=1998-05-10
  • -2 (4 voturi)    
   Media impartiala sau cum isi face petarda (Duminică, 8 februarie 2009, 6:28)

   Godzilla [anonim] i-a raspuns lui mama mare

   ...treaba !
   Injura lumea afacerea ;Serparia lui Patriciu(sau Patrocle -nu are importanta numele) '?Buun !
   de unde apornit treaba ?-de la Realitatea TV ! Buuun !
   cine e proprietar ? Sorin Ovidiu Vantu ! Buuun !
   sa se lase neica Patrocle si guvernul tariciueanu calcat in picere de SOV ? nu !Buuuun!
   ia inventati ,scoateti la lumina ,dezvaluiti voi ceva sa mai injure lumea si la SOV ca si el e afacerist cu guvernul tariuciueanu !
   se compara o afacere de kkt cu kalkar cu afacerea cu petrol si gaze in care Romania este lasata cu ochii in soare ? niciodata -doar pentru fraierii carora petarda media le explodeaza in fata !
   • 0 (2 voturi)    
    Revin , ca imi vine rau :suprafata perimetrului .. (Duminică, 8 februarie 2009, 11:09)

    Godzilla [anonim] i-a raspuns lui Godzilla

    ..este de 4,7 hai la rotund ,5 km patrati dar in articol este pusa o virgula hoata care da o suprafata cat a unui judet din Romania ,sanchi , sa o comparam cu suprafata concesionata de hotii Tariceni canadienilor adica multe mii de kilometrii patrati ! Afacerae de 1 miliard de lei este TRANSFORMATA intro afacere de 1 miliard de Euro ;toti am vrea egalitate intre Euro si Leu dar e ca in fabula cu Boul si Vitelul !
    Atentie nu fugiti in partea asta, e diversiune toxica, sa ramanem pe tradarea nationala cu perimetrele marine !
    • 0 (2 voturi)    
     deci te-a deranjat subiectul >:) (Duminică, 8 februarie 2009, 11:58)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Godzilla

     Problema e ca "suprafata mica" (aia cu calcarele) va fi modificata ireversibil - iar ca sa raspund si postarii tale de mai sus, "investitia" e mica. Lucrarile de explorare au fost facute de comunisti, de pe vremea cand cautau acolo uraniu; galerii, infrastructura, tot!

     "Suprafata mare" din Marea Neagra nu va fi modificata - va fi (in cazul in care e "profitabil") intzepata de niste sonde. Investitia e uriasa, nu exista "lucrari" care sa fi fost facute dinainte si pe care altii sa le ia de-a gata si pe nimic (ca la Budureasa). Iar profitul, in cazul asa-zisului "zacamant de petrol si gaze", nu se stie cat va fi.

     Daca zacamantul e "sarac" (sau daca suprafata concesionata se afla la extremitatea vreunui zacamant care sa aiba cea mai buna parte la ucraineni) - atunci cam ciuciu "profit"!

     Dar vad ca te deranjeaza FOARTE tare faptul ca a aparut in presa centrala povestea cu brucitul de la Budureasa (subiect mult vehiculat in presa bihoreana de cel putin 2 ani) - ma intreb "de ce?" >:)

     Interesant... interesant...
 • 0 (2 voturi)    
  greseala (Duminică, 8 februarie 2009, 0:28)

  s [anonim]

  greseala sub titlu: delurare
  N.R. Multumim
 • +3 (7 voturi)    
  E nevoie de un eseu ? (Duminică, 8 februarie 2009, 0:28)

  C T [anonim]

  Vantu declara acum ceva ani, in detaliu, despre cum si-a inceput afacerile, proeminent era sentimentul de rechin ce-l experimenta la inceputul anilor 90.
  Pe atunci facea import de tigari, iar castigurile fenomenale erau triplate de frauda fiscala.
  Apoi, Vantu si-a deschis institutii financiare specializate in smecherii financiare, aka tepe ptr prosti. Tot rechin se simtea.
  Acum a mai dat o teapa; pariez, tot rechin se simte.
  Elementul comun ? Coruptia !
  Ceva trebuie facut! Si, asta foarte repede.
  • 0 (2 voturi)    
   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ (Duminică, 8 februarie 2009, 8:27)

   Masacru [utilizator] i-a raspuns lui C T

   trebuie facut Vadim, Presedinte!

   :D   fiti pe pace, veti avea in continuare circ, dar cu folos.
   • 0 (2 voturi)    
    Ia-l de mana (Duminică, 8 februarie 2009, 11:20)

    C T [anonim] i-a raspuns lui Masacru

    Din cauza voastra orice idee de responsabilitate civica se duce dracului.
    Pentru voi nu-s decat doua variante: Vadim sau plecat la furat in Germania.
    Dar fara Vadim, si mai multa munca, implicit prezenta sociala, nu merge ?!
  • 0 (0 voturi)    
   @CT (Duminică, 8 februarie 2009, 10:45)

   Don Ciccio [utilizator] i-a raspuns lui C T

   Ce?
   • 0 (2 voturi)    
    Pai... (Duminică, 8 februarie 2009, 11:17)

    C T [anonim] i-a raspuns lui Don Ciccio

    Tu ce crezi ?
    Este nevoie de o actiune coerenta si decisa a societatii civile.
    Niciuna din institutiile statului nu simte presiune din partea noastra. Ei stiu ca, indiferent, de ceea ce fac, noi vom ramane indignati la tastatura.
    ONG-urile ar trebui sa-si faca simtita prezenta mult mai proeminent; dar asta nu prea se poate momentan, fiindca ele sunt reprezentate de diversi sclavi ai politicienilor.
    Intrabati-va cum ar fi reactionat o societate, gen Germania sau Franta, in fata unor astfel de acte de coruptie pe care noi le INGHITIM de mai bine de 20 de ani.
    • 0 (2 voturi)    
     sigur! :)) (Duminică, 8 februarie 2009, 12:01)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui C T

     "ONG-urile ar trebui sa-si faca simtita prezenta mult mai proeminent; dar asta nu prea se poate momentan, fiindca ele sunt reprezentate de diversi sclavi ai politicienilor."

     Mergeti si bagati-va voluntari! Exista ONG-uri berechet - sau puteti sa infiintati chiar VOI una, fara "politicieni". Va impiedica cineva?

     Aaaa... uitasem! Cand e vorba "sa faca", de fapt e vorba "sa faca ALTII" !!! >:)
    • 0 (0 voturi)    
     Eu am impresia (Duminică, 8 februarie 2009, 13:03)

     Gino [anonim] i-a raspuns lui C T

     Ca atmosfera este de "Ciulinii Baraganului" si atitudinea de "ciinii latra si caravana trece".Lynch a fost un stilp al democratiei,de aia are o lege care-i poarta numele.Asa lucra societatea civila in faza incipienta.Cam primitiv, dar eficient.
 • +2 (4 voturi)    
  1 miliard de euro atita a costat isteria (Duminică, 8 februarie 2009, 7:50)

  Doboritorul de Bizoni [utilizator]

  declansata de Realitatea-Catzavencu asupra lui Basescu si compania. Totusi, nu s-au vindut chiar atit de ieftin ca alte tonomate de presa, nu?
 • 0 (2 voturi)    
  corect (Duminică, 8 februarie 2009, 9:18)

  Dr.SANKT MORITZ [anonim]

  F E L I C I T A R I pentru D-ul Sorin Ovidiu VANTU
  mi se pare foarte normal atita timp cit am prieteni si familie, si fac parte din viata mea sa faca parte din afacerile mele.
  Iar lumea care este invidioasa pe dansul, asta este nu au ce face decit sa il invidieze si atit.
  Salutari pentru tine SOV din Sankt Moritz, CH.
  Un prieten.
  • 0 (0 voturi)    
   Cu respect un manelist (Luni, 9 februarie 2009, 1:31)

   un manelist [anonim] i-a raspuns lui Dr.SANKT MORITZ

   Mr. MORITZ va felict ca il sustine-ti pe prietenul dvs. Dr.SANKT MORITZ este mr. care a definit termenul subprime?
 • 0 (2 voturi)    
  Brucit (Duminică, 8 februarie 2009, 9:26)

  Gino [anonim]

  Impartial ca romanul,Tariceanu a dat la toti.Daca s-a facut licitatie e bine,daca nu,e rau.
 • 0 (2 voturi)    
  smecherii (Duminică, 8 februarie 2009, 9:30)

  doru [anonim]

  nu ne miram cad auzim de luca si vantu cei mai smecheri si corupti oameni din romania, de lucava pot spune ca sia batut joc de toti petrolisti nea pus sa semnam tot felul de acte sa al anputernicim sa cumpere actiuni daca nu semnam ne ameninta cu perderea locului de munca sper sa se sesizeze cineva sa ia masuri a ajuns tara asta pe mana unor HOTI SI MAFIOTI
 • 0 (0 voturi)    
  puscarieeeeeeeeeee! (Duminică, 8 februarie 2009, 9:34)

  anima [anonim]

  Oare de ce complicii nu poate sa ii trimita la puscarie!?????????
 • +1 (3 voturi)    
  maxim respect (Duminică, 8 februarie 2009, 11:00)

  nucu [anonim]

  Intrucat are interese in delta sov si-a pus guvernator al ARBDD (fost angajat de-al lui)
  Acum si-a numit presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (tot un fost angajat)
  In Romania, o tara locuita de rame (lipsite de coloana vertebrala) este posibil ca un "beep" sa controleze si ceea ce gandim.
  Dupa ce mi-am scos toate "antenele" din grila de programe, ieri mi-am scos si realitatea.
 • 0 (0 voturi)    
  ANRM (Duminică, 8 februarie 2009, 11:03)

  ion roata [anonim]

  Ma intreb cine este sau cine sunt cei care l-au servit imediat pe Gelu Maracineanu domnului PM mil Boc pentru a fi numit presedinte la ANRM.
  Am ajuns la concluzia ca numai o persoana din interiorul Guvernului care a fost si este apropiat de aceasta institutie.
  Si ca sa dispara orice urma de indoiala ar trebui ca acest ANRM sa fie transformat intr-o directie generala a conomiei si industriei iar actele juridice propuse a fi incheiate sa fie in jurisdictia Guvernului care sa fie adoptate in plenul sedintei guvernului prin consens general.
  In acest mod raspunderea trece total in sarcina Guvernului Romaniei.
  Apropo,sambata seara am vizionat o emisiune la ealitatea TV moderata de doi ziaristi si in care a fost ca interpret principal un mare smecher prieten si membru in grupul de interese la lui Tariceanu respectiv PATRICIU care ne-a ametit de parca nici usturoi na mancat si nici nu mirosea.
  Guvernul omaniei a incheiat o conventie initiala pentru prospectare in Marea Neagra cu cele doua companii nationale de stat respectiv PETROM si ROMPETROL.Rompetrol a fost privatizata si deci vanduta Lui Dinu Patriciu iar mai tarziu Petrom a fost vanduta OMW.Partea de concesiune din Marea Neagraa trecut in favoarea celor doi cumparatori.
  De la Rompetrol cele doua perimetre au ajuns din mana in mana la acest ultim detinator.Principalul instrument de manuire a acestei afaceri a fost Dinu Patriciu prin oamenii sai fost salariati si detinatori de actiuni la Rom Petrol Tariceanu si Dorin Marian care in guvernarea Tariceanu a ajun seful administratiei guvernamentale a lui Tariceanu.Asa se face ca Dorin Marian si Tariceanu l-au inlaturat pe vechiul presedinte al ANRM pentruca nu a vrut sa semneze actul aditional si HG.A fost dchimbat si pe 12 11 2008 a aparut respectivul HG cu anexa 11 secreta.
  Dar ca sa se poata semna aceasta anexa si HG-ul a fot nevoie ca prin OUG sa fie modificata Legea Petrolului pentruca beneficiarul sa aibe cele mai mari avantaje.
 • 0 (2 voturi)    
  Vantu Basescu Boc Tariceanu Nastase Geoana s a m d (Duminică, 8 februarie 2009, 11:10)

  Hai la Vot! [anonim]

  ciocu' mic, ca tovarasul basescu se lupta cu mogulii, mafia si coruptia din romania. mai are nevoie de un mandat pentru a face curatenie deplina in tara!

  dar pe vantu nu-l sacrifica, e tovaras si pretin de nadajde, manipuleaza in draci prin realitatea catavencu!
 • 0 (0 voturi)    
  Daca din 1990 Iliescu le-a "dat voie" (Duminică, 8 februarie 2009, 11:34)

  MN [anonim]

  americanilor sa faca prospectiuni in MN

  inseamna ca l-am injurat degeaba pe Iliescu timp de 20 de ani

  informatia despre americani a dat-o CTP in emisiunea cu hurezeanu pe RTV

  CTP a mai spus ca trebuie "sa intelegem" ca in 1990 "am pierdut un razboi"
 • 0 (0 voturi)    
  Manual de Prostit (Duminică, 8 februarie 2009, 11:59)

  pitigus [anonim]

  http://beiuseanul.ablog.ro/2009-02-06/intelectualul-3.html
  • 0 (0 voturi)    
   incearca asta - primul link nu merge (Duminică, 8 februarie 2009, 15:44)

   tot eu [anonim] i-a raspuns lui pitigus

   http://74.125.77.132/search?q=cache:HeAxsUcJcHoJ:beiuseanul.ablog.ro/2009-02-06/intelectualul-3.html+http://beiuseanul.ablog.ro/2009-02-06/intelectualul-3
 • 0 (2 voturi)    
  Vantu, loial fata de Tariceanu (Duminică, 8 februarie 2009, 12:56)

  hotnewsfil [utilizator]

  Ca sa nu-i ramana dator lui Tariceanu pentru legalizarea afacerii chiar in preajma alegerilor, Vantu a platit un "bonus", prin declansarea unei canonade continui impotriva presedintelui Traian Basescu si a PD-L, prin trustul sau de presa (Cotidianul, Realitatea, AC. Catavencu, etc), concertat cu tirul trusturilor de presa ale magnatilor "curati" Voiculescu si Patriciu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by