Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca Romania asteapta saptamana viitoare raportul pe Justitie al Comisiei Europene, care va fi unul tehnic, fara evaluari politice, transmite NewsIn.

Predoiu a declarat pentru Realitatea TV ca este greu de crezul ca raportul din vara va ridica monitorizarea si ca, realist, acesta ar putea arata ca "este iminenta" aceasta ridicare.

NewsIn precizeaza, citand surse europene, ca raportul interimar al Comisiei Europene va critica "tendintele negative" din ultimele sase luni in domeniul justitiei. Documentul nu va face recomandari cu privire la mentinerea sau inchiderea mecanismului de cooperare si verificare in domeniul justitiei.

Deoarece raportul Bulgariei va fi publicat odata cu cel privind Romania, surse europene declarasera ca este de asteptat ca Guvernul de la Sofia sa conteste anumite pasaje din document. Sursele comunitare cred ca oficialii de la Bucuresti nu vor avea obiectii privind criticile formulate in raport.

Guvernul Boc si-a asumat ca obiectiv de guvernare scoaterea Romaniei de sub monitorizare dupa raportul final din luna iulie.