Contractul ANRM - Sterling Resources Ltd a fost desecretizat: Romania primeste o cota procentuala de gaze si titei de 3,5%-13,5%, in functie de productia bruta extrasa. Redeventa respecta Legea Petrolului

de E.M.     HotNews.ro
Vineri, 6 februarie 2009, 12:21 Actualitate | Esenţial


 documente
(03 Feb 2009) PDF, 188KB
(06 Feb 2009) PDF, 5MB
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a publicat pe site-ul propriu Actul aditional Nr.11 la contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, realizat intre Agentie si Sterling Resources Ltd. Actul prevede ca Sterling sa plateasca o redeventa intre 3,5%-13,5% din cantitatea de petrol brut extras, respectind prevederile din Legea Petrolului.

Actul aditional a fost incheiat la 24 august 2007, la 15 ani dupa incheierea Contractului de Explorare si Impartire a Productiei pentru Perimetrele XIII Pelican si XV Midia. In primul rand, el prevede modificarea numelui operatiunii in Acord de Explorare si Impartire a Productiei pentru Perimetrele XIII Pelican si XV Midia, ce are ca obiect concesionarea catre titular dreptul exclusiv de a executa "Operatiuni Petroliere" in "Suprafata Contractuala" descrisa in Anexa A, pe o durata de 30 de ani de la data intrarii in vigoare, respectiv 5 octombrie 1992. Acordul poate fi prelungit pe o perioada aditionala de pana la 15 ani.

De asemenea, se precizeaza ca "Titularul va avea dreptul sa retina intreaga Suprafata Contractuala delimitata conform hartii din Anexa B la prezentul Acord pe toata durata Perioadei de Explorare, inclusiv orice extindere a acesteia."

Se mai stipuleaza ca "Perioada de Explorare (...) a fost suspendata incepand cu data de 15 decembrie 2003, si continua sa fie suspendata pana la solutionarea diferendului dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental al Marii Negre."

"Perioada de Suspendare se va incheia si Operatiunile Petroliere din Perioada de Explorare se vor relua in situatiile specificate mai jos, oricare dintre aceasta survine prima:

a) dupa trei luni de la data primirii de catre titular a unei notificari scrise din partea agentiei specificand ca diferendumul a fost solutionat. (...)

b) in termen de trei luni de la data primirii de catre agentie a unei notificari scrise din partea titularului specificand ca Perioada de Suspendare inceteaza. Titularul poate decide sa reia Operatiunile Petroliere doar in anumite portiuni ale Perimetrelor Contractuale si sa mentina suspendarea pentru alte portiuni ale acestora."

Plata Redeventei pentru Petrol

"Titularul este obligat la plata catre bugetul de stat a unei Redevente Petroliere pentru Titei reprezentand o cota procentuala din valoarea productiei brute extrase pentru Operatiunile Petroliere de exploatare a Zacamintelor de Titei si/sau condensat, dupa cum urmeaza:

(...) Pentru cantitatile de Petrol destinate constituirii stocului minim de siguranta nu se datoreaza redeventa."

Plata Redeventei pentru Gaze Naturale

"Titularul este obligat la plata catre bugetul de stat a unei Redevente Petroliere reprezentand o cota procentuala din valoarea productiei brute extrase pentru Operatiunile Petroliere de exploatare a Zacamintelor de Gaze Naturale, pentru fiecare Zacamant Comercial constituit, dupa cum urmeaza:

(...) Titularul nu este obligat sa plateasca vreo taxa sau redeventa pentru Gazele Naturale reinjectate in Zacamant in scop tehnologic. (...)

Gazul Natural extras din sonde concomitent cu Titeiul, neutilizate si nevalorificate de titular, se vor preda agentiei, fara plata, iar titularul este scutit de la plata Redeventei Petroliere, conform prevederilor Art.50 alin.3 din Legea Petrolului."

Descrierea suprafetei contractuale revizuite
O afacere, mai multe companii, un singur avocat


Afacerea gazelor naturale din Marea Neagra, aflate in disputa de mai multi ani intre Romania si Ucraina, a avut aceiasi actori in ultimii 16 ani, potrivit site-ului Vot.ro. Desi de-a lungul timpului in aceasta afacere au fost implicate mai multe companii, a fost nevoie doar de un singur avocat, Petru Buzescu.

Avocatul Petru Buzescu a fost reprezentantul in Romania al companiei candiene „CanadianOxy”, dar si administratorul sucursalei “Canadian Occidental Petroleum Ltd Canada” si al subsidiarei sale “CanadianOxy” Romania. CanadianOxy si Enterprise Oil Exploration au format consortiul care a primit dreptul de explorare a zacamintelor de la compania de stat Rompetrol.

Dupa ce locul companiei canadiene a fost luat de Arco Midia Inc SUA, aceasta si-a deschis o sucursala in Romania cu sediul in acelasi apartament cu casa de avocatura “Petru Buzescu”. Dupa patru ani, Arco Midia cedeaza 75% din drepturile de explorare catre compania britanica “Paladin Resources”, care un an mai tarziu inchide afacerea Arco Midia din Romania, insa adresa sucursalei Paladin Resources ramane tot in sediul casei de avocatura.

Cand Sterling Resources isi deschide o sucursala la Bucuresti isi alege ca sediu tot apartamentul in care activa casa de avocatura “Petru Buzescu”. Petru Buzescu isi muta sediul casei de avocatura in 2002 intr-o alta locatie, insa dupa doua luni atat sucursala Paladin, cat si cea a Sterling isi muta si sediul la aceeasi adresa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5617 vizualizari

 • +1 (13 voturi)    
  politica masonilor=vânzare de ţară (Vineri, 6 februarie 2009, 12:28)

  Akritas [anonim]

  sântem de vină pentru că acceptăm să fim vânduţi, de politicienii masoni, prin faptul că ne lăsăm înşelaţi de viclenia occidentului, pentru că de 500 de ani nu a stiut decât să exploateze, distrugând popoare si civilizaţii. iar acestă înşelare vine de la faptul că acceptăm păcatul, un mod de viaţă nelegiuit pe care ei îl promovează, tocmai pentru a adormi conştiinţe şi a distruge suflete.unde esti tu Tepes Doamne!
  • -12 (16 voturi)    
   Tariceanu nu a gresit.Asta este capitalismul. (Vineri, 6 februarie 2009, 12:46)

   un cinic [anonim] i-a raspuns lui Akritas

   Orice guvern din lumea capitalista are o clientela pe care trebuie sa o satisfaca. Bush avea clientela, Obama are clientela s.a.m.d. Clientela e constituita din petrolisti, fabricanti de armament si altii din aceeasi categorie.Daca doriti sa traiti intr-o societate capitalista acceptati asta.Nici un guvern din Romania nu poate supravietui fara satisfacerea clientelei.
   • +6 (6 voturi)    
    cinic? (Vineri, 6 februarie 2009, 13:06)

    Alexandru [anonim] i-a raspuns lui un cinic

    Satisfacerea clientelei inseamna sa ii dai contractul, nu sa il modifici in defavoarea statului.
    • -6 (10 voturi)    
     Orice afacerist din Occident care se respecta... (Vineri, 6 februarie 2009, 13:22)

     un cinic [anonim] i-a raspuns lui Alexandru

     Se va duce intr-o tara din lumea a treia si va obtine o concesiune de exploatare petrol, diamante, gaze naturale, aur etc platind un comision consistent celor aflati la putere in tara respectiva. Vedeti ce s-a intamplat cu minele de diamante din Africa. Asa ca Tariceanu e victima unei manipulari colosale. Oricine ar fi premier ar fi procedat la fel deoarece Romania e o tara din lumea a treia.
     • +2 (6 voturi)    
      Manipulare? Victima? (Vineri, 6 februarie 2009, 13:31)

      Claude [anonim] i-a raspuns lui un cinic

      Nici gind. Premeditare. Sluga infecta!
     • +1 (7 voturi)    
      Prostie maxima (Vineri, 6 februarie 2009, 13:50)

      swolf [utilizator] i-a raspuns lui un cinic

      Poate tu traiesti intr-o tara din lumea a treia, dar cu siguranta ca aceea nu se cheama Romania. Nastase sa se pregateasca pentru un partener de celula
     • +2 (4 voturi)    
      Atentie la cifre (Vineri, 6 februarie 2009, 13:55)

      Royalties [anonim] i-a raspuns lui un cinic

      Desi cifrele sunt tinute secrete in astfel de contracte, pe piata internationala se practica, intre state si firmele care aduc tehnologie si capital, redevente foarte diferite, intre 1% pana la 15%. Ca sa aveti o idee mai clara, cand Hugo Chavez, in 2004, a decis sa ridice redeventele pana la 16,6% a iesit un scandal si o parte din companiile petroliere au inceput sa se retraga din Venezuela.
      Cele mai mari redevente se platesc pentru zacaminte aflate in zone relativ bine cunoscute si pe uscat.
      Cela mai mici se platesc pt. zacaminte banuite a fi in largul marii, pentru ca sunt mult mai greu de explorat si exploatat.
      Redeventele din contractul cu Sterling par la prima vedere absolut normale, la nivelul pietei, pentru o firma care va risca in M. Neagra minim 4 milioane$/explorare seismica si circa 40milioane$ pt. a fora si operationaliza un singur zacamant.

      Si statul roman ar putea risca astfel de sume, insa daca ar esua scandalul politic ar fi foarte mare, ar incepe anchetele pentru a vedea cine a incasat bani degeaba si de ce, etc.
      Romania comunista a cheltuit sute de milioane$ pentru a avea platforme proprii in M.Neagra si din pacate returul pe investitie a fost doar de imagine (petrolistii romani fiind apoi chemati si in alte tari), nu si material (s-a scos mai putin petrol fata de cat se spera).
      E si asta o strategie, s-ar putea aplica si in Romania, statul sa profite de criza pentru a investi in infrastructuri de explorare/exploatare a hidrocarburilor din M.Neagra. Nu ar fi rentabil neaparat, dar ar "da bine" la populatie, ar da de munca la ceva oameni si ar ridica din nou prestigiul petrolistilor nostri.
      Insa nu e o investitie prioritara de infrastructura.
      Daca statul, fara sa scoata 1 $ din buzunar, obtine in medie 10% din productie + taxe si accize + impozit de 16% pe beneficiul companiei petroliere, e deja f. bine!
      • +5 (7 voturi)    
       OMV plateste cea mai mica redeventa din lume (Vineri, 6 februarie 2009, 14:04)

       romania sub ocupatie [anonim] i-a raspuns lui Royalties

       OMV plateste cea mai mica redeventa din lume

       Joi, 15 Septembrie 2005

       Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a recunoscut ca prevederea din contractul de privatizare a Petrom care impune nemodificarea redeventei pentru titeiul extras din tara noastra pe o perioada de 10 ani este defavorabila statului roman. Nivelul redeventei pentru titeiul extras din Romania oscileaza intre 3 si 13,5% din valoarea productiei. Surse din piata au confirmat ca la nivel mondial redeventa oscileaza in jurul a 50-60% din valoarea productiei. La extreme, Libia percepe o redeventa de 85% din valoarea totala, iar un stat mai permisiv, cum este Ecuador, solicita doar 22% (totusi de aproape doua ori peste procentul solicitat de Romania).

       http://www.romanialibera.ro/a39708/omv-plateste-cea-mai-mica-redeventa-din-lume.html
       • 0 (0 voturi)    
        politica masonilor=vânzare de ţară (Vineri, 6 februarie 2009, 19:30)

        Akritas [anonim] i-a raspuns lui romania sub ocupatie

        Dacă Ceauşescu a fost acuzat de subminarea economiei nationale, oare politicienii masoni,de după 90, care au distrus econnomia ţării, vânzând ţara occidentului, oare ei în ce mod v-a răspunde pentru faptele lor? Cine îi v-a trage la răspundere?Oare nu poporul român, dacă acesta mai există bineînţeles. Pentru că se vede treaba că politica nelegiuită a occidentului de globalizare babiloniei, este aceea de a distruge popoare, naţiuni, tradiţii, printr-o mentalitate antiumană, antinaţională şi mai ales anticreştină, ce constă în pîine şi circ asemenea împăraţilor romani!!!oare cât vom mai suferi tirania dictaturii societăţii de consum, care distruge economia şi sufletele românilor!!!oare nu vom striga şi noi împreună cu Eminescu(asa cum el striga împotriva politicenilor masoni din vremea lui care a vândut poporul străinilor):CUM NU VII TU ŢEPEŞ DOAMNE, CA PUNÂND MÂNA PE EI/SA-I ÎMPARŢI ÎN DOUĂ CETE: ÎN SMINTIŢI ŞI ÎN MIŞEI,/ŞI ÎN DOUĂ TEMNIŢI LARGE CU DE-A SILA SĂ-I ADUNI,/ Pentru că nu putem accepta ca poporul român să fie considerat un popor de handicapaţi, care să nu fie în stare să-şi administreze singuri resursele si problemele interne!!!
   • -1 (3 voturi)    
    capitalism=tâlhărie (Vineri, 6 februarie 2009, 14:20)

    Akritas [anonim] i-a raspuns lui un cinic

    da, asta e capitalismul o tâlharie, o hoţie, nu avem nevoie de aşa ceva !!!Nu avem nevoie de nimic din occident , oare noi sântem o ţară de handicapaţi, nu putem să ne admnistrăm singuri resursele si problemele interne?
  • +2 (6 voturi)    
   OMV (Vineri, 6 februarie 2009, 13:26)

   calin [anonim] i-a raspuns lui Akritas

   De ce BOC nu desecretizeaza si anexele cu OMV??????? Vreu sa vad care contract este mai dezavantalos....................
 • +6 (8 voturi)    
  Cum poate fi anulat conractul (Vineri, 6 februarie 2009, 12:30)

  benu [utilizator]

  Este doar o opinie nu am cunostinte in drept. Dar avand in vedere ca nu s-a facut o licitatie si a fost o atribuire directa a dreptului de exploatare nu poate fi un argument pentru anularea contractului?
 • +6 (8 voturi)    
  O solutie (Vineri, 6 februarie 2009, 12:37)

  Catalin [anonim]

  O solutie pentru protejarea resurselor subsolului Romaniei ar fi modificarea codului fiscal in sensul impozitarii profiturilor obtinute din exploatarea acestora cu procente intre 40% (in cazul vanzarii acestor resurse in conditii avantajoase pentru si catre statul roman) si 90% (in cazul obtinerii de profit prin exportul acestor resurse).

  Se pot gasi solutii ca aceste impozitari sa respecte legislatia europeana - am dovedit la haga ca avem specialisti in drept international, putem sa-i punem sa gaseasca solutii acceptabile pentru o impozitare care sa avantajeze statul Roman in situatia in care aceste companii (nu numai petroliere) doresc jefuirea resurselor noastre naturale.
  • 0 (2 voturi)    
   asta nu o va face nimeni (Vineri, 6 februarie 2009, 13:09)

   romania sub ocupatie [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   pentru ca nu li se da voie - asa cum nu li s-a dat voie s-o faca nici pt. PETROM
 • +1 (9 voturi)    
  Si daca pierdeam la Haga? (Vineri, 6 februarie 2009, 12:40)

  Je [anonim]

  Plateam despagubiri la Sterling?
 • +5 (9 voturi)    
  tariceanu si patriciu (Vineri, 6 februarie 2009, 12:55)

  mos ion roata [utilizator]

  Inca odata se adevereste ca Vanturelu a avut dreptate cand zicea ca patriciu il cheama la ordin pe calin (ia vin-o ma incoace!).De unde deducem ca functia de prim-ministru e un prim pas spre mtitica.
 • +2 (8 voturi)    
  Exploatarea omului de catre domn(ul) puscariabil. (Vineri, 6 februarie 2009, 12:55)

  psd-os-ul [anonim]

  Exploatati, exploatati, exploatati, are balta peste, numai pentru cine vreau eu ! A zis Calin, pe file secretizate de poveste.
  Datul pe fata cu ce a tinut in dos, inseamna fardul obrazului gros cu materia lui prima,adica fardatul se face de tot rahatul.

  Si tentativa se pedepseste. Celula mea ! E de criza
  de domni, puscariabili.
 • +1 (5 voturi)    
  Tare de tot (Vineri, 6 februarie 2009, 13:05)

  ciupi 2 [utilizator]

  in Noiembrie 2008 dispare cuvantul IMPARTIRE din contract.
  Sterling nu mai e obligata sa imparta cu Romania.
  Romania va primi doar o redeventa in jur de 9% :(
  Deci...
  • 0 (4 voturi)    
   Gargara manelista (Vineri, 6 februarie 2009, 14:10)

   Arthur [anonim] i-a raspuns lui ciupi 2

   La nivelul de costuri pe care il implica extragerea de petrol si gaze din MN redeventa (plata in natura din ce iese fizic) este mai rentabila decat [procente din profit caci 0x0=0,0000! Asa ca Stolojan vorbeste ca de obicei pentru prosti! Daca va uitati la redeventele pe care le obtine Anglia sa-u Norvegia din campurile concesionate integral o sa vedeti ca bate si ea in jur de 6% desi acolo nu sunt conditii la fel de dure de exploatare! O sa vedeti ca se va extrage petrol din MN cand barilul va ajunge peste 200$! Pana atunci tot ce se va obtine va fi inca o intoxicatie marca basescu-PD!
 • +1 (3 voturi)    
  Cum adica? (Vineri, 6 februarie 2009, 13:31)

  hehhe [anonim]

  Cum adica? Romania primeste 3% si restul de 97% unde se duce? Domnilor de la HotNews, informati complet populatia, daca tot o faceti.
  • +3 (5 voturi)    
   REDEVENTA = CHIRIE (Vineri, 6 februarie 2009, 14:02)

   romania sub ocupatie [anonim] i-a raspuns lui hehhe

   adica un fel de taxa mizera (cat un bilet de tramvai) ca te las sa extragi petrol din curtea mea si sa pleci cu el acasa. CU TOT.

   IMPARTIREA productiei inseamna ca poti sa extragi petrol si gaze din curtea mea dar imi dai mie jumatate din ele si tu pleci acasa doar cu 45%.

   REDEVENTA de 3% inseamna ca tu pleci cu tot petrolul (100%) si gazele acasa, iar mie imi platesti doar o taxa simbolica de 3% din cantitatea cu care pleci acasa, si asta doar asa ca te suport sa-mi faci mie toate astea
 • +5 (5 voturi)    
  Tradare, mafie si desconsiderare a romanilor.... (Vineri, 6 februarie 2009, 13:59)

  judex1 [anonim]

  Legea petrolului din 07.06.2004. Art. 1 Resursele de petrol situate in susolul tarii si platoului continental romanesc al Marii Negre, delimitat conform principiilor dreptului international si conventiilor internationale la care Romania este parte, FAC OBIECTUL EXCLUSIV AL PROPRIETATII PUBLICE SI APARTIN STATULUI ROMAN.
  Cum este posibli ca statul roman, in caz de concensionare, sa nu ramana cu cel putin 50%? Se aude Domnilor Nastase si Tariceanu.
  Buboiul a pleznit acum cu Tariceanu si trebuie sa continui si cu Nastase, pentru ca aranjamentele cu OMV sunt la fel de paguboase si nemernice ca si cu Sterling Resources.
  Cu referire la Sterling Resources, in 1992, s-a semnat un contract de explorare si IMPARTIRE a productiei. Pana aici e bine. Dar, Domnii Tariceanu si Dorin Marian, intervin cu un Act aditional (Nr.11) In 12.04. 2008, prin care contractul devine Acord de CONCESIUNE...Deci, IMPARTIREA ramane numai o redeventa jalnica de 3,5% - 13,5%. Uite asa se fura resursele tarii, in cel mai tipic stil mafiot, prin tradare si hotie. Ridicoulul, daca nu tragicul, este ca Titularul, adica reprezentantul lui Sterling in raport cu statul roman, este reprezentat de Midia Resources SRL, o firma de apartament cu capital social de 200 RON. Incredibil, dar adevarat! Cand ne trezim romani? Unde sunt tepele lui Basescu din Pita Victoriei? Se aude domnule presedinte?
 • 0 (0 voturi)    
  Anexa A (Vineri, 6 februarie 2009, 14:00)

  eu [anonim]

  Daca va uitati in Anexa A observati urmatoarele: "Suprafeta retinuta din Perimetrul XV Midia,,,," si "Suprafata retinuta din Perimetrul XIII Pelican", Este vorba despre o revizuire in scadere a suprafetelor. Stie cineva ca urmare a ce este aceasta scadere? Ce s-a intamplat cu restul?
 • 0 (0 voturi)    
  desecretizare (Vineri, 6 februarie 2009, 14:01)

  marpo [anonim]

  Contractul cu OMV v-a fi desecretizat daca o cere Statul Roman si isi va da acordul OMV.
  Sterling si-a dat acordul pentru desecretizarea solicitata de dl. Boc.
  Despre rezilierea contractului fiindca nu s-a organizat licitatie atat timp cat Legea prevede si posibilitatea incredintarii directe, avand in vedere obiectul contractului si faptul ca de fapt este doar o anexa la cel deja existent nu prea cred ca este posibil.
  • +3 (5 voturi)    
   Se impune o lege a concesionarii resurselor.... (Vineri, 6 februarie 2009, 14:31)

   judex1 [anonim] i-a raspuns lui marpo

   nationale care sa interzica concesionari in care Romania sa detina mai putin de 50%, in spiritul constitutiei si apoi sa fie renegociate toate contractele, cu OMV, Sterling, etc., sa raspunda prevederilor din noua lege. Daca nu le convine, sa fie nationalizate. Om gasi noi 600 mil. euro sa recumparam Petromul. Spaga, sa o ceara OMV de la Musetescu si Nastase.
   • -1 (1 vot)    
    raspuns pt judex1 (Vineri, 6 februarie 2009, 15:01)

    marpo [anonim] i-a raspuns lui judex1

    Nu inteleg cum vine asta cu Romania care sa detina un anumit procent din concesionare. Asta ar fi de fapt un contract de participatiune, in care Statul vine cu zacamintele iar partenerul cu utilajele, logistica, etc iar impartirea sa se faca intr-un anumit fel care poate fi stabilit sa zicem prin lege.
    Rascumpararea Petromului ar putea fi o solutie dar nu cred ca ar accepta 600 mil. euro pentru ca sigur valoarea mult mai mult. Ar urma experize cerute de ambele parti si s-ar taragana ani de zile.
    • +2 (2 voturi)    
     Scuze pentru neclaritate.... (Vineri, 6 februarie 2009, 16:03)

     judex1 [anonim] i-a raspuns lui marpo

     Romania sa primeasca 50% din castiguri, nu o redeventa umilitoare.
     Sa inceapa rascumpararea Petrom-ului, indiferent de cat timp va dura. Pe perioada procesului sa se interzica exploatarea zacamintelor romannesti.
 • 0 (2 voturi)    
  asasinat economic (Vineri, 6 februarie 2009, 14:09)

  nu conteaza [anonim]

  Tariceanu&altii si-au aranjat viitorul, pur si simplu au fost asasinati ...economic .
 • -3 (5 voturi)    
  sunteti prea multi! (Vineri, 6 februarie 2009, 14:37)

  kllaus [anonim]

  prea multi prosti are tara asta. Ce tot aveti fratilor cu Tariceanu, care nu face altceva decat sa incheie pe sest un act aditional la un contract incheiat cu multi ani in urma de prieteni buni ai lui Basescu. Nimeni nu mai zice nimic de faptul ca OMV a obtinut de zece ori mai mult, si asta printr-un furt pe proportii PE FATA. Cine trebuie sa va deschida ochii ?
 • -2 (2 voturi)    
  Nicio ilegalitate (Vineri, 6 februarie 2009, 15:08)

  eu [anonim]

  Eu consider ca hotararea de guvern este in regula. Legea Petrolului s-a schimbat, aparand concesionarea ca forma de organizare. Este absolut normal ca vechile contracte sa nu se deruleze in acea forma. In primul rand, din cate inteleg, vechea forma presupunea ca statul sa participe efectiv la activitate (ca intr-un parteneriat public-privat). Prin ce institutie, pentru ca ANRM devenise titular, iar aceasta institutie are rol de control a pietei, nu de producator? In al doilea rand, se presupune ca legea s-a schimbat pentru ca noua forma este mai buna, deci si vechile contracte trebuie schimbate, daca se poate, tot astfel. Sectorul minier s-a aflat in aceeasi situatie. Legea nr. 85 din 18 martie 2003 a inlocuit Legea nr. 61 din 1998. Acolo scrie clar “La solicitarea titularilor de licenţe (oricare dintre cele doua parti) de explorare şi/sau exploatare, prevederile licenţelor valabil încheiate la data intrării în vigoare a prezentei legi se modifică şi se completează în sensul prevederilor prezentei legi”. In noua lege a petrolului, care a inlocuit-o pe cea din 1995, nu e scris ceva asemanator, dar probabil se subintelege. O noua licitatie ar fi fost ceva foarte ciudat, cat timp contractul era in desfasurare, iar companiile investisera deja. In orice caz, guvernul emite Ordonanţă de Urgenţă nr.101 din 4 octombrie 2007, care permite modificarea clauzelor in timpul contractului (dupa cum se stie, alte organisme, spre exemplu Ministerul Transporturilor, avea deja acest drept). In baza acestora, ANRM (nu Tariceanu) schimba o clauza contracutala, pentru a face aplicabila noua lege. Acest contract este aprobat printr-o hotarare de guvern (ca asa se specifica in ordonanta), insa aceasta este doar o confirmare a schimbarii contractului. Un act legal si normal, ca multe altele (v. o.g.294-300 din 24.10. 2007). Fiind o schimbare a unui contract in derulare, nu putea fi facuta decat printr-o anexa. Cam asta este povestea. Atat de simpla, incat ma intreb pe cine poate pacali.
  • +2 (2 voturi)    
   si ANRM ale cui interese reprezinta? (Vineri, 6 februarie 2009, 16:04)

   judex1 [anonim] i-a raspuns lui eu

   Tariceanu a uitat ce a jurat cand a luat in primire functia de prim ministru? La fel si Nastase.
 • +1 (1 vot)    
  petrol (Vineri, 6 februarie 2009, 17:56)

  Mircea [anonim]

  Daca avem oameni cu raspundere in guvern mai exista o portita. Petrolul/gazele extrase sunt ale canadienilor, dar ele trebuie sa ajunga la malul romanesc pentru a fi valorificate /vandute(este mai greu de crezut ca se vor construi instalatii de transfer in marea). Si atunci Romania poate proceda ca Ucraina impunand taxe de tranzit corespunzatoare(daca in guvern nu mai sunt clone ale lui Dorin Marian)
 • +1 (1 vot)    
  Maine ce va fi? (Vineri, 6 februarie 2009, 21:44)

  Calin [anonim]

  Avand in vedere ca lucrez in domeniu, ieri am incercat sa explic in termeni legali/tehnici care este situatia si am spus ca totul este un bluf.
  Pot sa pun pariu ca in 2-4 zile va exista un alt "eveniment" care sa ne ocupe timpul si sa nu realizam ca singura masura anticriza legiferata este crestera cu 3,8% a CAS incepand cu 1 februarie.
  Secretizarea nu a facut-o ANRM ci a fost facuta de securitate ca sa-si justifice si ei banii care ii iau. Sa stiti ca in esenta nu s-a schimbat nimic. Este ca inainte de 89, se dau extemporale etc
  Restul sunt vorbe de claca ale unor ziaristi, politicieni care nu au nici o tangenta cu domeniul sau au interese sa bata campii.
 • +2 (2 voturi)    
  Nedumerire (Sâmbătă, 7 februarie 2009, 11:52)

  x [anonim]

  Cum e posilbil sa nu se sesizeze (din oficiu macar) organele competente pentru a solutiona un atentat clar la adresa sigurantei nationale?
  Cit o sa mai lasam pe cei din conducerea tarii sa dea pe gratis bogatiile tuturor?
  Trebuie imbunatatite si legile referitoare la raspunderea ministeriala.
 • -1 (1 vot)    
  Alt caz este: exploatarea a 3 (trei) resurse ..... (Duminică, 8 februarie 2009, 8:26)

  Tzucky Ioan TODIROAE (SATUL si COMUNA TIMISESTI) [anonim]

  Subiect/Tema transmisa prin InterNet:
  Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor jurnalisti din Romania si Uniunea Europeana,  • I) Este un caz: exploatarea resurselor naturale ale platoului continental a Romaniei situat in Marea Neagra ....
  Alt caz este: exploatarea a 3 (trei) resurse naturale: apa potabila, nisipul, balstul situate in COMUNA TIMISESTI, JUDETUL NEAMT ....

  Aceste 3 (trei) resurse naturale: apa potabila, nisipul, balstul
  sunt exploatate preponderent PREJUDICIIND ROMANIA (accentuez)
  prin frauda si evaziune fiscala,
  in mod ilegal, subevaluat si neecologic prin hotii, evazionistii si sefii
  de la DGIPI_CIA Timisesti, SRI_CIA Timisesti, DGIPI_CIA Judetul Neamt si SRI_CIA Judetul Neamt et comp.

  Din Comuna Timisesti iau apa potabila:
  a) orasele: Iasi, Roman, Targu Frumos, Podu Iloaiei,
  b) comunele: Letcani, Valea Lupului, Sarca, Doljesti, Oteleni, Sabaoani, Braiesti, Lungani etc.
  dar nu numai locuitorii ci si mari firme private de bere, de medicamente, de bauturi racoritoare si altele.

  Din Comuna Timisesti se exploateaza, se fura, se talhareste nisip si balast,
  cu masini de mare tonaj si cu vagoane de tren
  pentru aproximativ 50 % din marile si micile constructii din Judetul Neamt,
  pentru asfaltarile, soselele, aleile, trotuare, bordurile, drumurile, podurile,
  viloaiele, piscinile, terasamentele, sediile de firme, magazinele, crasmele ....


  De asemenea, din Comuna Timisesti se exploateaza, se fura, se talhareste, se jecmaneste nisip si balast cu vagoane de tren si
  pentru viloaiele gradelor superioare din Bucuresti ....
  si pentru organizatii nepasnice din Israel si Orientul Apropiat ....  • II) Proiectul meu si initiativa mea nationala:
  EXPLOATAREA LEGALA, ECOLOGICA, RATIONALA A CELOR 3 (TREI) RESURSE NATURALE SITUATE IN COMUNA TIMISESTI
  IN FOLOSUL ROMANIEI (accentuez) SI A COMUNITATII LOCALE TIMISESTI (accentuez) ....
  • -1 (1 vot)    
   resurse ale subsolului-Falaştoaca (Duminică, 8 februarie 2009, 21:21)

   ICA [anonim] i-a raspuns lui Tzucky Ioan TODIROAE (SATUL si COMUNA TIMISESTI)

   Caz aproape asemănător cu al d-stră domnule din TIMISESTI, este şi cazul nostru- un sat care mai are puţin şi se probuşeşte din pricina exploatărilor haotice făcute de balastierele apărute pe malul ARGESULUI şi, uneori chiar în albia râului, numai că la noi a dispărut APA, unul de elementele fără care OMUL(animalele şi plantele) nu poate(nu pot) SUPRAVIETUI.
  • -1 (1 vot)    
   bogăţiile subsolului . (Duminică, 8 februarie 2009, 22:06)

   ica [anonim] i-a raspuns lui Tzucky Ioan TODIROAE (SATUL si COMUNA TIMISESTI)

   Nici pe noi nu ne-au ajutat prea mult cei de la A.N.R.M. am anunţat o situaţie gravă care se petrece la noi în FALASTOACA,judeţul Giurgiu,că o salbă de societăţi comerciale EXTRAG NISIP SI PIETRIS dar nu la adâncimi regulamentare de 6-7 m.ci au excavat la adâncimi de peste 36 m.făcând gropi imense(măsurate în ha) fără să aibă acte (nu pe toată întinderea) legale, neplătind impozite statului prejudiciind atât statul ,cât şi pe noi proprietarii de drept (unii dintre noi) ai acestor PADURI,deci atenţie aici au fost păduri. AUTORITATILE judeţului nostru nu au făcut la rândul lor NIMIC pentru noi păgubiţii absolut nimic,ba dimpotriva JUDECATORIA GIURGIU ne-a respins acţiunea noastră. Sunt la vârsta a 2-a şi vreau să spun că nu-mi vine să cred că trăiesc într-o aşa ROMANIE. Adevărat că deşi in suflet suntem popor de oameni viteji,dar avem nevoie de un imbold şi STIU SI STRAINII CA ROMANII SUNT RABDATORI,RABDATORI DAR SI CAND OR SPUNE CA NU SE MAI POATE SA-I FEREASCA D_ZEU DIN CALEA NOASTRA.......OMULE DIN TIMISESTI şi pe la mine pe străduţă trec BASCULANTELE acelea de 7,5 sau de 28 To. se zguduie cazele, se crapă pereţii poliţia tace, justiţia e cu ei, ei au banii noi ce mai avem, oare ne-am pierdut odată cu REVOLUTIA şi DEMNITATEA .Noi de aici suntem dispuşi să continuăm demersurile până la HAGA,şi iată încă un vot de blam pentru ROMANIA,care este incapabilă să-şi spele rufele şi să le şi parfumeze, ştie decăt să le MURDAREASCA, aşa cum întinează memoria celor morţi pentru a fi mai bine ROMANIEI.Să auzim de bine .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by