Hotararea de Guvern privind concesionarea catre compania Sterling, prin Midia Resources SRL, a dreptului de exploatare asupra a doua zacaminte de gaze din Marea Neagra ridica serioase semne de intrebare, in conditiile in care nu a fost semnata de ministrul Justitiei, dar pe document apare semnatura fostului sef al Cancelariei, Dorin Marian.

Anunutul a fost facut de presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu. La acel moment, ministru al Justitiei era Catalin Predoiu, care si-a pastrat mandatul si in Cabinetul Boc.

Hotararea adoptata de Guvernul Tariceanu pe final de mandat, "cand atentia tuturor era indreptata asupra campaniei electorale", statueaza practic dreptul companiei sa detina partea de productie care ii revenea statului roman pe perimetrele Pelican si Midia, spune Iancu.

"Elementele cheie care ar fi putut demonstra daca statul roman a pierdut prin cedarea dreptului sunt trecute in anexe ca documente secrete", a subliniat presedintele Comisiei.

El s-a intrebat de ce aceste drepturi nu au fost cedate companiei de stat Romgaz.

Iancu a precizat ca, in functie de informatiile care vor aparea, Comisia poate face un demers pentru a deschide de urgenta o comisie de ancheta.

Intrebat daca este posibila anularea contractului cu Sterling, Iancu a declarat doar ca "este foarte important ce scrie in acele anexe secrete".

El si-a exprimat regretul pentru faptul ca "un mare succes al diplomatiei romane la Haga a fost umbrit de un comportament de-a dreptul iresponsabil din partea fostului Guvern".

Printr-o Hotarare de Guvern, emisa de Guvernul Tariceanu (Hotarare nr. 1446 din 12/11/2008), petrolul si gazele din jurul Insulei Serpilor au fost concesionate unei firme, Midia Resources SRL, ce are un capital social de doar 200 de lei. Bilantul pe 2007 al acestei firme arata ca nu are angajati iar cifra de afaceri a fost 0 lei.

Midia Resources SRL nu are sucursale, nu are sedii secundare si nu are administratori cenzori persoane juridice.

Catalin Predoiu: Nu am semnat hotararea Sterling, am cerut ministerului Justitiei sa verifice acest caz

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, sustine ca nu stie nimic de hotararea de guvern privind concesionarea celor doua perimetre cu resurse minerale din Marea Neagra in favoarea Sterling Resources si nu isi aduce aminte sa fi semnat acest act normativ.

"Fie acest act mi s-a prezentat si am refuzat sa-l semneze, ceea ce nu este cazul, nu-mi aduc aminte la acest moment, fie nu mi s-a adus la cunostinta", a declarat el, intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri.

Catalin Predoiu sustine ca a aflat "de aceasta problema pe parcursul sedintei de la CSM" si imediat a cerut ministerului Justitiei sa efectueze verificari: "Nu am avut cunostinta de o astfel de hotarare de guvern, aproape sigur nu am semnat-o. Am cerut sa fie efectuate verificarile necesare in minister".