Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat miercuri, la Cluj, ca Guvernul Romaniei are obligatia sa verifice neintarziart un contract de concesionare a drepturilor de exploatare a platoului continental, incheiat pe 12 noiembrie anul trecut informeaza NewsIn. Comisia de industrii din Camera Deputatilor organizeaza la ora 13:00 o conferinta de presa cu tema exploatarea resurselor din Marea Neagra. Comisia a cerut desecretizarea datelor privind concesiunile din Marea Neagra.

Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, sustine ca Guvernul a aprobat in luna noiembrie doua acte aditionale secrete la Hotararea prin care compania Sterling, prin Midia Resources SRL, a primit drept de exploatare asupra a doua zacaminte de gaze libere, Doina si Ana, care in prezent sunt in curs de evaluare urmand sa se faca lucrarile de dezvoltare.

Potrivit directorului general adjunct din cadrul ANRM, Mihai German, Midia Resources ar urma sa devina al treilea mare producator de gaze din Romania, cu o productie de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, ceea ce ar insemna 10% din piata.

Presedintele PSD a mai spus ca acest contract nu se justifica, cu atat mai mult cu cat Curtea de la Haga nu se pronuntase inca in procesul cu Ucraina, insa s-a aratat convins ca, in curand, se va face lumina in acest caz.

In opinia liderului social-democrat, decizia de la Haga a modificat de facto granita Uniunii Europene si da posibilitatea Romaniei sa intre intr-o "faza de dezvoltare armonioasa a relatiilor bileterale cu Ucraina".