Insula Serpilor nu va fi considerata punct de baza in trasarea liniei de delimitare in Marea Neagra, deci, practic, nu va fi considerata "tarm" al Ucrainei, asa cum ceruse Kievul, a anuntat marti presedintele Curtii Internationale de Justitie, Rosalyn Higgins, potrivit NewsIn.

Potrivit CIJ, Insula Serpilor nu este considerata insula, ci stanca, ceea ce face sa i se atribuie o mare teritoriala nu mai mare de 12 mile marine, anunta NewsIn. Ucraina sustinea ca formatiunea este o insula si cerea sa aiba dreptul la mai mult de 12 mile marine.

Curtea Internationala de la Haga va anunta, in scurt timp, verdictul in cazul de delimitare maritima intre Romania si Ucraina. Miza - impartirea celor 12.000 de kilometri patrati de platou continental si zona economica exclusiva o reprezinta resursele: 100 de miliarde de metri cubi de gaz si 10 milioane de tone de petrol, adica 73,5 milioane de barili.

Declaratii facute de presedintele Curtii, Rosalyn Higgins:

  • "CIJ poate stabili o linie de granita inca nedeterminata", a anuntat presedinta Curtii, Rosalyn Higgins, la inceputul sedintei.
  • "Sunt zone in care cele doua tari nu au delimitate granite, in mod oficial."
  • "Curtea se va baza, in decizia sa, si pe acordurile existente", a adaugat Higgins.
  • Presedinta Curtii a invocat si tratatele in baza carora CIJ are jurisdictie asupra delimitarii platoului continental al Marii Negre, reiterand prevederile acordului politic de baza si al celui privind frontiera.
  • "Curtea nu are jurisdictie asupra delimitarii apelor maritime ci doar a platoului continental si a zonelor economice exclusive. Aceasta este jurisdictia Curtii. Dar nu exista niciun obstacol ca CIJ sa deseneze o linie de delimitare intre cele doua parti", a afirmat Rosalyn Higgins.

Procesul a inceput pe 16 septembrie 2004, cind Romania a cerut Curtii sa inceapa proceduri pentru solutionarea delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra.

Miza impartirii celor 12.000 de kilometri patrati de platou continental si zona economica exclusiva o reprezinta resursele: 100 de miliarde de metri cubi de gaz si 10 milioane de tone de petrol, adica 73,5 milioane de barili.

Resurse considerabile pentru ambele parti, in conditiile in care, potrivit ultimului raport al Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Enegiei dat publicitatii, consumul total de gaze in 2007 in Romania a fost de 16,4 miliarde de metri cubi, dintre care 4,6 miliarde de metri cubi au fost importati, adica 29% din consum, iar productia interna este de 11,6 miliarde de metri cubi.

  • Procesul a inceput in luna septembrie

In luna septembrie a anului trecut au avut loc audierile publice in acest dosar. Timp de trei saptamani, cele doua tari si-au sustinut cu argumente si contraargumente liniile de delimitare propuse de fiecare in parte. Inca din timpul negocierilor, Romania a propus ca delimitarea sa se faca dupa metoda obisnuita folosita de Curte in astfel de cazuri, insa Ucraina a refuzat. Decizia de astazi, numarul 100 in istoria Curtii va fi definitiva, obligatorie si imediat aplicabila de catre ambele parti, a spus agentul Romaniei, Bogdan Aurescu.

  • Bogdad Aurescu: Decizia CIJ va fi corecta si echitabila

"Oricare ar fi decizia pe care Curtea Internationala de Justitie o va pronunta, nu exista niciun fel de indoiala, va fi o decizie corecta si echitabila, rezultata din aplicarea dreptului international. Linia care va fi trasata de catre Curte este cea care va stabili cu exactitate ceea ce o parte si, respectiv, cealalta sunt cu adevarat indreptatite sa detina din aceste spatii maritime", a declarat Bogdan Aurescu pentru HotNews.ro inaintea anuntarii verdictului.

La randul sau, Ucraina a precizat ca va respecta orice decizie a Curtii de la Haga in problema delimitarii spatiilor maritime si a zonelor economice exclusive in regiunea Insulei Serpilor. Kievul spera ca decizia pe care o va lua Curtea va stinge disputa intre Ucraina si Romania si va deschide posibilitatea atragerii de catre ambele parti a investitiilor in exploatarea resurselor naturale ale zonei.