Intalnire online

VIDEO AUDIO Dacian Ciolos, fost ministru al agriculturii: In 2001-2004, in SAPARD s-au facut modificari fara notificare la Bruxelles

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 3 februarie 2009, 15:30 Actualitate | Esenţial


Dacian Ciolos
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Fostul ministru Dacian Ciolos a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre situatia agriculturii la finalul mandatului sau si despre care ar fi cele mai bune solutii pentru a eficientiza activitatea in sistem. El a afirmat ca programul SAPARD a fost blocat la sfarsitul lui 2008 din cauza unor greseli facute in perioada 2001-2004 si ca posturile vacante nu pot fi ocupate pentru ca nimeni nu vrea sa lucreze pe salarii mici. La finalul intalnirii online, Ciolos a acordat un interviu in studioul HotNews.ro.

 • Intalnirea s-a incheiat.

Dacian Ciolos despre numirile politice la inceput de mandat guvernamentalAsculta interviul cu Dacian CiolosAu fost dezbatute urmatoarele teme:
 • Ilie Sarbu, noul ministru al agriculturii, a declarat recent ca situatia din agricultura, asa cum a fost preluata de la vechiul cabinet, este "aproape de dezastru". Cine este de vina?
 • Programul SAPARD. Ceea ce se stie este ca au existat o serie de controale de la Comisia Europeana care au dus la blocarea programului. Recent, a fost obtinuta o prelungire de 1 an pentru acest program. Cum s-a ajuns in aceasta situatie si cat de grava este?
 • Platile directe: din nou intarzieri la APIA? Care sunt, de fapt, problemele reale ale acestui sistem?
 • PNDR. Programul a demarat greu, dar evaluarea si selectia au decurs destul de rapid. Detalii despre situatia proiectelor si platilor la sfarsitul lui 2008.
 • Proiecte incepute de fosta conducere a Ministerului si care trebuie continuate: exemplu, Camerele Agricole. Detalii.
Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • APIA (Luni, 2 februarie 2009, 20:30)
  florin [anonim]

  De ce Dl. Ciolos nu a luat masuri radicale in ceea ce priveste contractul dintre APIA si SIVECO? toate aceste intarzieri provin din faptul ca SIVECO nu si-a indeplinit conditiile contractuale, programele informatice au fost livrate cu mult peste termenele limita, iar multe dintre aceste programe au erori grave, care nici pna astazi nu au fost remediate.
  Va multumesc.

 • Apa de la munte (Luni, 2 februarie 2009, 23:49)
  bedexe [anonim]

  Cat este de greu ca apa de la munte sa ramana in lacuri de acumulare si sa ude cand e nevoie campiile din toata tara ? O agricultura fara un sistem de irigatii nu are nicio valoare. Sunt asa de greu de facut niste viaducte ? Avem muntii in centru inconjurati de campii, adica o situatie perfecta.

  Si mai este o problema de management, dar asta se rezolva.

 • sase intrebari pentru d-l Ciolos (Marţi, 3 februarie 2009, 1:21)
  Viorel [anonim]

  1. Noul ministru s-ar putea sa aiba dreptate. In privinta agentiilor de plati, prin reorganizari succesive s-au oferit pomeni electorale, 'sistemul' schimband si repunind in 2008 oameni politici in functii de conducere. Acest lucru va era cunoscut si de ce nu ati stopat aceasta impostura?
  2. Stiati foarte bine ca o gramada de insi de la Sapard sunt cu firme de consultanta si aflati intr-o flagranta incompatibilitate, ceea ce a dus la finantarea unor proiecte facute dupa ureche. De ce ati facut schimbari doar la final de mandat?
  3. Anuntul controalelor comisarilor europeni pentru acreditarea agentiei si intarirea sintemului integrat de administrare si control s-a facut din vreme, timp in care, stie toata lumea, s-au oprit serverele din alte judete pentru ca sistemul elaborat de leader-ul consortiului sa functioneze in locatiile unde erau asteptati comisarii. Stiti bine ca nu au putut fi pacaliti. Doar 'vorba buna' soptita prietenilor Dvs la Bruxelles probabil ne-a salvat de la activarea Clauzei de Salvgardare pe Agricultura. Nu-i asa?
  4. La sfarsitul lui 2008,la finat de mandat s-au facut pomeni electorale oferindu-li-se DADR-urilor spre gestionare ajutoarele de minimis si cateva masuri transferate de la APDRP. Un fiasco total pentru directiile agricole imbatranite si imobile care mai mult au incurcat sau incurca taranimea romana, decat sa o sfatuiasca in privinta subvetiilor comunitare.
  5. Cine sa reprezinte Camerele Agricole cand majoritatea celor selectionati in toate agentiile subordonate ministerului, in perioada de dinainte si dupa Dvs., nu stiu sa scrie bine romaneste?. Despre proiecte cu finantari externe sau PNDR, ce sa mai vorbim!.
  6. Cand veti prelua statutul de consilier prezidential pe probleme de agricultura?

 • intrebari pt. fostul ministru (Marţi, 3 februarie 2009, 9:10)
  Villi [anonim]

  1. Credeti ca renta viagera mai este de actualitate pt. producatorii agricoli?
  2. Credeti ca descentralizarea nu trebuie sa vizeze si actualele Directii Agricole de la fiecare judet?
  3. Ce atributii mai pot avea Directiile Agricole judetene cand de problemele agricole se ocupa atatea companii si agentii din cadrul Ministerului?

 • ANSVSA (Marţi, 3 februarie 2009, 9:27)
  florescu [anonim]

  Tinand cont de situatia actuala de la ANSVSA si de modul cum a fost condusa considerati oportun ca la conducerea ANSVSA sa vina cineva din afara sistemului pentru a stopa fratia care domina aceasta institutie de peste 8 ani

 • ANCA (Marţi, 3 februarie 2009, 9:58)
  Bogdan B [anonim]

  1. De ce nu ati luat nici o masura impotriva cheltuirii inutile a fondurilor publice pentru sustinerea Agentiei Nationale de Consultanta Agricola, cand ati primit foarte multe semnale legate de consultantii foarte slab pregatiti de acolo si de rezultatele aproape inexistente? (cand spun rezultate ma refer de exemplu la proiecte Sapard finalizate. In Iasi OJCA a raportat 150 de proiecte Sapard realizate, cand de fapt au fost DOUA).

  Cu toate astea am convingerea ca sunteti cel mai bun ministru al agriculturii pe care l-am avut din 90 incoace. Felicitari!

 • PNDR evaluare si selectie rapida (Marţi, 3 februarie 2009, 10:08)
  maria [anonim]

  Cum apreciati dvs ca evaluarea si selectia proiectelor depuse prin PNDR s-a derulat rapid. Considerati ca este normal ca un proiect depus in luna mai s-a primeasca "verdictul"la peste 120 de zile de la depunerea lui?Cum explicati modificarea procedurilor de evaluare a proiectelor,in timpul sesiunilor de depunere a proiectelor?De ce Ghidurile contin un set minimal de informatii,iar in procedurile de evaluare a proiectelor contin cu totul alte informatii?Nu credeti ca era normal ca in ghid sa se regaseasca si procedura de evaluare a unui proiect?
  Cum explicati lipsa de transparenta si eficienta a APDRP-ului in perioada mandatului dvs. si ce propuneri aveti pentru colegii dvs. pentru a remedia aceasta situatie?

 • cercetare (Marţi, 3 februarie 2009, 11:52)
  Anca [anonim]

  1. Care credeti ca e locul cercetarii agricole in actuala conjuctura economica?
  2. De ce nu este finantata de Ministerul Agriculturii cercetarea in contextul actual? Stim bine ca zonarea este foarte importanata si aducerea unor soiuri rezistente la seceta sau la boli/daunatori fara o cercetare prealabila in ceea ce priveste zonarea este sortita esecului.
  3. Cercetarea fundamentala este neglijata punandu-se accent mai ales pe cea aplicativa si pe transfer tehnologic. In cativa ani nu o sa mai avem ce transfera daca neglijam cercetarea fundamentala. Cum comentati acest aspect?
  4. Situatia statiunilor de cercetare din tara este neclarificata de aproape 20 de ani. Nu sunt nici bugetare (pt ca nu primesc bani de la buget) dar nici private. Singura sursa de venit sunt proiectele de cercetare, daca sunt...si cand sunt. Productia nu a sustinut niciodata cercetarea, mai mult este dusa in spate de aceasta. De ce nu se reorganizeaza aceste statiuni/institute?

 • Sumal (Marţi, 3 februarie 2009, 12:45)
  MR [anonim]

  Credeti ca programul de evidenta a masei lemnoase isi poate atinge scopul ?
  Au fost probleme cu programul , dar nu cred ca aceasta a fost problema principala ci daca isi poate atinge obiectivele pentru care a fost creat (sa faca ordine si transparenta) !

 • Relocare la tara (Marţi, 3 februarie 2009, 13:00)
  Mihai [anonim]

  Dl. Prigoana a dres intr-o emisiune tv busuiocul d-lui Geoana apropo de promisiunea acestuia din urma cu 20-25 mii euro pentru emigrantii care se intorc in tara, zicand ca de fapt era vorba de bani europeni pentru cei care se stabilesc la tara (nu neaparat reintorsi din emigratie). In legatura cu promisiunea electorala e clar ca batea campii, dar este accesibila vreo varianta de sprijin celor ce doresc sa infiinteze ferme agricole? Si daca e neaparat ca asemenea intreprinderi sa se realizeze pe suprafete mari, cum ni se tot spune, sau depinde si te tipul culturii. Se pare ca au existat romani care au cules capsuni in Spania pentru fermieri care detineau suprafete mai mici decat lasasera ei in tara (pentru ca nu le puteau exploata, desigur)!
  Multumesc

 • PNDR-ul ca si SAPARDU' (Marţi, 3 februarie 2009, 13:27)
  Alex [anonim]

  Secretarii de stat din Ministerul Agriculturii au anuntat ieri ca Programul National de Dezvoltare Rurala va fi modificat, avand in vedere situatia dezastruoasa a accesarii fondurilor europene.
  In cadrul aceleiasi conferinte, sindicatele si patronatele au anuntat disponibilizari de 10% in industria alimentara si scumpiri, cauzate de deprecierea leului.
  INTREBAREA 1 : Ce responsabiltate aveti pentru aceasta stare de lucruri?
  INTREBAREA 2: Apropos, de ce nu ati lansat constituirea GAL-urilor in mandatul d-voastra ?

 • Programul Operational de Pescuit (Marţi, 3 februarie 2009, 13:54)
  Raul [anonim]

  De ce pana la acest moment este operational Programul Operational de Pescuit si cat ar mai dura?

  Multumesc,
  Raul

 • PNDR (Marţi, 3 februarie 2009, 14:20)
  maria [anonim]

  In calitate de Expert si fost ministru al agriculturii,considerati ca este corect ca un aplicant care achizitioneaza masini si utilaje agricole sa obtina un punctaj mai mare decat un alt aplicant care face o investitie de ex. intr-o ferma de crestere a gainilor ouatoare in sistem intensiv?
  Nu considerati ca acoprdarea punctajului pe Masura 121 este inechitabil si discriminatoriu,si nu reflecta necesitatea modernizarii agriculturii si asezarea pe principiile dezvoltarii durabile?In general investitiile in zootehnie sunt cele mai costisitoare,antreneaza un intreg lant al imput-urilor atat in amonte cat si in aval,fiind considerata motorul dezvoltarii agriculturii si industriei alimentare, iar prin PNDR reprezinta sectorul este cel mai defavorizat. Insusi criteriul de selectie pe Masura 121reflecta acest lucru, intai proiectele de mica valoare si dupa aceea proiectele de anvergura, pana la epuizarea sumei alocate sunt selectate.Ce s-a facut in perioada mandatului dvs. pentru remedierea acestei situatii,si ce recomandari faceti pentru a remedia aceast lucru?Considerati ca este OK ca ponderea cea mai mare a sumei alocate in anul 2008, sa fie destinata achizitionarii de tractuare,iar investitiile noi in ferme de crestere a vacilor de lapte,gaini ouatoare si porcisa fie reportate din lipsa de punctaj. Multumesc

 • Eminamente agrara (Marţi, 3 februarie 2009, 14:40)
  Importator [anonim]

  Domnule ministru, cum vi se pare ideea ca intr-o tara precum Romania, 70% din carnea de porc consumata provine din import? Cine gireaza aceste interese?

 • import (Marţi, 3 februarie 2009, 15:04)
  Andrei [anonim]

  Buna ziua,
  dupa cate stiu avem foarte multi producatori romani care nu pot intra in hypermarketuri datoritata conditiilor impuse de acestia. Nu se poate face ceva pt ca noi sa putem cumpara aceste produse romanesti?
  Multumesc

 • resursele umane (Marţi, 3 februarie 2009, 15:04)
  abramburica [anonim]

  Citez dintr-un interviu pe care l-ati dat in mai 2008 pentru ziarul Adevarul:
  "Problema în minister din punctul meu de vedere e legată de calitatea resursei umane şi sunt oameni cu bunăvoinţă care vor să facă anumite lucruri, dar la nivelul la care sunt plătiţi, de multe ori nu poţi să le ceri mai mult. Sunt domenii importante, care ar trebui să pregătească decizia politică în agricultură, unde am lipsă de competenţă. Pe partea de analiză economică, de analiză de politici stăm foarte prost."
  Avand in vedere ca nivelul de salarizare nu s-a modificat de la acea data, iar anul asta a si scazut prin eliminarea primelor si sporurilor, in plus fondurile si programele pentru formarea personalului sunt blocate inca de la inceputul lui 2008 ce sanse credeti ca are noul ministru al Agriculturii sa "eficientizeze" activitatea?

 • subjugarea taranului roman (Marţi, 3 februarie 2009, 15:30)
  Adriana [anonim]

  De ce Romania a acceptat integral standardele impuse de UE privind produsele alimentare, de ce nu a negociat, asa cum a facut Norvegia care a acceptat aceste standarde doar pentru produsele alimentare/agricole care fac obiectul exportului in celelalte tari ale UE iar pentru consumul intern si-a pastrat dreptul de a produce si comercializa produsele dupa traditie, dand astfel posibilitatea micilor producatori sa supravietuiasca?
  De ce Romania isi inrobeste astfel propriul popor, talpa tarii? De ce in Romania statul nu ia apararea propriului popor? Taranii romani aproape ca nu mai supravietuiesc in conditiile impuse de UE, nu vedeti lucrurile astea, voi oamenii politici? Pentru cine ati fost alesi, nu pentru acest popor? Nu vi se pare de tot rasul ca daca vreau sa cumpar o bucata de branza de la tarani trebuie sa fie impachetata, etichetata, etc. pai eu cum mai gust bucata pe care vreau sa o cumpar, ca tocami de aceea cumpar de la tarani pt ca intai gust si aleg ceea ce-mi place mai mult! Unde vreti sa-i duceti si pe noi odata cu ei? La sapa de lemn? De ce trebuie sa ne supunem total directivelor UE? Eu una sunt convinsa ca scopul lor este de a ne transforma in piata de desfacere pentru tarile membre dezvoltate, iar noi vom fi paria in aceasta uniune! dar cand noi n-om mai avea cu ce cumpara produsele lor pline de E-uri, afanatori, etc, la cine suparare or mai vinde? Ca acolo la ei, pentru ei au alte produse, cele care ajung la noi sunt fabricate/produse special pentru Europa de Est!

 • apia si contractul siveco (Marţi, 3 februarie 2009, 15:42)
  recolta.eu [anonim]

  Domnule Ciolos, doua intrebari din partea recolta.eu

  Au existat nenumarate critici privind intarzierile in implementarea sistemului informatic (IACS) al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), intarzieri care au afectat Romania atat pe planul absorbtiei de fonduri, cat si al credibilitatii.

  Cum apreciati faptul ca, in pofida acestor critici, in luna ianuarie APIA a semnat un nou acord cadru cu acelasi furnizor?

  Si cea de-a doua intrebare: Considerati drept realista afirmatia domnului Liviu Harbuz, potrivit careia Ministerul va elabora un nou PNDR, in termen de o luna?

  Va multumesc

 • Comentariu general (Marţi, 3 februarie 2009, 15:44)
  Dacian Ciolos [hotnews.ro]

  Buna ziua, bine v-am gasit. Mai intai, cateva precizari generale, legate de temele propuse. Un ministru nu poate sa faca multe lucruri singur. Eu cand mi-am asumat calitatea de ministru stiam ca am un an de zile si nu mi-am propus sa reformez agricultura din temelii sau alte masuri pe termen lung. Eu am continuat niste actiuni care erau importante, de exemplu orientarea fondurilor dinspre subventii spre investitii si cresterea nivelului subventiilor pentru sectorul zootehnic mai ales. Acestea incep sa-si arate efectele si ele se vor vedea in timp. Sigur ca datele din 2007-2008 arata decalaje fata de cele din 2004-2006, pentru ca dupa 2007 au cazut toate barierele tarifare si protectia la frontiera si am intrat in piata comuna. Atunci si-au aratat efectul politicile puse in aplicare din 90 incoace, fiindca nivelul competitivitatii nu poate sa minta. Daca nu esti competitiv, nu poti sa-ti vinzi productia chiar daca o ai. Nu producem la un cost de productie competitiv; e vorba de felul cum a fost tratata agricultura din 90 incoace. Ce mai poti sa faci este a continua politica de investitii si in paralel cu politica de subventii, sa sustii producatorii pentru a ajunge la un nivel de competitivitate rezonabil. De aceea, este necesara in continuare subventionarea agricultorilor unde avem potential, in primul rand sectorul zootehnic dar si cel vegetal. De aceasta - cifrele prezentate de dl. Sarbu sunt relevante, dar nu neaparat din punct de vedere al polticilor. In acesti 4 ani, noi am avut 2 ani de tara nemembra a UE, dar deja in 2007-2008 am devenit tara membra.

 • ministru? (Marţi, 3 februarie 2009, 15:48)
  gigel [anonim]

  Dupa plecarea dvs, s-a auzit prin minister ca PDL ar fi dorit sa va mentina la agricultura dar ca n-ati fi dorit dvs. E adevarat? In ce conditii ati fi acceptat sa ramaneti ministru? Pana la urma, si Predoiu a fost pastrat la justitie desi facea parte din PNL. La dvs era si mai simplu ca nu sunteti membru de partid. Sunteti insa unul dintre putinii tehnicieni pe care Guvernul Boc chiar ar fi trebuit sa-i pastreze. Va multumesc

 • continuare comentariu general (Marţi, 3 februarie 2009, 15:50)
  Dacian Ciolos [hotnews.ro]

  Cand am preluat mandatul obiectivele mele, implicite chiar, era sa deblocam situatia APIA, evitarea clauzei de salvgardare si primele plati. La APIA, chiar cu intarzieri de 1 an de zile, ele au incepu in primavara lui 2008 si s-au facut in proportie de 95-96% pana la sfarsitul lui iulie. A fost o intarziere dar am facut platile fara reducerea de 100 milioane euro. Al doilea mare obiectiv - finalizarea negocierilor pe PNDR, primele proiecte si chiar primele plati intr-un singur an. Am acreditat principalele 5-6 masuri. Pana pe 23 ianuarie au fost primite peste 6.000 de proiecte, din care au si fost contractate 1.200 proiecte in valoare de aproape 700 milioane euro. S-au facut si plati in jur de 1 milion de euro. Daca dl. Sarbu spune ca se vor absorbi multe fonduri este si pentru ca sunt deja contractate aceste proiecte. Sigur ca PNDR e perfectivil, ca procedurile pot fi simplificate. Acestea au fost si obiectivele mele.

 • raspuns (Marţi, 3 februarie 2009, 16:26)
  Dacian Ciolos [hotnews.ro]

  Sub mandatul meu, principala prioritate, avand doar un an la dispozitie si probleme cu agentiile de plati, a fost sa identificam in sistem un mecanism prin care sa putem controla pe cat posibil furtul din paduri. Am stat destul de mult pe ganduri sa dam drumul la SUMAL, acel sistem de urmarire. Daca va fi aplicat, probabil nu va rezolva problema in totalitate, dar va rezolva din probleme.

  Am avut in vedere impaduririle, dar acestea nu se pot rezolva intr-un an de zile, pentru ca trebuie sa rezolvi si problemele pe parcele ca sa faci o banda intreaga.

  Au continuat retrocedarile pe paduri, dar si aici a trebuit sa fim foarte atenti legate de documentele care se aduceau.

  SUMAL, o realizare care nu mi se datoreaza neaparat mie, ci echipei, a fost o prioritate sa il lasam cat mai aproape de implementare. Urmareste materialul lemnos de la iesirea din padure pana la prelucrarea finala. Va monitoriza astfel tot circuitul lemnului.

 • Staciunea de cercetare Clujadmir perseverenţa şi d (Marţi, 3 februarie 2009, 16:36)
  Elly [anonim]

  admir perseverenţa şi devotamentul cu care susţineţi cauza Staţiunii de Cercetare Palocsay Rudolf din Cluj-Napoca în deprimentul adevăraţilor proprietari, care au fost nedreptăţiţi de fostul regim şi la fel sunt trataţi şi astăzi datorită celor de teapa dvs., care sunt în stare de a afirma nişte neadevăruri să nu spun minciuni grosolane doar ....doar de a menţine cu orice chip situaţia actuală şi de ce nu de a transforma mai apoi în folosul personal şi a celor pe care le deserviţi. Intradevăr staţiunea este deosebită , de şi de ani de zile totul se află în paragină graţie managmentului defectuos să nu spun ticălos, pe lângă funţiile de conducere pe care le asigură unora, reuşeşte să efectueze şi nişte cercetări a căror rezultate sunt demn de menţionat. Rezulţă HOTEL, RESTAURANT, DEPOZIT DE MATERIALE DE CONTRUCŢII etc Deci cam asta reprezintă activitatea unei staţiuni de cercetare pomicolă în opinia dvs?

 • Planuri de viitor ? (Marţi, 3 februarie 2009, 17:05)
  Ingrijorat [anonim]

  Domnule Ministru,

  Ce planuri de viitor aveti? in conditiile in care in noiembrie 2008 ati decis sa nu candidati la o functie publica.

4658 vizualizari

 • APIA (Luni, 2 februarie 2009, 20:30)

  florin [anonim]

  De ce Dl. Ciolos nu a luat masuri radicale in ceea ce priveste contractul dintre APIA si SIVECO? toate aceste intarzieri provin din faptul ca SIVECO nu si-a indeplinit conditiile contractuale, programele informatice au fost livrate cu mult peste termenele limita, iar multe dintre aceste programe au erori grave, care nici pna astazi nu au fost remediate.
  Va multumesc.
  • Raspuns (Marţi, 3 februarie 2009, 15:56)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui florin

   Obiectivele au fost sa evitam clauza de salvgardare. Contractul cu SIVECO nu l-am negociat eu, ci APIA, care este o institutie de sine statatare. Eu am facut niste controale , acolo unde am cobsiderat ca e nevoie am facut demersuri pe langa alte institutii abilitate dar nu aveam eu abilitatea sa anulez un contract sau sa modific clauzele., E adevarat, au fost niste intarzieri si din cate stiu sunt clauze contractuale care pot fi aplicate, dar numai dupa finalizarea contractului; acest lucru s-a intamlpat la sfarsitul lui 2008. Pe de alta parte trebuie sa recunsoc ca atunci cand ai negociat un contract cu un dezvoltator care incepe de la zero si apoi spui ca rupi contractul trebuie sa-ti asumi niste intarzieri foarte mari care pot aparea, reiei o licitatie, trebuie sa vina altcineva sa continue. Cat timp APIA era in plina activitate de plati, nu ne puteam permite acest lucru. Trebuia intai sa avem toate elementele respective, sa vedem cate intarzieri au fost din cazua AIA si cate din cauza SIVECO. Acum, conducerea APIA poate concluziona daca continua contractul sau daca trebuie penalitati., Sunt imperfectiuni in sistem dar asa cum a fost el la momentul respectiv a permis efectuarea platilor.
 • Apa de la munte (Luni, 2 februarie 2009, 23:49)

  bedexe [anonim]

  Cat este de greu ca apa de la munte sa ramana in lacuri de acumulare si sa ude cand e nevoie campiile din toata tara ? O agricultura fara un sistem de irigatii nu are nicio valoare. Sunt asa de greu de facut niste viaducte ? Avem muntii in centru inconjurati de campii, adica o situatie perfecta.

  Si mai este o problema de management, dar asta se rezolva.
  • Raspuns (Marţi, 3 februarie 2009, 16:00)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui bedexe

   Avem un sistem mostenit inainte de 89 si dupa 89 nu s-a investit in sisteme noi, ci doar in reabilitarea celor vechi. Problema este ca sistemul vechi este energofag. El a fost proiectat fara sa se tina cont de consumul de energie. Inca de anul trecut am cerut Gv sa loce fonduri consistente pentru sistemul de irigatii. Am inteles de la dl.Sarbu, cu care avem o relatie profesionala destul de buna, ca este una din prioritati. E nevoie in paralel cu reabilitarea sistemului sa gandim sisteme noi. Apa de la munte trebuie vazut si cu Autoritatea Apelor Romane in ce masura ne putem permite s-o folosim si in ce zone. La fel, apa din subsol - foraje in anumite zone, mai ales in zone legumicole, pot fi gandite sisteme de irigatii locale care sa nu fie costisitoare; dar asta presupune investitii importante multianuale, iata un argument in plus pentru un buget mulatianual.
 • sase intrebari pentru d-l Ciolos (Marţi, 3 februarie 2009, 1:21)

  Viorel [anonim]

  1. Noul ministru s-ar putea sa aiba dreptate. In privinta agentiilor de plati, prin reorganizari succesive s-au oferit pomeni electorale, 'sistemul' schimband si repunind in 2008 oameni politici in functii de conducere. Acest lucru va era cunoscut si de ce nu ati stopat aceasta impostura?
  2. Stiati foarte bine ca o gramada de insi de la Sapard sunt cu firme de consultanta si aflati intr-o flagranta incompatibilitate, ceea ce a dus la finantarea unor proiecte facute dupa ureche. De ce ati facut schimbari doar la final de mandat?
  3. Anuntul controalelor comisarilor europeni pentru acreditarea agentiei si intarirea sintemului integrat de administrare si control s-a facut din vreme, timp in care, stie toata lumea, s-au oprit serverele din alte judete pentru ca sistemul elaborat de leader-ul consortiului sa functioneze in locatiile unde erau asteptati comisarii. Stiti bine ca nu au putut fi pacaliti. Doar 'vorba buna' soptita prietenilor Dvs la Bruxelles probabil ne-a salvat de la activarea Clauzei de Salvgardare pe Agricultura. Nu-i asa?
  4. La sfarsitul lui 2008,la finat de mandat s-au facut pomeni electorale oferindu-li-se DADR-urilor spre gestionare ajutoarele de minimis si cateva masuri transferate de la APDRP. Un fiasco total pentru directiile agricole imbatranite si imobile care mai mult au incurcat sau incurca taranimea romana, decat sa o sfatuiasca in privinta subvetiilor comunitare.
  5. Cine sa reprezinte Camerele Agricole cand majoritatea celor selectionati in toate agentiile subordonate ministerului, in perioada de dinainte si dupa Dvs., nu stiu sa scrie bine romaneste?. Despre proiecte cu finantari externe sau PNDR, ce sa mai vorbim!.
  6. Cand veti prelua statutul de consilier prezidential pe probleme de agricultura?
  • Raspuns - intrebarea 1 (Marţi, 3 februarie 2009, 16:06)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viorel

   Nu este o impostura, e o chestiune asumata de toate Guvernele, imi aduc oamenii mei. Din punctul meu de vedere, am insistat mult sa nu se faca schimbari pe criterii politice, sa evit ca directorii buni de sucursale judetene sa fie schimbati. Vad ca exista o tendinta dar sper sa nu se intample acest lucru acum. Daca vrem continuitate si rezultate, cand sunt oameni buni, sa-i lasi sa-si faca treaba; sau daca vrem sa schimbam , sa o spunem public, la agentiile care se ocupa de fonduri europene facem concurs pe bune, recrutam manageri competenti, selectam pe criterii de competenta, le dam un contract de obiective. Aveam propuneri in acest sens, pentru angajarea pe criterii obiective. Cand au fost proibleme cu SAPARD am cerut directorului sa plece ci am cerut concurs pe criterii profesioniste. Era prea tarziu si era nevoie de o agentie specializata de recrutare in resurse umane. Nu am reusit, mi-am dat seama ca nu vor veni oameni la concurs fiindca era finalul mandatului.
  • completare (Marţi, 3 februarie 2009, 16:11)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viorel

   S-a facut o reorganizare a APIA care era necesara, toate licitatiile pentru agentiile din tara se faceau la nivel central ; am dat personalitate juridica birourilor judetene. Alte reorganizari nu au mai fost facute. Schimabrile politice, in schimb, sunt o practica e ar trebui stopata pentru Agentiile de plati.
  • intrebarea 2 (Marţi, 3 februarie 2009, 16:14)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viorel

   Fiecare angajat al APDRP semneaza o delcaratie pe proprie raspundere. Am cerut controale si unde s-au identificat astfel de probleme am luat masuri. Cand am avut plangeri am solicitat sa ni se spune numele angajatului, dar multi nu au dat nume, din frica, dintr-un motiv sau altul. Exista oricum un mecanism de verificare in cadrul agwentiei pentru identificarea problemelor.
   Am facut schimbarile dupa ce a aparut problema cu SAPARDul, aveam un secretar de stat care se ocupa numai de APDRP. Cand am avut informatia respectiva am cerut directorului general elaborarea planului de actiuni si apoi i-am cerut sa-si dea demisia. Asta a fost in toamna. Nu aveam cum s-o cer inainte.
   • apdrp (Joi, 5 februarie 2009, 20:54)

    Viorel [anonim] i-a raspuns lui Dacian Ciolos

    Cum ramane cu actualul dir gen de la APIA? La data de 1.10.2007 cand l-ati numit in functia de dir gen la APIA venea de la APDRP si era asociat cu Hermann WIESER la S.C. DDH WINDPOWER S.R.L. In urmatoarele 10 zile Gherghelas isi cesioneaza actiunile lui Dragos Constantin APOSTOL nimeni altul decat administratorul asociat de la www.wieserconsult.ro. La aceeasi data isi cesioneaza tot lui Apostol si actiunile detinute la firma S.C. DDF ENERGY & UTILITIES S.R.L . Cat era la APDRP n-a dat declaratii de incompatibilitate sau nu stia?. Acum poate sta pe o agentie ce gestioneaza date clasificate iar austriacul si amicul care-i tine actiunile, sa faca consultanta pe bani grei, fermierilor aflati in baza de date a APIA. Nici de asta n-ati stiut d-le Ciolos?

    Pentru conformitate ca sa vedeti ca nu sunt minciuni: MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI, PARTEA A IV-A, Nr. 1464/14.III.2008
 • intrebari pt. fostul ministru (Marţi, 3 februarie 2009, 9:10)

  Villi [anonim]

  1. Credeti ca renta viagera mai este de actualitate pt. producatorii agricoli?
  2. Credeti ca descentralizarea nu trebuie sa vizeze si actualele Directii Agricole de la fiecare judet?
  3. Ce atributii mai pot avea Directiile Agricole judetene cand de problemele agricole se ocupa atatea companii si agentii din cadrul Ministerului?
  • renta viagera, descentralizare agricola (Miercuri, 4 februarie 2009, 11:28)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Villi

   1. Cred ca renta viagera poate fi mentinuta, insa cu siguranta, nu o sa rezolve singura problema comasarii terenurilor ageicole din Romania. Acest mecanism poate fi in continuare o oferta atractiva pentru o anumita categorie de proprietari de terenuri, cei cu o varsta mai inaintata. PNDR (programul national de dezvoltare rurala) da posibilitatea acordarii din fonduri europene a unor pensii anticipate pentru agricultorii-proprietari care cedeaza terenul tinerilor. Aceasta masura ar putea fi complementara renteii viagere si s-ar putea adresa agricultorilor apropiati de varsta pensionarii. Mai sunt si alte masuri legislative, fiscale, etc., ce ar putea incuraja comasarea terenurilor.
  • descentralizare agricola (Miercuri, 4 februarie 2009, 11:29)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Villi

   2. si 3. Descentralizarea inseamna transferarea atributiilor administrative de la Guvern, catre autoritatile locale alese (consilii judetene, primarii). prin descentralizarea totala a administratiei agricole din judete, ar insemna ca ministerul agriculturii ar ramane fara nici un instrument de control in teritoriu. Atata timp cat exista la nivel european Politica Agricola Comuna, si guvernul are atributii clare privind aplicarea normelor si reglementarilor comunitare in materie de agricultura europeana, precum si de gestionare a fondurilor comunitare, cred ca guvernul, prin ministerul agriculturii, trebuie sa aiba si un instrument in teritoriu care sa asigure activitati de inspectii, control, urmarire a aplicarii politicii agricole comune. Sigur, o (mare) parte din serviciile actuale ale directiilor agricole ar putea fi descentralizate si transferate in responsabilitate locala, insa cel putin activitatea de inspectie, control si urmarire a aplicarii PNDR cred ca ar trebui sa ramana in responsabilitatea ministerului.
   Pe de alta parte, di punctul meu de vedere, descentralizarea institutiilor agricole care (in mare parte) presteaza servicii agricultorilor sau sunt responsabile de elaborarea unor politici agricole locale, ar trebui sa treaca in responsabilitatea Camerelor Agricole ce ar urmasa fie create in perioada urmatoare, si conduse de agricultori insisi, prin reprezentantii lor.
 • ANSVSA (Marţi, 3 februarie 2009, 9:27)

  florescu [anonim]

  Tinand cont de situatia actuala de la ANSVSA si de modul cum a fost condusa considerati oportun ca la conducerea ANSVSA sa vina cineva din afara sistemului pentru a stopa fratia care domina aceasta institutie de peste 8 ani
  • conducerea ANSVSA (Miercuri, 4 februarie 2009, 11:34)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui florescu

   La conducerea ANSVSA nu e obligatoriu sa fie un medic veterinar, atata timp cat exista posturi de directori generali in cadrul agentiei, care pot fi ocupate de specialisti. Postul de presedinte ANSVSA, asimilat cu pozitia de secretar de stat, este prin excelenta politic. Cred ca presedintele ANSVSA ar trebui sa fie o persoana care sa conoasca problematica sigurantei alimentare, sa fie capabil sa inteleaga, din punct de vedere economic si politic, rolul pe care il joaca reglementarile privind sanatatea animala si siguranta alimentelor, in dezvoltarea agriculturii din Romania si promovarea produselor agricole si alimentare romanesti pe piata comuna europeana (din care face parte si piata romaneasca, dealtfel)
 • ANCA (Marţi, 3 februarie 2009, 9:58)

  Bogdan B [anonim]

  1. De ce nu ati luat nici o masura impotriva cheltuirii inutile a fondurilor publice pentru sustinerea Agentiei Nationale de Consultanta Agricola, cand ati primit foarte multe semnale legate de consultantii foarte slab pregatiti de acolo si de rezultatele aproape inexistente? (cand spun rezultate ma refer de exemplu la proiecte Sapard finalizate. In Iasi OJCA a raportat 150 de proiecte Sapard realizate, cand de fapt au fost DOUA).

  Cu toate astea am convingerea ca sunteti cel mai bun ministru al agriculturii pe care l-am avut din 90 incoace. Felicitari!
  • raspuns (Marţi, 3 februarie 2009, 16:48)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan B

   Sunt unul dintre cei care, de cand am venit in minister, ca si consilier al ministrului, am spus ca ANCA trebuie restructurata [pentru a i se reorienta activitatea catre beneficiarul ei si ca eficienta ei sa nu fie judecata de minister si de beneficiari. Si am lansat ideea Camerelor Agricole.

   Nu cred ca astazi putem judeca ANCA drept ineficienta in totalitate, sunt unele filiale care fac tot ce pot cu putinul pe care-l au, care au stimulat producatorii, au facut cursuri, au facut proiecte, cateva zeci, cat au putut.

   Insa, in continuare, ANCA, pentru a fi performanta in domeniul proiectelor, trebuie sa beneficieze de investitii. Am initiat proiectul privind Camerelor Agricole. Eram gata sa-l promovez ca ordonanta de urgenta, dar mi-au venit semnale ca e mai bine sa-l las prin Parlament.

   Domnul ministru Sarbu mi-a spus ca sustine, deci eu cred ca sunt premisele. Pe de o parte, nu doar ANCA ci si alte servicii care acum sunt in subnordinea Minsiterului vor putea trece din administratia publica a statului in aceasta structura care va putea fi finantata si din fonduri europene. Iar Camera Agricola va fi condusa de reprezentanti ai agricultorilor.

   Acesta a fost obiectivul meu legat de ANCA.
 • PNDR evaluare si selectie rapida (Marţi, 3 februarie 2009, 10:08)

  maria [anonim]

  Cum apreciati dvs ca evaluarea si selectia proiectelor depuse prin PNDR s-a derulat rapid. Considerati ca este normal ca un proiect depus in luna mai s-a primeasca "verdictul"la peste 120 de zile de la depunerea lui?Cum explicati modificarea procedurilor de evaluare a proiectelor,in timpul sesiunilor de depunere a proiectelor?De ce Ghidurile contin un set minimal de informatii,iar in procedurile de evaluare a proiectelor contin cu totul alte informatii?Nu credeti ca era normal ca in ghid sa se regaseasca si procedura de evaluare a unui proiect?
  Cum explicati lipsa de transparenta si eficienta a APDRP-ului in perioada mandatului dvs. si ce propuneri aveti pentru colegii dvs. pentru a remedia aceasta situatie?
  • raspuns (Marţi, 3 februarie 2009, 16:58)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria

   N-am spus ca s-a realizat rapid, dar s-au depus proiecte in primavara si in toamna am avut deja proiecte contractate. A fost rapid, a fost tarziu? Au fost foarte multe proiecte depuse. Multi mi-au spus ca a durat mult selectarea. Nu puteam stii in primavara cate proiecte vor fi.

   Se blocasera posturile in toate institutiile publice si am cerut in Guvern suplimentarea la APDPR cu aproximativ 300. S-au facut deja vreo 150-200 de anagajari. Oamenii aceia trebuie recrutati, specializati si apoi angajati.

   Multe proceduri facute de APDPR au fost prea complicate. Puteam spune sa simplifice, dar daca dupa un am aparea vreo problema, puteam fi aratat cu degetul ca din cauza mea s-a intamplat ceva.

   Asa s-a blocat SAPARD-ul. S-au facut modificari de proceduri, in 2001-2004, probabil cu buna intentie, dar fara sa se notifice la Bruxelles, desi ar fi trebuit acest lucru pentru ca nu eram inca stat membru UE. Si anul trecut Comisia a zis ca s-au facut inclusiv plati cu procedurile modificate, nu stim daca au sau nu impact financiar, dar pana ne convingem, ia verificati voi tot ce s-a facut. Din cele cateva zeci sau sute de modificari s-a descoperit ca, daca nu ma insel, noua aveau impact financiar. Si au trebuit sa identifice proiectele care s-au contractat in perioada in care erau in vigoare cele 9 schimbari.

   In plus trebuie verificate modul in care s-au facut achizitiile de utilaje, pentru ca exista suspiciunea ca ar fi putut sa fie si oferte trase de par din punctul de vedere al pretului. Agentia a avut o baza de date cu preturile de pe piata a fost tinuta pana cand s-au primit proiecte, prin 2005. Si acum Agentia trebuie sa vada cum sa gaseasca cat erau preturile pe piata cand s-au incheiat contractele.
  • continuare (Marţi, 3 februarie 2009, 17:05)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria

   Conducerea ministerului poate sa analizeze acum, noi trebuia sa demaram cat mai multe sesiuni , se poate lua in discutie externalizarea partii de evaluare. Acum evaluarea o fac angajatii APDRP. Toate etapele de aveluare dureaza. Verificarea pe teren este o decizie a Agentiei. Acum, dupa ce exista un an de experienta, se pot trage niste concluzii. Obiectivul meu ar fi fost ca dupa ultima sesiune, pe proiecte si pe modul cum s-a derula evaluarea, sa fac un audit extern si sa vedem unde sunt blocaje: numarul evaluatorilor, calitatea personalului, claritatea procedurilor; ar fi foarte util un audit extern; sa vedem cum putem imbunatati, sa vedem daca merita sa externalizam anumite etape. Ar trebui sa exista o conducere a agentiei care sa nu fie numita politic ci pe criterii de performanta. Acum se poate face.
 • cercetare (Marţi, 3 februarie 2009, 11:52)

  Anca [anonim]

  1. Care credeti ca e locul cercetarii agricole in actuala conjuctura economica?
  2. De ce nu este finantata de Ministerul Agriculturii cercetarea in contextul actual? Stim bine ca zonarea este foarte importanata si aducerea unor soiuri rezistente la seceta sau la boli/daunatori fara o cercetare prealabila in ceea ce priveste zonarea este sortita esecului.
  3. Cercetarea fundamentala este neglijata punandu-se accent mai ales pe cea aplicativa si pe transfer tehnologic. In cativa ani nu o sa mai avem ce transfera daca neglijam cercetarea fundamentala. Cum comentati acest aspect?
  4. Situatia statiunilor de cercetare din tara este neclarificata de aproape 20 de ani. Nu sunt nici bugetare (pt ca nu primesc bani de la buget) dar nici private. Singura sursa de venit sunt proiectele de cercetare, daca sunt...si cand sunt. Productia nu a sustinut niciodata cercetarea, mai mult este dusa in spate de aceasta. De ce nu se reorganizeaza aceste statiuni/institute?
  • raspuns 1. si 2. finantarea cercetarii agricole (Miercuri, 4 februarie 2009, 11:42)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anca

   Cred ca cercetarea agricola romaneasca ar trebui in primul rand sa fie in masura sa inteleaga (atat din punct de vedere tehnologic, cat si economic) transformarile prin care trece si trebuie sa treaca agricultura romaneasca cu TOATE formele ei (agricultura mica, agricultura mare, agricultura de munte, agricultura de campie), atat in ce priveste productia cat si comercializarea, si sa vina cu propuneri fundamentate de eolutie, dar fara a reinventa "apa calda", adica fara a relua teme de cercetare care au fost studiate si ras-studiate in Europa occidentala.
   Din anul 2007 cel putin, cercetarea agricola este finantata de ministerul agriculturii, atat prin sustinerea unor programe de investitii pentru dotare in statiunile de cercetare, cat si prin finantarea unor programe de cercetare. Problema mare este insa, la multe statiuni de cercetare calitatea manageriala. A fi bun cercetator nu inseamna neaparat si a fi bun manager. Acest lucru trebuie inteles de cei care se afla la conducerea cercetarii romanesti. Altfel, performanta cercetarii nu se va imbunatati, si nu vom reusi sa atragem tineri pentru a reforma si reorienta cercetarea agricola romaneasca.
  • 3. si 4. cercetarea fundamentala si finantarea cer (Miercuri, 4 februarie 2009, 11:50)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anca

   In primul rand cred ca trebuie sa ne punem intrebarea : in ce domenii mai suntem noi in masura sa facem cercetare fundamentala de excelenta, si sa ne punem aceasta intrebare in context european, nu national. In ce domenii mai putem performa si putem aduce ceva noi, recunoscut la nivel european si mondial?Odata definite, in mod foarte obiectiv aceste domenii, putem vedea in ce masura bugetul national poate sustine financiar astfel de programe, si in ce masura ne inscriem in tematica prioritara de cercetare europeana, pentru a putea atrage fonduri de acolo. In Uniunea Europeana, nici un stat membru, singur, nu mai poate sustine financiar 100% costurile cu cercetarea fundamentala. De aceea, se contureaza din ce in ce mai pregnant, o mpolitica europeana de cercetare si inovare (vezi strategia de la Lisabona), care include si sectorul alimentar. trebuie doar sa fim in masura sa aducem ceva nou si complementar cu ceea ce fac altii, in acest spatiu european care va fi fundamental pentru ceea ce se va intampla in cercetarea statelor membre ale UE in perioada urmatoare.
   In ceea ce priveste reorganizarea statiunilor de cercetare agricola, exista un proiect de lege de aproape doi ani in Parlament. Odata trecut acest proiect, se vor crea premisele atat a reorganizarii, cat si a clarificarii modului de finantare (de baza, pentru dotari, pentru salarii de baza si pe programe de cercetare).
 • Sumal (Marţi, 3 februarie 2009, 12:45)

  MR [anonim]

  Credeti ca programul de evidenta a masei lemnoase isi poate atinge scopul ?
  Au fost probleme cu programul , dar nu cred ca aceasta a fost problema principala ci daca isi poate atinge obiectivele pentru care a fost creat (sa faca ordine si transparenta) !
  • SUMAL (sistemul de urmarire a masei lemnoase) (Miercuri, 4 februarie 2009, 11:56)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui MR

   Acest program de evidenta a circulatiei masei lemnoase mi se pare un lucru foarte bun. Chiar daca este perfectibil, SUMAL ar putea rezolva multe din problemele privind furturile de material lemnos. Cu o singura conditie : sa existe o majoritate a celor care DORESC acest lucru. La urma urmei, SUMAL nu este decat un program informatic, iar romanul este foarte inventiv din multe puncte de vedere. Daca vrem in continuare sa inchidem ochii la furturi si la "smecheri", singur, SUMAL nu va putea face minuni. SUMAL a fost conceput pentru a inregistra orice bucata de material lemnos care iese din padure si a urmari traseul acestui lemn pana la destinatia finala. In mod normal, ar trebui sa existe o foarte buna trasabilitate a circulatiei materialului lemnos, evitandu-se astfel, "scaparile" locale. Conditia este ca cei care lucreaza in sector sa faca aceste inregistrari.
 • Relocare la tara (Marţi, 3 februarie 2009, 13:00)

  Mihai [anonim]

  Dl. Prigoana a dres intr-o emisiune tv busuiocul d-lui Geoana apropo de promisiunea acestuia din urma cu 20-25 mii euro pentru emigrantii care se intorc in tara, zicand ca de fapt era vorba de bani europeni pentru cei care se stabilesc la tara (nu neaparat reintorsi din emigratie). In legatura cu promisiunea electorala e clar ca batea campii, dar este accesibila vreo varianta de sprijin celor ce doresc sa infiinteze ferme agricole? Si daca e neaparat ca asemenea intreprinderi sa se realizeze pe suprafete mari, cum ni se tot spune, sau depinde si te tipul culturii. Se pare ca au existat romani care au cules capsuni in Spania pentru fermieri care detineau suprafete mai mici decat lasasera ei in tara (pentru ca nu le puteau exploata, desigur)!
  Multumesc
  • instalarea tinerilor in agricultura (Miercuri, 4 februarie 2009, 12:07)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   exista o masura de finantare in cadrul PNDR (programul national de dezvoltare rurala) care prevede alocarea unui sprijin financiar de pana la 25.000 euro pentru sustinerea unui proiect de creare sau de dezvoltare a unei ferme detinuta de un tanar de pana la 40 ani, care se instaleaza pentru prima data in agricultura ca activitate de baza si care provine dintr-o familie de agricultori. Suma alocata este de la 10.000 euro pana la 25.000 euro, in functie de dimensiunea fermei, de valoarea productiei ce se propune a fi realizata. Aceasta masura a fost lansata, iar detaliile pot fi accesate inclusiv de pe site-ul ministerului agriculturii.

   Referitor la suprafata de teren agricol a unei ferme, cred ca trebuie sa intelegem odata pentru totdeauna ca factorul limitativ in dezvoltarea unei afaceri profitabile in agricultura nu mai este demult suprafata terenului agricol, ci, dupa parerea mea, piata de desfacere, accesul la finantare pentru investitii, si competentele tehnice si manageriale ale fermierului sau agricultorului. Pentru fermele de dimensiuni mici si mijlocii 9altfel spus familiale) eu nu cred in managementul prin delegare ; adica eu sunt patrin si imi angajez specialisti care sa-mi gestioneze ferma. Daca detinatorul afacerii nu se implica direct in activitatea de productie, de comercializare, apar probleme. Uitati-va la spanioli, pt ca ati vorbit de ei. Proprietarii fermei a studii in domeniul agricol si se implica direct in managementul fermei, chiar daca angajaza zilieri pentru anumite activitati sezoniere.
 • PNDR-ul ca si SAPARDU' (Marţi, 3 februarie 2009, 13:27)

  Alex [anonim]

  Secretarii de stat din Ministerul Agriculturii au anuntat ieri ca Programul National de Dezvoltare Rurala va fi modificat, avand in vedere situatia dezastruoasa a accesarii fondurilor europene.
  In cadrul aceleiasi conferinte, sindicatele si patronatele au anuntat disponibilizari de 10% in industria alimentara si scumpiri, cauzate de deprecierea leului.
  INTREBAREA 1 : Ce responsabiltate aveti pentru aceasta stare de lucruri?
  INTREBAREA 2: Apropos, de ce nu ati lansat constituirea GAL-urilor in mandatul d-voastra ?
  • modificarea PNDR (Miercuri, 4 februarie 2009, 12:17)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   De care situatie dezastruoasa vorbiti? Faaptul ca pana acum s-au depus peste 5000 de proiecte, ca s-au contractat proiecte in valoare de peste 700 milioane euro la nici un an dupa lansarea programului credeti ca poate fi calificata "dezastruoasa"> Nu stiu de ce, ne place noua romanilor sa generalizam si sa folosim cuvinte-soc.
   Adta nu inseamna ca noul guvern nu poate avea viziuni diferite privind prioritatile definite in cadrul PNDR, si deci sa modifice anumite lucruri din program. Poate fi stabilita, de exemplu o alta ierarhie a prioritatilor privind sectoarele ce urmeaza a fi sustinute financiar, sau tipurile de ferme prioritare, pot fi realocate sumele intre masurile de finantare, pot fi revazute procedurile administrative, criteriile de selectie, etc. Pentru un program prevazut pentru 7 ani, e normal sa apara adaptari pe parcurs, si e normal ca pornind de la prioritati de politica agricola nationala sa faci reorientari.
   Cat despre deprecierea leului si cele anuntate de patronate si sindicate in legatura cu aceasta, nu vad care e implicarea sau responsabilitatea unui fost ministru al agriculturii.
   de ce nu am lansat constituirea Grupurilor de Actiune Locala sub mandatul meu? Pentru ca nu am putut lansa toate masurile de finantare din PNDR in primul an, si a trebuit sa ne stabilim prioritati. Si mi s-a parut mai important sa lansam masuri care vizeaza investitii (in ferme, industrie alimentara, infrastructura) si care necesita timp pentru a fi realizate, deci trebuiau lansate din timp.
 • Programul Operational de Pescuit (Marţi, 3 februarie 2009, 13:54)

  Raul [anonim]

  De ce pana la acest moment este operational Programul Operational de Pescuit si cat ar mai dura?

  Multumesc,
  Raul
  • programul operational de pescuit (Miercuri, 4 februarie 2009, 12:21)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Raul

   banuiesc ca intrebarea era de ce NU este pana in acest moment operational programul de pescuit, si cat ar mai dura. Nu este operational pentru ca procedurile elaborate de agentia de pescuit nu fusesera auditate ca fiind corespunzatoare de catre autoritatea de audit. Ghidurile beneficiarilor sunt gata, iar dupa auditarea procedurilor primirea de proiecte ar putea fi lansata. Nu stiu care este calendarul actualei conduceri, dar cred ca e o chestiune de saptamani.
 • PNDR (Marţi, 3 februarie 2009, 14:20)

  maria [anonim]

  In calitate de Expert si fost ministru al agriculturii,considerati ca este corect ca un aplicant care achizitioneaza masini si utilaje agricole sa obtina un punctaj mai mare decat un alt aplicant care face o investitie de ex. intr-o ferma de crestere a gainilor ouatoare in sistem intensiv?
  Nu considerati ca acoprdarea punctajului pe Masura 121 este inechitabil si discriminatoriu,si nu reflecta necesitatea modernizarii agriculturii si asezarea pe principiile dezvoltarii durabile?In general investitiile in zootehnie sunt cele mai costisitoare,antreneaza un intreg lant al imput-urilor atat in amonte cat si in aval,fiind considerata motorul dezvoltarii agriculturii si industriei alimentare, iar prin PNDR reprezinta sectorul este cel mai defavorizat. Insusi criteriul de selectie pe Masura 121reflecta acest lucru, intai proiectele de mica valoare si dupa aceea proiectele de anvergura, pana la epuizarea sumei alocate sunt selectate.Ce s-a facut in perioada mandatului dvs. pentru remedierea acestei situatii,si ce recomandari faceti pentru a remedia aceast lucru?Considerati ca este OK ca ponderea cea mai mare a sumei alocate in anul 2008, sa fie destinata achizitionarii de tractuare,iar investitiile noi in ferme de crestere a vacilor de lapte,gaini ouatoare si porcisa fie reportate din lipsa de punctaj. Multumesc
  • prioritati in cadrul programu national de dezvolta (Miercuri, 4 februarie 2009, 12:30)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria

   Atunci cand ai la dispozitie o suma de bani limitata si foarte multe lucruri de rezolvat, trebuie sa-ti stabilesti prioritati. Si masura de investitii in ferme are stabilite anumite prioritati, pe baza unui punctaj, care ierarhizeaza proiectele, atunci cand intr-o sesiune de depuneri de proiecte, valoarea totala a proiectelor depuse depaseste valoarea sumei alocate pentru sesiunea respectiva. Cand se face o ierarhizare, cu siguranta ca intotdeauna vor exista nemultumiti. Deci, e normal ca atunci cand faci o ierarhie, sa nu fii echitabil, si sa fi discriminatoriu. Doarvca aceasta discriminare se face pe baza unor prioritati, asumate politic printr-un program national. Atunci cand importi carne pentru ca nu produci suficienta in Romania, sau risti sa importi lapte si cereale pentru ca fermele tale nu sunt suficient de competitive, cred ca e normal sa-ti stabilesti, la nivel politic niste prioritati. Totusi, aceste prioritati nu sunt "batute in cuie", ele pot fi adaptate, modificate pe durata programului.
 • Eminamente agrara (Marţi, 3 februarie 2009, 14:40)

  Importator [anonim]

  Domnule ministru, cum vi se pare ideea ca intr-o tara precum Romania, 70% din carnea de porc consumata provine din import? Cine gireaza aceste interese?
  • import carne de porc (Miercuri, 4 februarie 2009, 12:39)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Importator

   Acest nivel al importului are cel putin doua explicatii, dupa parerea mea : lipsa de competitivitate a fermelor actuale de crestere a porcului din Romania in raport cu alti crescatori de porc din UE in conditiile in care nu mai exista bariere tarifare sau de alt fel pentru carnea de porc ce provine din tarile UE, si in al doilea rand capacitatea de productie insuficienta asigurata de fermele din Romania. Asta presupune investitii pentru dezvoltarea acestor ferme, inclusiv prin PNDR (programul national de dezvoltare rurala), dar si rezolvarea problemei pestei porcine care franeaza investitiile in acest sector. de un an de zile nu au mai aparut focare de pesta porcina in Romania, in consecinta, autoritatile pot sustine demersuri pe langa institutiile europene pentru inlaturarea limitarilor privind comertul cu carne de porc din Romania pe piata comunitara. Acest lucru, ar incuraja cred, investitiile in ferme noi de porci. Un exemplu bun este Cooperativa Muntenia care din cate stiu, datorita investitiilor membrilor din ultimii ani, a devenit principalul producator de carne de porc din Romania.
 • import (Marţi, 3 februarie 2009, 15:04)

  Andrei [anonim]

  Buna ziua,
  dupa cate stiu avem foarte multi producatori romani care nu pot intra in hypermarketuri datoritata conditiilor impuse de acestia. Nu se poate face ceva pt ca noi sa putem cumpara aceste produse romanesti?
  Multumesc
  • produse romanesti in hipermarketuri (Miercuri, 4 februarie 2009, 12:44)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Anul trecut, am mediat un cod de bune practici privind relatiile dintre hipermarketuri si furnizori. Acest cod poate fi transformat acum intr-o lege (am lasat la sfarsitul mandatului meu un astfel de proiect in minister spre a fi promovat), in asa fel incat prevederile si principiile negociate intre furnizori si retaileri sa fie obligatorii. Asta nu e suficient insa. mai trebuie si ca produsele romanesti sa fie suficient de competitive din punct de vedere al preturilor, si mai trebuie o schimbare de comportament a consumatorilor, care sa dea prioritate produselor romanesti. Din pacate, spun eu, nu se intampla intotdeauna asa, cand consumatorul are de ales intre produse romanesti si din import, la calitate si pret egal.
 • resursele umane (Marţi, 3 februarie 2009, 15:04)

  abramburica [anonim]

  Citez dintr-un interviu pe care l-ati dat in mai 2008 pentru ziarul Adevarul:
  "Problema în minister din punctul meu de vedere e legată de calitatea resursei umane şi sunt oameni cu bunăvoinţă care vor să facă anumite lucruri, dar la nivelul la care sunt plătiţi, de multe ori nu poţi să le ceri mai mult. Sunt domenii importante, care ar trebui să pregătească decizia politică în agricultură, unde am lipsă de competenţă. Pe partea de analiză economică, de analiză de politici stăm foarte prost."
  Avand in vedere ca nivelul de salarizare nu s-a modificat de la acea data, iar anul asta a si scazut prin eliminarea primelor si sporurilor, in plus fondurile si programele pentru formarea personalului sunt blocate inca de la inceputul lui 2008 ce sanse credeti ca are noul ministru al Agriculturii sa "eficientizeze" activitatea?
  • eficienta (Marţi, 3 februarie 2009, 16:18)

   recolta.eu [anonim] i-a raspuns lui abramburica

   Cum apreciati eficienta functionarilor din cadrul ministerului, in raport cu nivelul de salarizare?
   • intrebare suplimentara (Marţi, 3 februarie 2009, 16:37)

    IM moderator [utilizator] i-a raspuns lui recolta.eu

    Este adevarat ca s-au angajat foarte multe persoane in ultimii ani, asa cum a spus dl. Sarbu, si daca da, de ce? Cum comentati afirmatia Ministrului, cum ca acestia "nu fac nimic""?
   • raspuns (Marţi, 3 februarie 2009, 16:43)

    Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui recolta.eu

    Nu vreau sa cad in capcana generalizarii, sa spuna ca toti sunt sau nu sunt efiecienti. Nu stiu cati erau in 2005, acum sunt in jur de 500 si ceva. Au fost create servicii noi, au fost preluati euroconsilierii de la Ministerul Integrarii Europene. Dupa ce am intrat in UE au aparut unele obligatiui care nu existau inainte privind raportarile si statisticel, a trebuit angajat personal. A trebuit negociat PNDR-ul si in paralel continuat SAPARD-ul.

    La APIA sunt 5000 de oameni la 1,2 milioane de cereri. Polonia, cam la acelasi numar de cereri, are 7000 de angajati in agentia de plati.

    Am fost ministru, am particopat la Consiliul de Ministri, la negocieri, la care Romania, ca orice stat memru, poate sa vina cu propuneri, dar trebuie sa vina cu argumente. Tarile cu agricultura importanta, care sustina anumite masuri specifice, au in spate aparate de analiza economica, de analiza a pietelor, care furnizeaza argumente pragmatice economice si politice prin care sa poti sustine anumite puncte de vedere.

    Eu m-am simtit intr-o situatie proasta pentru ca nu aveam in minister astfeld e competente. Am incercat sa aduc analisti specializati in minister, sunt oameni buni in Romania, si sunt oameni care mi-au spus ca pentru 300-400 de euro nu vin sa faca modernizari economice pe care intr-o firma privata de consultanta le fac pentru 1000-2000 de euro.

    Ar fi bine daca s-ar crea posibilitatea ca un factor de decizie politica din minister sa poata sa-si recurteze oameni performanti si sa negocieze salariul pe baza unor criterii clare. Sunt puncte in minister unde, daca vrei performanta, trebuie sa platesti omul respectiv.

    Se poate lua birou cu birou, directie cu directie si se poate vedea daca sunt sau nu eficienti. Poti reduce numarul de oameni si sa creste eficienta, dar trebuie sa cresti salariile. Sunt locuri ramase neocupate in Minister, de pe care au fost dati oamenii afara si nu s-au mai ocupat pentru ca n-a venit nimeni la salariile acelea.
  • resursele umane din minister (Miercuri, 4 februarie 2009, 12:46)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui abramburica

   Noul ministru e la inceputul unui nou mandat. Are 4 ani in fata. Nu m-as lansa in speculatii si presupuneri pana nu vad ce masuri ia. Sper sa gaseasca solutiile necesare, intr-o perioada de criza.
 • subjugarea taranului roman (Marţi, 3 februarie 2009, 15:30)

  Adriana [anonim]

  De ce Romania a acceptat integral standardele impuse de UE privind produsele alimentare, de ce nu a negociat, asa cum a facut Norvegia care a acceptat aceste standarde doar pentru produsele alimentare/agricole care fac obiectul exportului in celelalte tari ale UE iar pentru consumul intern si-a pastrat dreptul de a produce si comercializa produsele dupa traditie, dand astfel posibilitatea micilor producatori sa supravietuiasca?
  De ce Romania isi inrobeste astfel propriul popor, talpa tarii? De ce in Romania statul nu ia apararea propriului popor? Taranii romani aproape ca nu mai supravietuiesc in conditiile impuse de UE, nu vedeti lucrurile astea, voi oamenii politici? Pentru cine ati fost alesi, nu pentru acest popor? Nu vi se pare de tot rasul ca daca vreau sa cumpar o bucata de branza de la tarani trebuie sa fie impachetata, etichetata, etc. pai eu cum mai gust bucata pe care vreau sa o cumpar, ca tocami de aceea cumpar de la tarani pt ca intai gust si aleg ceea ce-mi place mai mult! Unde vreti sa-i duceti si pe noi odata cu ei? La sapa de lemn? De ce trebuie sa ne supunem total directivelor UE? Eu una sunt convinsa ca scopul lor este de a ne transforma in piata de desfacere pentru tarile membre dezvoltate, iar noi vom fi paria in aceasta uniune! dar cand noi n-om mai avea cu ce cumpara produsele lor pline de E-uri, afanatori, etc, la cine suparare or mai vinde? Ca acolo la ei, pentru ei au alte produse, cele care ajung la noi sunt fabricate/produse special pentru Europa de Est!
  • raspuns (Marţi, 3 februarie 2009, 16:34)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adriana

   Asta ar trebui sa ii intrebati pe cei care au negociat.

   Echipa care a negociat a obtinut o sewrie de perioade de tranzitie. Nu am negociat eu, dar cei care au facuta, Valeriu Steriu, Vasile Puscas, au negociat o serie de perioade de tranzitie.

   Norvegia nu e in UE. Probabil a negociat conditii privitoare la comertul cu statele UE.

   Reglementarea comunitare impune niste standarde, unele de bun simt, de asigurare a igieniei, a sigurantei consumatorului. Comunitatea Europeana si-a asumat cele mai inalte standarde din acest punct de vedere in lume. Am vrut sa intram in UE, trebuie sa respectam aceste standarde. Sunt derogari pentru produsele traditionale, dar trebuie sa faca si producatorii un efort. Nu doar sa vina cu ea la vanzare, ci sa spuna ca vor sa fabrice un produs traditional, sa faca branza fara ustensile de inox ci de lemn. Sunt deja stane care nu trebuie sa puna faianta, dar au apa curenta. Un minim trebuie sa existe.

   Exista produse pentru care UE impune niste norme care greu pot fi atinse. Poate ANSV-urile incearca uneori sa fie mai catolici decat Papa. Poate francezii sau italienii nu sunt atat de stricti si stiu ca nu trebuie sa puna piedica micilor producatori.

   In ceea ce priveste ambalarea, nu e o problema. Se poate desface un pachet si se poate da la degustat. Totusi, sa stai 2-3 zile, o saptamana, cu niste roti de branza pe taraba in piata vara nu e igienic.

   Trebuie sa gandim pentru fiecare categorie de produs si de ferme piete adaptate si specifice. Taranul roman, daca vrea sa produca pentru piata, trebuie sa respecte niste conditii minime si poate produce in continuare.

   Nu cred ca exista vreun stat care sa aiba norme mai facile din punctul de vedere al igienei.
  • ferme mici si piete locale (Miercuri, 4 februarie 2009, 13:05)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adriana

   As vrea sa mai fac cateva precizari, pentru ca subiectul mi se pare de interes. Chiar conform normelor comunitare, nu toate produsele trebuie sa contina E-uri, afinatori, etc. Produsele pe care micii producatori le vand direct in piete, trebuie doar sa respecte niste conditii minime de igiena, care sunt legate mai mult de bunul simt si de siguranta sanatatii consumatorului. Mai trebuie insa ca noi, consumatorii, sa privilegiem, atunci cand ne facem cumparaturile, produsele romanesti, care provin de la producatorii mici. Altfel, daca acesti mici producatori nu au cumparatori suficienti, nu le dam nici o sansa. deci, viitorul produselor traditionale, fara E-uri, depinde si de comportamentul nostru ca si cumparatori.
   Eu, in calitate de ministru, am inceput demersuri la nivel european, pentru ca fermele mici, care fac produse pentru pietele locale, sa fie tratate aparte din punct de vedere al normelor si regulilor. Impreuna cu tari precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, si chiar Italia, Grecia, Spania, am putea schimba modul de abordare la nivel european, fara de aceste produse provenind din fermele mici si destinate pietei locale. Ultimul cuvant este insa, cel al cumparatorului. daca produsele respective nu se vand suficient, orice demers politic este inutil.
 • Intalnirea (Marţi, 3 februarie 2009, 15:35)

  IM moderator [utilizator]

  Buna ziua, intalnirea online incepe acum! Dl. Dacian Ciolos a ajuns in redactia HotNews.ro si vom incepe sa raspundem la intrebari. Asteptam mesaje in continuare!
  • masuri silvicultura (Marţi, 3 februarie 2009, 15:41)

   ionnuta [anonim] i-a raspuns lui IM moderator

   de ce nu a fost lansata nicio masura care vizeza silvicultura in manadatul dumnealui?
  • ministru? (Marţi, 3 februarie 2009, 15:48)

   gigel [anonim] i-a raspuns lui IM moderator

   Dupa plecarea dvs, s-a auzit prin minister ca PDL ar fi dorit sa va mentina la agricultura dar ca n-ati fi dorit dvs. E adevarat? In ce conditii ati fi acceptat sa ramaneti ministru? Pana la urma, si Predoiu a fost pastrat la justitie desi facea parte din PNL. La dvs era si mai simplu ca nu sunteti membru de partid. Sunteti insa unul dintre putinii tehnicieni pe care Guvernul Boc chiar ar fi trebuit sa-i pastreze. Va multumesc
   • ministru? (Miercuri, 4 februarie 2009, 13:20)

    Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigel

    Va rog sa-mi permiteti sa nu comentez toate zvonurile care au circulat sau nu prin minister sau in alta parte. Nu vad utilitatea de a mai discuta despre probabilitati a caror termen a expirat deja.
 • apia si contractul siveco (Marţi, 3 februarie 2009, 15:42)

  recolta.eu [anonim]

  Domnule Ciolos, doua intrebari din partea recolta.eu

  Au existat nenumarate critici privind intarzierile in implementarea sistemului informatic (IACS) al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), intarzieri care au afectat Romania atat pe planul absorbtiei de fonduri, cat si al credibilitatii.

  Cum apreciati faptul ca, in pofida acestor critici, in luna ianuarie APIA a semnat un nou acord cadru cu acelasi furnizor?

  Si cea de-a doua intrebare: Considerati drept realista afirmatia domnului Liviu Harbuz, potrivit careia Ministerul va elabora un nou PNDR, in termen de o luna?

  Va multumesc
  • apia si contractul siveco (Miercuri, 4 februarie 2009, 13:27)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui recolta.eu

   legat de contractul cu siveco, am mai facut deja anumite comentarii. Am mai spus faptul ca acest contract a fost semnat de conducerea apia si nu de minister, iar conducerea apia isi asuma modul in care a organizat licitatia si a negociat contractul. Cat am fost la conducerea ministerului, am solicitat mai multe controale legate de acest contract, precum si de alte contracte semnate de apia, si am cerut conducerii apia anumite masuri. Pe de alta parte, nu cred ca intarzierile legate de sistemul integrat de administrare si control al agentiei (faimosul IACS) sunt legate doar de contractul cu siveco.


   referitor la modificarea PNDR, am mai spus-o mi se pare absolut normal ca acest program sa fie adaptat, imbunatatit, etc. pe parcursul celor 7 ani de implementare. Pe de alta parte, s-ar putea folosi foarte bine experienta, pozitiva si negativa, acumulata dupa primul an de implementare, pentru ca programul sa fie imbunatatit. Chiar eu, la sfarsitul mandatului, am cerut sa se faca acest lucru, pentru a introduce agricultura ecologica in cadrul programului. Poate ca modificarile pot fi gandite si puse pe hartie intr-o luna, dar cu siguranta negocierile cu Comisia Europeana privind aceste modificari, vor dura ceva mai mult.
 • Comentariu general (Marţi, 3 februarie 2009, 15:44)

  Dacian Ciolos [hotnews.ro]

  Buna ziua, bine v-am gasit. Mai intai, cateva precizari generale, legate de temele propuse. Un ministru nu poate sa faca multe lucruri singur. Eu cand mi-am asumat calitatea de ministru stiam ca am un an de zile si nu mi-am propus sa reformez agricultura din temelii sau alte masuri pe termen lung. Eu am continuat niste actiuni care erau importante, de exemplu orientarea fondurilor dinspre subventii spre investitii si cresterea nivelului subventiilor pentru sectorul zootehnic mai ales. Acestea incep sa-si arate efectele si ele se vor vedea in timp. Sigur ca datele din 2007-2008 arata decalaje fata de cele din 2004-2006, pentru ca dupa 2007 au cazut toate barierele tarifare si protectia la frontiera si am intrat in piata comuna. Atunci si-au aratat efectul politicile puse in aplicare din 90 incoace, fiindca nivelul competitivitatii nu poate sa minta. Daca nu esti competitiv, nu poti sa-ti vinzi productia chiar daca o ai. Nu producem la un cost de productie competitiv; e vorba de felul cum a fost tratata agricultura din 90 incoace. Ce mai poti sa faci este a continua politica de investitii si in paralel cu politica de subventii, sa sustii producatorii pentru a ajunge la un nivel de competitivitate rezonabil. De aceea, este necesara in continuare subventionarea agricultorilor unde avem potential, in primul rand sectorul zootehnic dar si cel vegetal. De aceasta - cifrele prezentate de dl. Sarbu sunt relevante, dar nu neaparat din punct de vedere al polticilor. In acesti 4 ani, noi am avut 2 ani de tara nemembra a UE, dar deja in 2007-2008 am devenit tara membra.
 • paduri private (Marţi, 3 februarie 2009, 15:47)

  Valentin Popa [anonim]

  1. Administratia privata a padurilor este o alternativa fiabila?
  2. Ghidurile de buna practica pot sa fie o alternativa a normelor tehnice?
  3. Este necesara o dezbatere publica asupra separarii administratiei padurilor intre sectorul public si cel privat .
  4. Considerati faptul ca exercitarea vanatorii este legata de proprietate sau de domeniul public?
  • paduri (Marţi, 3 februarie 2009, 15:51)

   ionnuta [anonim] i-a raspuns lui Valentin Popa

   sunteti de acord ca padurile nu au reprezentat o prioritate in timpul mandatului dvs si acum cu noua conducere cu atat mai putin?
   • raspuns (Marţi, 3 februarie 2009, 16:26)

    Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionnuta

    Sub mandatul meu, principala prioritate, avand doar un an la dispozitie si probleme cu agentiile de plati, a fost sa identificam in sistem un mecanism prin care sa putem controla pe cat posibil furtul din paduri. Am stat destul de mult pe ganduri sa dam drumul la SUMAL, acel sistem de urmarire. Daca va fi aplicat, probabil nu va rezolva problema in totalitate, dar va rezolva din probleme.

    Am avut in vedere impaduririle, dar acestea nu se pot rezolva intr-un an de zile, pentru ca trebuie sa rezolvi si problemele pe parcele ca sa faci o banda intreaga.

    Au continuat retrocedarile pe paduri, dar si aici a trebuit sa fim foarte atenti legate de documentele care se aduceau.

    SUMAL, o realizare care nu mi se datoreaza neaparat mie, ci echipei, a fost o prioritate sa il lasam cat mai aproape de implementare. Urmareste materialul lemnos de la iesirea din padure pana la prelucrarea finala. Va monitoriza astfel tot circuitul lemnului.
 • continuare comentariu general (Marţi, 3 februarie 2009, 15:50)

  Dacian Ciolos [hotnews.ro]

  Cand am preluat mandatul obiectivele mele, implicite chiar, era sa deblocam situatia APIA, evitarea clauzei de salvgardare si primele plati. La APIA, chiar cu intarzieri de 1 an de zile, ele au incepu in primavara lui 2008 si s-au facut in proportie de 95-96% pana la sfarsitul lui iulie. A fost o intarziere dar am facut platile fara reducerea de 100 milioane euro. Al doilea mare obiectiv - finalizarea negocierilor pe PNDR, primele proiecte si chiar primele plati intr-un singur an. Am acreditat principalele 5-6 masuri. Pana pe 23 ianuarie au fost primite peste 6.000 de proiecte, din care au si fost contractate 1.200 proiecte in valoare de aproape 700 milioane euro. S-au facut si plati in jur de 1 milion de euro. Daca dl. Sarbu spune ca se vor absorbi multe fonduri este si pentru ca sunt deja contractate aceste proiecte. Sigur ca PNDR e perfectivil, ca procedurile pot fi simplificate. Acestea au fost si obiectivele mele.
 • Staciunea de cercetare Clujadmir perseverenţa şi d (Marţi, 3 februarie 2009, 16:36)

  Elly [anonim]

  admir perseverenţa şi devotamentul cu care susţineţi cauza Staţiunii de Cercetare Palocsay Rudolf din Cluj-Napoca în deprimentul adevăraţilor proprietari, care au fost nedreptăţiţi de fostul regim şi la fel sunt trataţi şi astăzi datorită celor de teapa dvs., care sunt în stare de a afirma nişte neadevăruri să nu spun minciuni grosolane doar ....doar de a menţine cu orice chip situaţia actuală şi de ce nu de a transforma mai apoi în folosul personal şi a celor pe care le deserviţi. Intradevăr staţiunea este deosebită , de şi de ani de zile totul se află în paragină graţie managmentului defectuos să nu spun ticălos, pe lângă funţiile de conducere pe care le asigură unora, reuşeşte să efectueze şi nişte cercetări a căror rezultate sunt demn de menţionat. Rezulţă HOTEL, RESTAURANT, DEPOZIT DE MATERIALE DE CONTRUCŢII etc Deci cam asta reprezintă activitatea unei staţiuni de cercetare pomicolă în opinia dvs?
  • statiunea de cercetare Cluj (Miercuri, 4 februarie 2009, 13:17)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Elly

   Am notat tonul ironic al mesajului dumneavoastra. Vreau sa precizez doua lucruri :
   1. Responsabilitatea privind restituirea terenurilor agricole fostilor proprietari nu este a ministerului agriculturii, conform legii, cu a comisiilor locala si judeteana de fond funciar. Aceste comisii, sau daca nu justitia, pot decide in ce fel au fost nedreptatiti sau nu fostii proprietari, si pot decide conform legii ce suprafete si care suprafete se restituie. Ministerul agriculturii, prin institutiile din subordine, ca administrator al terenurilor agricole aflata inca in proprietatea statului, raspunde asa cum a raspuns si pana acum solicitarilor comisiilor de fond funciar de cedate a unor suprafete de teren, atunci cand conditiile legii sunt indeplinite. Inclusiv in cazul statiunii de cercetare pomicola de la Cluj, s-au cedat deja suprafete importante de teren.

   2. Pe de alta parte, mi se pare normal ca in calitate de ministru al agriculturii, care are in coordonare si activitatea de cercetare agricola, sa fi atent la modul cum este mentinut patrimoniul cercetarii agricole de interes public, iar statiunea de cercetare de la Cluj este una de interes, prin colectia de material genetic in domeniul pomiculturii pe care o detine.
 • Planuri de viitor ? (Marţi, 3 februarie 2009, 17:05)

  Ingrijorat [anonim]

  Domnule Ministru,

  Ce planuri de viitor aveti? in conditiile in care in noiembrie 2008 ati decis sa nu candidati la o functie publica.
  • planuri de viitor? (Miercuri, 4 februarie 2009, 13:10)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ingrijorat

   Voi incerca sa-mi gasesc utilitatea in domeniul politicilor agricole si de dezvoltare rurala in Romania sau la nivel european. Nu exclud, in viitorul mai mult sau mai putin apropiat, nici implicarea in politica, atunci cand voi considera ca sunt suficient de pregatit pentru asta si atunci cand voi considera ca exista contextul pentru a putea fi util.
 • Dezvoltare manageriala (Marţi, 3 februarie 2009, 17:08)

  Ingrijorat [anonim]

  Domnule Ministru,

  Am aflat ca sunteti unul dintre putinii romani care s-au pregatit in programele internationale ale ENA (École Nationale d'Administration) din Franta.

  Ce credeti ca deosebeste sistemul de pregatire manageriala pentru administratia publica din Romania de cel din Franta?

  Credeti ca vom putea obtine rezultate similare si in Romania ?
 • La revedere (Marţi, 3 februarie 2009, 17:20)

  IM moderator [utilizator]

  Intalnirea online s-a incheiat. In limita timpului disponibil, domnul Dacian Ciolos va raspunde, in viitorul apropiat, si altor intrebari deja postate.

  Va multumim pentru interes.
 • iarasi e vorba de salarii??? (Miercuri, 4 februarie 2009, 12:45)

  Clau [anonim]

  de ce vorbiti aioci de salarii. Cunosc situatia la APIA targoviste, unde salariile sar de 20 mil lei, de la cel mai de jos post. Paralel in alte institutii publice se pleaca de la 7 mil lei salariul pt un post asemanator. Atunci daca se pune problema salariilor mici, sa se puna pt toti angajatii din Romania.
 • reforma in agricultura (Miercuri, 4 februarie 2009, 15:36)

  agricultor [anonim]

  Alo, ministerul agriculturii, cereti sfaturi de la dl. Porumboiu, mare si de succes antreprenor si (a)propritear agricol, presedinte FC Vaslui, cum sa faceti:

  Reforma in agricultura, pe baza de target1---> asigurarea necesarului de produse agricole din tara, fara importuri, pt.populatie.target2----> dupa realizarea target1, realizarea de export cu produse agricole romanesti, ca inainte de '89.


  Din cauza raminerii organizatorice in urma (inclusiv anii trecuti cind ne culcam pe ureche ca agricultura mergea (de la sine!)), 50% din populatie-cea de la sat practica o agricultura de subzistenta, iar cealalta parte de 50% de la oras a devenit aproape total dependenta de produse agricole din import, comercializate prin supermarketuri alimentare.
  La atribuirea licentelor de constructie a supermarketurilor, nu s-a pus nicio conditie ca produsele sa fie romanesti, cum s-ar fi facut odinioara, inainte de '89. De ex., atunci, in cazul achizitionarii unor echipamente din import, o parte din echipament il impuneam sa-l uzinam noi. De asemenea, noi cind exportam echipamente, eram obligati sa dam un procent din echipament sa-l produca importatorul.
  Pentru redresare rapida a productiei agricole si alimentare trebuie extinsa buna practica a unor intreprinzatori autohtoni (care au inlocuit vechile IAS-uri) sau europeni si sa devenim urgent mari furnizori (liberi sau la supermarket) de produse agricole si alimentare pentru a acoperi macar consumul intern.
  Deasemenea trebuie reglata, in sensul ca mai sus legislatia, referitoare la supermarketuri.
  In loc de autoturisme second hand ar trebui aduse tractoare si masini agricole second hand...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by