Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Budapesta, ca Romania nu va acorda niciodata autonomie Tinutului Secuiesc deoarece, prin Constitutie, este definita ca un stat unitar suveran. Seful statului a spus ca Romania indeplineste toate conditiile in privinta tratamentului minoritatilor: "desi inca sunt destule lucruri pe care va trebui sa le facem pentru cele 19 minoritati, nu exista niciun motiv care sa puna la indoiala politica Romaniei in privinta minoritatilor".

Intrebat de un jurnalist maghiar cand va fi conferita autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, presedintele Traian Basescu a raspuns ca termenul cand acest lucru s-ar putea intampla este niciodata. "Acesta este niciodata, pentru ca Romania este definita ca stat unitar suveran si nu cred ca vreun politician roman ar avea o alta abordare decat Constitutia", a declarat presedintele Traian Basescu la finalul unei intrevederi cu omologul sau maghiar la Palatul prezidential din Budapesta, informeaza NewsIn.

Seful statului a subliniat faptul ca Romania nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minoritati, dar, in schimb, Romania sustine fara rezerve drepturile individuale. Basescu a aratat ca minoritatile recunoscute oficial in Romania au dreptul de a studia in limba materna, de a-si pastra cultura si de a fi reprezentata politic in Parlament.

Presedintele Traian Basescu se afla, in zilele de 2 si 3 februarie, intr-o vizita de stat in Ungaria, la invitatia omologului sau, László Sólyom. Seful statului va avea convorbiri oficiale cu presedintele Ungariei, precum si intrevederi cu presedintele Parlamentului si cu seful Guvernului de la Budapesta.

Pe agenda discutiilor se afla chestiuni de interes comun, precum protectia minoritatilor nationale, securitatea energetica, cooperarea dunareana sau situatia din Orientul Mijlociu. In cea de-a doua zi a vizitei de stat, presedintele Traian Basescu se va intalni cu reprezentantii minoritatilor romanesti din Ungaria.