Contributiile de asigurari sociale platite de angajati si angajatori pentru conditii normale de munca cresc cu 3,8 puncte procentuale de la 1 februarie, si nu cu 3,3 puncte procentuale, cum anunta initial guvernul, potrivit proiectului bugetului asigurarilor sociale. Astfel, contributiile cresc incepand de duminica la 31,3%, de la 27,5% in decembrie 2008, relateaza NewsIn.

Bugetul asigurarilor sociale de stat, excedentar pana in octombrie 2008, a trecut pe deficit in noiembrie, cu un minus de 604 milioane lei. Pentru intregul an 2008, Finantele au prevazut, in schita de buget transmisa sambata partenerilor sociali, un deficit la bugetul de pensii de 725,8 milioane lei.

Joi, Guvernul a anuntat ca majoreaza contributiile de asigurari sociale cu 3,3 puncte procentuale, astfel incat sa revina la nivelul celor aplicate in prima parte a anului 2008.

Prin decizia Finantelor de a majora peste nivelul luat initial in calcul de guvern, bugetul asigurarilor sociale devine excedentar, cu un plus de 221 milioane lei in acest an, fata de un deficit de 70 milioane lei, cat s-ar fi obtinut cu o majorare cu doar 3,3 puncte procentuale.

Un alt plus de incasari se obtine si prin blocarea contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) la 2% in acest an, fiind anulata cresterea la 2,5% din programarea anterioara. Proiectul de buget transmis sambata de Finante sindicatelor si patronatelor va mai fi discutat luni cu partenerii sociali, insa blocarea contributiei pe pilonul II a fost propusa chiar de sindicate, tocmai pentru a sustine bugetul pubic de pensii.

Astfel, pentru anul 2009, cota de contributie de asigurari sociale pentru conditii normale de munca datorata de angajator va fi de 20,8%, iar cea datorata de angajati de 10,5%.

Totodata, proiectul bugetului asigurarilor sociale prevede o crestere a contributiilor de asigurari sociale pentru conditii deosebite de munca de la 32,5% in luna decembrie la 36,3% si o majorare a cotelor de contributii platite de angajati si angajatori pentru conditii speciale de munca de la 37,5% la 41,3%.

Atat in cazul conditiilor deosebite de munca, cat si pentru conditii speciale de munca, cota de contributie aferenta angajatului este de 10,5%.