Cuplurile care fac mai mult de doi copii sunt 'iresponsabile', deoarece creeaza o povara de nesuportat pentru mediul inconjurator, considera consilierul pe probleme de mediu al guvernului britanic, relateaza timesonline.com.

Jonathon Porritt, care conduce comisia guvernamentala pentru dezvoltare sustenabila, sustine ca limitarea cresterii populatiei prin metode contraceptive si legalizarea avortului ar trebui sa se afle in centrul politicilor mondiale de lupta impotriva incalzirii globale.

Ea afirma ca liderii politici si activistii pentru mediu ar trebui sa renunte la ascunderea adevaratei probleme: incalzirea globala este cauzata de expansiunea continua a populatiei.

Un raport al comisiei, care va fi publicat luna viitoare, afirma ca guvernele trebuie sa promoveze politici de reducere a populatiei printr-o mai buna planificare familiala.

"Cred ca vom alege o pozitie prin care sa le spunem oamenilor ca a avea mai mult de doi copii este iresponsabil".

Optimum Population Trust, un grup condus de Porritt, afirma ca dioxidul de carbon produs de fiecare copil nascut in Marea Britanie, de-a lungul vietii, este echivalentul cantitatii absorbite de de doi acri si jumatate de padure de stejari batrani.

Marea Britanie are, in prezent, o populatie de 61 de milioane de persoane, dar va depasi 70 de milioane in 2028. Rata natalitatii femeilor nascute in afara insulei este estimata la 2,5, in timp ce pentru femeile nascute in Marea Britanie este de doar 1,7. Populatia lumii este de 6,7 miliarde si va ajunge la 9,2 miliarde in 2050.

Porritt, care are doi copii, incearca sa convinga grupurile de lobby pentru protectia mediului sa se concentreze pe problema populatiei in campaniile pe care le deruleaza.

"Multe organizatii cred ca aceasta problema nu face parte din preocuparile lor. Misiunea mea, alaturi de Friends of the Earth si de Greenpeaces, va fi sa spunem lumii: ‘Tradati interesele voastre si ale membrilor familiilor voastre refuzand sa discutati problema cresterii populatiei si faceti asta doar pentru ca va ganditi ca problema este prea controversata'", afirma ea.