Proiectul planului de relansare in valoare de 819 miliarde dolari, adoptat miercuri de Camera reprezentantilor americani, include o clauza care interzice achizitionarea de fier sau de otel din import pentru proiectele de infrastructura finantate din fonduri publice, scrie AFP.

Proiectul de lege adoptat de Camera afirma ca fondurile prevazute in planul de relansare pot fi folosite pentru proiecte de infrastructura cu conditia ca "tot fierul si otelul utilizat in aceste proiecte sa fie produs in SUA".

Textul prevede si exceptii, in cazul in care aceasta dispozitie "contravine interesului public", daca nu este disponibil suficient fier si otel la calitatea necesara sau daca utilizarea exclusiva a productiei americane majoreaza costul unui proiect cu peste 25%.

Prevederea a starnit insa indignarea partenerilor comerciali ai Statelor Unite.

Comisarul european pentru comert, Catherine Ashton, si-a exprimat deja ingrijorarea. "Examinam aceasta situatie (...) Ar fi prematur sa ne exprimam asupra acestui text (...) inainte de a sti care va fi forma sa finala", a declarat un purtator de cuvant al comisarului.

"Cu toate acestea, un lucru este sigur: daca se adopta o lege care interzice vanzarea sau cumpararea de produse europene pe teritoriul american, nu vom putea sa o ignoram si sa ramanem cu bratele incrucisate", a precizat acesta.

De remarcat faptul ca, in perioada campaniei, presedintele Barack Obama a pledat pentru renegocierea acordurilor de liber schimb semnate de SUA, crescand temerile internationale privind o pozitie protectionista a celei mai puternice economii mondiale.

Mai multi economisti au cerut insa noii administratii sa nu ridice bariere protectioniste pentru protejarea locurilor de munca ale americanilor.