Ministrul italian de extrene, Franco Frattini, a cerut adoptarea unor masuri severe impotriva strainilor care comit infractiuni in Italia, facand referire in special la cetatenii romani. Reactia sefului diplomatiei italiene vine dupa ce sase cetateni romani au fost retinuti, marti, fiind acuzati ca au violat cu deosebita cruzime o tanara italianca.

In opinia ministrului italian de Externe, delicventii straini nu ar trebui sa fie tinuti in inchisorile italiene, deoarece detentia acestora este suportata de cetatenii italieni. "Scopul este ca infractorii sa isi ispaseasca pedeapsa in propria lor tara" - a afirmat ministrul italian de externe, citat de Rador. In opinia sa, "Romania ar da dovada de o adevarata solidaritate europeana" daca ar fi de acord ca cetatenii romani condamnati in Italia sa isi ispaseasca pedepsele in inchisorile din Romania.

De altfel, ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu a avut, miercuri seara, o discutie telefonica cu omologul sau italian despre situatia romanilor din Italia. Ministrul Diaconescu a cerut scuze in numele Romaniei pentru ultimul caz de infractiune facut de romani in Italia, dar i-a spus omologului sau, Franco Frattini, ca nu este firesc sa fie blamat un popor intreg pentru actele unui numar mic de infractori, transmite Radio Romania Actualitati.