"La canaliile astea le trebuie revolutie? Lasa ca le aratam noi revolutie", au fost cuvintele generalului Mihai Chitac, inainte de a deschide personal focul asupra a aproximativ o suta de oameni, dintre care multi tineri si copii, aflati pe scarile Catedralei din Timisoara, in 1989, relateaza Mediafax.

In motivarea sentintei de condamnare in procesul privind revolutia de la Timisoara, data marti publicitatii de catre instanta suprema, judecatorii arata modul in care a actionat generalul in rezerva Mihai Chitac, in dupa-amiaza de 18 decembrie 1989 cand, personal, a deschis focul asupra a aproximativ o suta de manifestanti.

"Mihai Chitac s-a implicat in activitatea de reprimare a demonstrantilor, a facut parte din structurile de conducere a acestei actiuni, pozitie din care a actionat cu exces de zel pentru aducerea la indeplinire a ordinelor date de Nicolae Ceausescu", consemneaza judecatorii in motivarea sentintei.

Astfel, citand din consemnarile jurnalului de operatiuni al Diviziei 18 mecanizata, magistratii retin ca Mihai Chitac a dat ordin sa fie folosite gaze lacrimogene si a cerut sa se execute manevre pentru a nu permite formarea grupurilor de demonstranti.

"Maine dimineata se vor folosi substante lacrimogene; sa aiba toti militarii masca contra gazelor" sau "Generalul Chitac - catre cordoanele bine concepute dar stationare. Sa se execute manevre pentru a nu permite formarea grupurilor de teroristi", sunt fragmente preluate de magistrati in motivarea lor.

Mai mult, spun cei noua magistrati ai Inaltei Curti de casatie si Justitie (ICCJ), "prin activitatea desfasurata si prin ordinele date, inculpatul Chitac Mihai a contribuit direct la reprimarea demonstrantilor adunati in fata Catedralei, la data de 18 decembrie 1989".

In dupa-amiaza de 18 decembrie 1989, in fata Catedralei din Timisoara s-au strans aproximativ o suta persoane, printre care foarte multi tineri si copii, avand lumanari aprinse si scandand lozinci impotriva regimului comunist. Manifestantii erau pasnici si nu s-au dedat la acte de violenta, se mai arata in document.

Mihai Chitac a fost "nemultumit" de faptul ca manifestantii nu au fost imprastiati din fata Catedralei si, avand asupra sa un pistol mitraliera, s-a indreptat spre Catedrala si a tras foc automat asupra multimii aflata pe trepte, strigand: "La canaliile astea le trebuie revolutie? Lasa ca le aratam noi revolutie", consemneaza judecatorii ICCJ in motivarea sentintei.

In 18 decembrie 1989, inculpatul Mihai Chitac l-a informat pe generalul Stefan Gusa ca la Catedrala au fost impuscati 25 de oameni, din care 10-12 au murit, iar in parcul de langa Catedrala au fost arestati demonstrantii si dusi la penitenciar, iar in 21 decembrie 1989 Chitac a dat citire decretului privind starea de necesitate, spunand la acea vreme ca va recurge la masuri extreme daca demonstrantii nu se retrag.

Generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, in prezent in varsta de 82 de ani, au fost condamnati de ICCJ la cate 15 ani de detentie, in octombrie anul trecut, in aceeasi zi fiind incarcerati.