In urma articolului "Un nou clip video ajunge pe YouTube. Filmata pe sub fusta, la scoala", un cititor semnaleaza tehnici prin care profesorii ii pedepsesc pe elevii neastamparati sau care nu stiu lectia. Un exemplu este cel din imagine, in care profesoara ii tine pe elevi in genunchi si cu mainile sus, in vreme ce restul colegilor se amuza.

"Nu vreau sa o pun la zid pe acea doamna profesoara, nu imi face impresia ca face cu rautate acest gest, dar tocmai aparenta normalitate a gestului ei ma face sa semnalez acest caz", scrie cititorul cu pseudonim [Iron], care ne trimite videoclipul.

Acesta crede ca a-i pune pe copii in genunchi duce procesul didactic intr-o "caterinca generala", in care si cei pedepsiti par sa se amuze, dar mai ales colegii lor. Pe de alta parte, ipostaza poate sa insemne umilire.

  • [Iron]: Dar despre copii pusi in genunchi de d-na profesoara, ce ziceti?
    E drept, ei nu par foarte afectati. Pare ca toata clasa se distreaza. O caterinca generala, asa ne formam in scoala? Nu sunt expert in pedagogie, dar, intuitiv, nu mi se pare cea mai buna metoda de a-i pedepsi pe elevi, fie ca au fost neastamparati, fie ca nu au stiut lectia. Mi se pare invechita metoda, o umilire generala si nu mi-as dori ca al meu copil [daca as avea unul] sa creasca in acest spirit. Mi se pare mai sanatos sa ii pui la colt.

La ora de limba romana [la o scoala din tara, filmari recente]:

Nu este prima oara cand subiectul pedepselor corporale si al injuriilor in scoli starneste discutii in comunitatile online. De exemplu, pe site-ul parinti.com mai multi parinti se pronunta impotriva acestor tehnici de pedepsire, interzise in alte tari.

  • [Nisren]: Se stie ca in multe tari, cele doua metode de "cumintire" ale elevilor [pedepse corporale si injurii] sunt interzise prin lege. Totusi, unii profesori si parinti continua sa considere ca uneori unui copil foarte indisciplinat o urecheala simbolica nu-i strica si nici faptul ca profesorul isi permite sa tipe la el nu este considerat atat de grav.
  • [KiKilinis]: mie nu mi se par normale pedepsele aplicate elevilor la scoala.
    Daca fac prostii as accepta nota scazuta la purtare, note mai mici. Dar nu 'urechelile', cum le zici tu. Atata vreme cat nici parintelui nu-i este permis sa aplice bataita, atunci cine ii da dreptul profesorului?
    Eu am un nepot prin alianta, care este extrem de energic. in mod frecvent, primeste tot felul de pedepse la scoala din cauza asta, desi parintii lui au discutat f serios cu invatatoarea si cu directoarea scolii. L-am gasit odata legat de scaun cu niste sfori si pus la usa, afara din clasa. Era aproape sa ma iau la paruiala cu invatatoarea, dar noroc ca m-a oprit mama copilului.
  • [marypoppins_2]: legat cu sfori, pe scaun? Mi se pare groaznic.