Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, intr-un interviu pentru postul public de radio, ca nu este partizanul unui imprumut de la FMI, ci din bani europeni: "Aceasta combinatie, bani europeni si un acord de supraveghere cu FMI, care sa nu impuna conditionalitati, ci doar sa vizeze respectarea angajamentelor Romaniei fata de Uniunea Europeana atunci cand ia bani imprumut de acolo, cred ca este optima", a aspus seful statului.

Presedintele a subliniat ca acordul cu FMI nu trebuie sa impuna conditionalitati, iar UE trebuie sa-si faca datoria fata de statelele membre si sa acorde imprumuturi nu doar tarilor din spatiul euro.

"Dobanzile la Banca Centrala Europeana sunt mult mai mici decat in Romania, spre exemplu, cu siguranta mai mici si decat la imprumuturile de la Banca Mondiala, cu siguranta mai mici si decat la imprumuturile de la FMI. Asa ca optiunea mea, daca... Dar, sigur, este BNR, este Ministerul de Finante, care vor gestiona un astfel de imprumut", a continuat presedintele.

Intrebat daca se fac demersuri pentru imprumuturi de la BERD sau BEI, presedintele Basescu a raspuns ca nu, precizand insa ca a anuntat Comisia Europeana ca Romania intentioneaza sa contracteze un imprumut de 6 -7 miliarde de euro, sub supravegherea FMI.

"Eu am fost primul care, la discutia din 12 ianuarie pe care am avut-o cu presedintele Comisiei Europene si cu membri ai Comisiei, am anuntat Comisia ca intentionam un imprumut european de 6-7 miliarde, cu o supraveghere a Fondului pentru utilizarea acestor bani", a spus seful statului.

Saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu declara ca ultimul lucru pe care il va face Romania va fi sa se imprumute la Fondul Monetar International (FMI), deficitul de cont curent putand fi acoperit si printr-un fond european.

"Ultimul lucru pe care il va face Romania va fi sa se imprumute la FMI. Stiu ca aceasta idee este controversata, dar vom merge pe zonele practice. Deficitul de cont curent il putem finanta printr-un fond european care s-a constitutit pentru tarile din zona non-euro", a declarat Traian Basescu la Conferinta Nationala a Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.