Articolul De ziua lui Ceausescu: de ce n-a murit tatucul-stat si cazul de la Slatina au declansat o discutie despre modul in care functioneaza sistemul medical romanesc. Cititorii HotNews.ro au adus din nou in discutie problema spagii in spitale. Un cititor care semneaza Aurel Popescu povesteste un caz dramatic: “Acum doua zile a murit mama sotiei, dupa ce a fost internata doua saptamani la un Spital judetean. Am fost seara de seara la dansa si am asistat la spaga reglementata, existenta acolo. Se stia exact cat trebuie dat pe categorii: chirurg – 500 lei, anestezista – 150, infirmiere – de 10 ori cate 1-20 lei.

Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa-si povesteasca experienta din spitalele romanesti

  • Aurel Popescu: Acum doua zile a murit mama sotiei, dupa ce a fost internata doua saptamani la un Spital judetean. Am fost seara de seara la dansa si am asistat la SPAGA REGLEMENTATA, existenta acolo. Se stia exact cat trebuie dat pe categorii: chirurg – 500 lei, anestezista – 150, infirmiere – de 10 ori cate 1-20 lei. Toti cei implicate in sistemul medical aveau buzunare cascade la halate de atata utilizare. Unul nu a zis: va rog sa imi dati bani ca imi fac datoria. In plus, dupa operatie, fiind necesara instalarea aparatului de dializa, s-a descoperit ca este defect, ca lipseste o piesa, ca inginerul este in concediu, iar soacra mea se stingea, ora dupa ora, ceea ce s-a si intamplat pana la urma. Cu ce am ramas ? Cu mizeria din spital si mizeria umana generalizata a celor care au depus juramant. Si cu imaginea soacrei mele cand am ridicat-o de la morga.
  • Zenboy: Toata lumea s-a lovit de coruptia si incompetenta din sistemul medical. n-ai fost niciodata prin spitale? nu stii ca ai sanse mari sa o mierlesti daca nu bagi bani in fiecare buzunar? o singura data am intalnit o doctorita tanara de la urgenta care a refuzat banii pe care ii strecurasem asa cu jena dupa ce ne-a ajutat o prietena care lesinase. dar flori ca astea sunt putine. sunt foarte multe cazuri penale care se petrec prin spitale dar f putine sunt mediatizate, ca nu sta presa in saloane cu bolnavii. iar de calitate, ce sa mai vorbim - multi doctori sunt doar niste geambasi de medicamente iar actul medical consta 80% in scrierea de retete si nu in investigarea si punerea diagnosticului. superficialitatea e cauza principala a dramelor din spitale.
  • Ddalex: Acum lucrurile merg prost si te milogesti la functionari si medici ca si cum ar fi dumnezei e pentru ca nu ai de ales. Dar daca de exemplu Casele de asigurari de sanantate ar deconta serviciile asiguratilor si catre clinicile private, si te-ai putea duce la urgenta oriunde, si doctorii si asistentele ar fi platite la numarul si complexitatea cazurilor tratate, serviciul medical ar fi uluitor, si spaga ar disparea (pentru ca nu ai avea de ce sa dai spaga, eu ma duc la medic numai in sistem private pentru ca nu sunt multumit de datul spagii)
  • Clujean: Am un amic, medic la o policlinica privata, si se distreaza si el de naravul pacientilor care, dupa ce platesc la casierie,vor sa-i strecoare si lui un plic in buzunar! darea de spaga e foarte adanc inradacinata in mentalul colectiv al romanului; inca ceva: am o ruda care lucreaza la o unitate de urgente; lucreaza in draci si cred ca, in 2008, a primit 2 pungi de cafea, o cutie de bomboane si 2 buchete de flori; cei de acolo nu cer nimic, isi fac treaba bine si, daca le pica ceva, e de la fosti pacienti multumiti; asta ca sa nu batem campii despre UN INTREG corp medical spagar. 

"Au operat un muribund, pentru a lua banii de spaga" [caz povestit saptamana trecuta]

  • andrei: .... acum 8 ani, un prieten incepuse sa lucreze intr-un spital de neurochirurgie. a fost prima oara cind am vazut un barbat plingind. avusesera un caz care a fost declarat fara speranta de .. profesor, neurochirurg sef sau cum s-o mai fi chemind. prin urmare, prietenul meu se astepta sa fie chemate rudele sa li se explice situatia sa-si ia acasa fiul, sa-i fie alaturi in ultimile clipe ... cind colo, a asistat la o cearta intre rezidenti, care sa-l opereze. DE CE? dat fiind ca nu avea nici un rost, nici o sansa, nici un sens. CA SA IA BANII pe operatie de la familia care urma sa-si inmorminteze fiul.
  • Simion: Am fost internat de curand intr-o institutie cu "blazon" din Bucuresti intr-o sectie de chirurgie urologica.Eu am facut doar investigatii. Este inadmisibil sa privesti cum pacienti, poate fara prea mari sperante, sunt operati numai daca dau comisionul cu multe zerouri. Se utilizeaza diverse tertipuri pentru a forta mana pacientului, este un intreg arsenal de smecherii pe care noi pacientii, cred medicii, nu le vedem. Cum puteti oare domnilor doctori care ati depus un juramant sa luati bani si de la cei care nu mai au sperante? Nu va este frica de Dumnezeu?
  • Ca sa pot ridica, desi nu era obligatia mea, o analiza efectuata in spital am fost chemat personal la biolog sa dau darul. Apoi am stat trei zile in spital fara sa primesc nici un tratament. La iesire mi s-au recomandat medicamente care nu se mai importa de cca 1(unu) ani fiind inlocuite ulterior cu paleative.
    [...] Am cotizat 30 de ani si acum cand am nevoie de ajutor sunt trimis sa-mi cumpar medicamentele. Nu ma pot abtine ca la final sa nu numesc clinica, tocmai pentru ca pretuiesc munca Profesorului Sinescu. Da, este Clinica de Urologie a Spitalului Fundeni.
  • Vezi alte cazuri povestite aici: "30% din cazurile medicale sunt la risc de a fi etichetate malpraxis" (Sorin Paveliu)
  • si aici: "Au operat un muribund doar pentru a lua spaga de operatie" [cititor HotNews.ro]