O decizie privind emiterea unei ordonante de urgenta care sa anuleze posibilitatea salarizarii prin contract de drepturi de autor nu a fost luata inca, insa propunerea va fi analizata si apoi prezentata din nou sindicatelor, a declarat, sambata, la Cluj, premierul Emil Boc.

  • "A fost o discutie, impreuna cu sindicatele si patronatele, pe aceasta tema. Urmeaza sa facem o analiza, la nivelul Guvernului. O vom rediscuta cu patronatele si sindicatele si vom vedea pe ce solutie vom ajunge. Deocamdata a fost ridicata tema, dar nu a fost luata nici o decizie, urmand sa se faca o analiza in acest sens", a afirmat Emil Boc la Realitatea Tv Cluj, potrivit NewsIn.
  • Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declarase, vineri, ca Guvernul ar putea adopta luna viitoare o Ordonanta de Urgenta prin care sa elimine remunerarea sub forma de drepturi de autor, pentru ceea ce guvernantii considera a fi "salarii mascate", data fiind impozitarea mult mai avantajoasa. In Romania, circa 200.000 de persoane declara anual drepturi de autor.

Tentatia de a plati impozite mai mici impinge tot mai multe firme din Romania sa isi plateasca angajatii cu salariul minim trecut pe cartea de munca si restul de bani prin alte forme de plata, precum drepturi de autor, microintreprinderi sau persoana fizica autorizata sau chiar "la plic".

Din datele centralizate de ANAF, reiese ca 61,5% din fisele fiscale depuse de angajatori la Fisc in 2007 cuprindeau venituri pe cartea de munca la nivelul salariului minim pe economie. Tot din datele ANAF reiese ca peste 37.000 de romani erau platiti cu drepturi de autor in 2007.