Legea salarizarii unitarea a bugetarilor va duce la majorarea salariilor mici si le va ingheta pe cele mari, astfel incat, in 5-6 ani, decalajul dintre salariul minim si cel maxim s-ar putea reduce de la raportul de 1 la 50, cat este in prezent, la 1 la 15, este de parere presedintele confederatie sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Proiectul legii salarizarii unice in sistemul bugetar ar putea fi gata in maximum trei luni daca se lucreaza intens, iar intreg procesul de adaptare a acesteia ar putea fi finalizat in patru-sase ani, a adaugat Bogdan Hossu, citat de Mediafax.

La intalnirea de vineri cu premierul Emil Boc si cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, partenerii sociali au spus ca pentru a putea fi redus raportul dintre salariul minim si cel maxim este necesara cresterea cu prioritate a salariilor mici, in special pentru cei nou angajati.

Principiul reducerii decalajului dintre salariul minim si cel maxim a fost enuntat de sindicalisti din noiembrie anul trecut, cand s-a propus semnarea unui acord privind legea salarizarii unice in sistemul bugetar.

"In momentul de fata, Legea salarizarii unice este imperios necesara intrucat, asa cum este practicata la ora actuala, politica salariala din sectorul public creeaza inechitati si este o sursa continua de incurajare a coruptiei. O lege unica de salarizare pentru intreg sectorul bugetar ar fi menita sa asigure angajatilor din secorul public acelasi nivel salarial pentru studii, functie si responsabilitati similare", sustinea atunci conducerea "Cartel Alfa".

Confederatiile sindicale au cerut ca legea salarizarii unice sa prevada ca salariul de incadrare in sectorul bugetar sa reprezinte cel putin 80% din ponderea venitului salarial, in timp ce adaosurile la salariu, la fel ca in alte tari, sa nu depaseasca un procent de 20 la suta din acesta.

Acordul a fost semnat doar de Blocul National Sindical, celelalte trei confederatii sindicale - Cartel Alfa, CNSLR - Fratia si CSDR - declarand ca solicita mai intai rezolvarea problemei salariilor din invatamant si asumarea documentului de catre toate partidele politice.