Guvernul ar putea adopta in februarie o Ordonanta de Urgenta prin care sa elimine remunerarea sub forma de drepturi de autor. Ordonanta ar urma sa elimine ceea ce guvernantii considera "salarii mascate", drepturile de autor fiind impozitate doar cu impozit pe venit (16%, dupa o deducere de 40%), in timp ce pe salarii se aplica o serie de contributii ale angajatorului si angajatului (contributii la asigurarile de sanatate, la asigurarile sociale etc.).

Masura ar avea efect asupra a circa 200.000 de persoane, a declarat vineri, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, citat de NewsIn.

Tentatia de a plati impozite mai mici impinge tot mai multe firme din Romania sa-si plateasca angajatii cu salariul minim trecut pe cartea de munca si restul de bani prin alte forme de plata, precum drepturi de autor, microintreprinderi sau persoana fizica autorizata (PFA) sau chiar "la plic".

Din datele centralizate de ANAF, reiese ca 61,5% din fisele fiscale depuse de angajatori la Fisc in 2007 cuprindeau venituri pe cartea de munca la nivelul salariului minim pe economie. Tot din datele ANAF reiese ca peste 37.000 de romani erau platiti cu drepturi de autor in 2007.