Pe fondul crizei economice globale, liderii Uniunii Europene au convocat pentru luna martie o reuniune de urgenta, pentru a discuta problema in crestere a revoltelor sociale din mai multe state, relateaza Daily Telegraph.

Bulgaria, Letonia, Lituania, Ungaria, Grecia si Islanda s-au confruntat deja cu miscari de protest mai mult sau mai putin violente, pe masura ce somajul creste in intreaga Europa, iar guvernele reduc drastic cheltuielile bugetare.

La summitul din martie, liderii UE vor discuta aceste probleme, dar si despre reducerea programelor sociale: "Exista probleme. UE le impartaseste. Este una dintre marile provocari al Consiliului de primavara", a precizat sursa citata.

Lituania, care s-a confruntat cu proteste violente din cauza masurilor de austeritate, colecteaza si analizeaza toate informatiile disponibile despre evenimente similare din statele membre UE: "Guvernul Lituaniei furnizeaza informatii relevante statelor interesate, Germania, Franta, Lituania, Estonia", a declarat diplomatul. Si Polonia a manifestat un "interes vital fata de aceste evenimente".

Balcanii, in pragul protestelor de strada

Afectate serios pe plan financiar, tarile din Europa de Est risca instabilitate politica si miscari sociale, chiar si o amplificare a tensiunilor rasiale. Multi experti se tem ca Romania, care a aderat la Uniunea Europeana in 2007, ar putea fi urmatoarea tara care s-ar confrunta cu proteste de strada, scria The Guardian la inceputul saptamanii.

Saptamana trecuta, la Vilnius, protestatarii au aruncat cu pietre in politisti in fata Parlamentului, manifestand impotriva pachetului de austeritate care include cresteri de impozite si reduceri de venituri. La Sofia, 150 de oameni au fost arestati si cel putin 30 raniti in numeroase incidente. Peste 100 de persoane au fost retinute dupa luptele de strada dintre politie si demonstranti si la Riga.

Si in Grecia, unde au loc manifestatii dese si violente, somajul este de 7,4%, tinzand catre 9,4% pana in 2010. La fel, rata somajului in Spania, estimata sa ajunga la 18,7%, este un alt motiv de ingrijorare pentru oficialii statelor europene.