La inceputul lunii noiembrie a anului 2009 ar putea fi gata pentru circulatie 42 de kilometri din Autostrada Transilvania, mai exact din sectorul Campia Turzii - Gilau, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

Berceanu a vizitat, marti, santierul Autostrazii Transilvania, iar joi, s-a intalnit cu reprezentanti ai Companiei Bechtel. El a anuntat ca va continua discutiile cu reprezentantii companiei si in zilele urmatoare.

Cele mai importante declaratii ale lui Radu Berceanu:

  • "Am cazut de acord sa modificam cateva dintre modalitatile in care se lucra pana acum din prevederile contractuale. Cea mai importanta este legata de avans. Avansul era de obicei in jurul a 150 de milioane de euro, suma care trebuia platita la inceputul anului, pentru lucrarile din anul respectiv."
  • "Anul acesta nu se va plati acest avans, ci vom lucra cu plati lunare sau pe stadii de lucrari, fara sa mai fie nevoie de niciun fel de avans. In alti ani, schimbul a 150 de milioane de euro, schimbul leilor aferenti acestei sume, a creat probleme in legatura cu cursul valutar."
  • "Anul acesta, daca noi, partea romana, vom respecta obligatiile contractuale cum ar fi relocarea unor linii de inalta tensiune si tevi de gaze, exproprierea, pe unele portiuni de teren, si bineinteles plata continua si corecta a sumelor certificate la plata de catre consultant, atunci, la inceputul lunii noiembrie vom avea gata pentru circulatie 42 de kilometri din acest tronson care in total are 52 de kilometri."
  • "Sunt multe viaducte, multe lucrari complicate, asa ca ceilalti 10 kilometri vor fi finalizati in primele luni ale anului 2010."
  • "In doua sau trei saptamani vom discuta despre portiunea 3C, care este la granita, ultima portiune, catre Bors, unde probabil vom cadea de acord cu finalizarea a 18 kilometri. Acolo este si un foarte mare viaduct, o sa va comunicam la momentul acela intelegerea la care am ajuns."
  • "Noi va trebui sa platim, imediat dupa adoptarea bugetului, o suma de 141,5 milioane de euro, care sunt restante de plata din anul trecut. Deci este un cadou pe care l-am primit de la domnul Orban, sigur ca or sa ne coste si penalitatile, sunt incluse in suma asta, ne costa si schimbul valutar care nu mai e 3,5 ca asta-vara cand au fost facute unele dintre aceste cheltuieli."
  • "Pentru ceea ce ne-am propus anul acesta pe sectiunea Gilau - Campia Turzii, sunt necesare 291 de milioane de euro, deci un total de 432 de milioane de euro, la care se vor mai adauga sumele pe care le vom discuta saptamana viitoare, pentru portiunea de la granita Suplacu de Barcau - Mihailesti."
  • "Noi am discutat si despre angajatii de pe santiere care odata aceste lucruri stabilite, nu trebuie sa se mai teama, vor incepe sa fie rechemati destul de repede. Aceste lucrari dau de lucru unui numar mare de oameni, ceea ce face ca economia in zona respectiva sa functioneze."