Proiectul spitalelor regionale este in mare pericol din cauza ca nu exista suficienti bani la buget pentru finalizarea lor in acest an, a afirmat joi, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Irinel Popescu, citat de NewsIn.

  • Eu voi solicita sa avem un buget macar la nivelul celui de anul trecut. Sigur ca bugetul general va fi mai mic, dar, apropo de prioritati, intr-o astfel de perioada, chiar daca ea poate avea repercusiuni economice, este mai usor sa renunti sa faci un drum, ca si asa n-am facut prea multe, decat la sanatate. Dupa parerea mea, la sanatate nu poti sa renunti“, a declarat Irinel Popescu.
  • Seful CNAS a mai adaugat ca spitalele sunt, in continuare, prost finantate, dar acest lucru s-ar putea schimba in curand. „Eu unul cred in continuare ca spitalele sunt sectorul cel mai neglijat si cel mai prost finantat dintre toate segmentele sistemului de sanatate din Romania."
  • Presedintele CNAS a adaugat ca proiectul spitalelor regionale este in pericol din cauza ca este foarte posibil sa nu fie suficienti bani de la bugetul de stat pentru acestea. El spune ca spitalele ar putea fi totusi ridicate, dar cu bani europeni. „Pentru necesitatile majore, cum ar fi sanatatea, cum ar fi educatia, dupa parerea mea, lor li se va acorda prioritate. Insa, pentru astfel de proiecte exista Banca Mondiala, Fondul Monetar International, si am inteles ca exista intentia sa apelam la aceste institutii ca sa nu oprim proiectele in derulare“, a adaugat Irinel Popescu.
  • In plus, Irinel Popescu si-a exprimat ingrijorarea ca medicina primara va fi sectorul cel mai afectat in acest an de criza financiara. "Emotia cea mai mare, in acest an de austeritate, o am la nivelul medicinei primare. Pentru ca odata cu terminarea acelui program pentru Evaluarea Starii de Sanatate a Populatiei, care si el este analizat in momentul de fata, iar analizele preliminare arata ca s-a cheltuit mult si s-a obtinut putin, dar pentru medicii de familie a fost o sursa buna de venituri in perioada aceasta si care nu va mai fi. Sa vedem ce putem face“, a spus presedintele CNAS.
  • Irinel Popescu a criticat si decizia de eliminare a plafonului la medicamente, decizie pe care a catalogat-o drept iresponsabila si chiar ilegala.