Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri cu ocazia primirii Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti ca pentru comunitatea internationala, anul 2008 va fi retinut in istorie, din pacate, ca un an al crizelor. "Ma refer la criza alimentara, la cea financiara, apoi la cea economica. Nu in ultimul rand, ne-am confruntat cu crize de securitate locale si regionale prelungite, cum este cea din Fasia Gaza sau cea din Georgia...", a explicat seful statului.

In schimb, anul 2009, desi se anunta la fel de complex precum cel precedent, trebuie sa fie anul care va oferi unele confirmari mult asteptate: "Tema crizelor face agenda celor mai inalte foruri internationale. In fiecare zi se investeste energie pentru a gasi solutii. Dezbaterea nu trebuie sa ramana insa una cantonata in abstract. Chiar daca solutiile nu sunt posibile peste noapte, ele necesitand ani de zile, important este sa avem o viziune ambitioasa si vointa politica pe masura. Anul 2008 a aratat ca inca exista aceasta vointa. Anul 2009, desi se anunta la fel de complex precum cel precedent, trebuie sa fie anul care va oferi unele confirmari mult asteptate, cel putin in cateva directii', se arata in comunicatul Presedintiei.

Traian Basescu: Pentru Romania, parteneriatul strategic cu SUA este un element fundamental

Romania doreste sa coopereze cu noua administratie de la Washington pentru a aprofunda si reconfirma soliditatea relatiei transatlantice, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu, adaugand ca, pentru Romania, parteneriatul strategic cu SUA este un element fundamental.

"Pentru Romania, parteneriatul strategic cu Statele Unite este un element fundamental al intereselor si viziunii de politica externa. Dorim sa cooperam cu noua administratie de la Washington pentru a aprofunda si reconfirma soliditatea relatiei transatlantice, pentru a mentine relevanta NATO ca piatra de temelie a securitatii noastre, pentru a conecta ariile geografice din vecinatatea noastra la spatiul euro-atlantic", a declarat seful statului cu ocazia primirii, la Palatul Cotroceni, a Corpului Diplomatic.