Marinarul roman rapit miercuri dimineata de la bordul unui petrolier care transporta 4.000 de tone de motorina, in largul coastelor Nigeriei, a fost eliberat, a anuntat joi armata nigeriana, potrivit AFP si Reuters. Mai multi barbati inarmati au reusit sa-l rapeasca pe roman si au avariat grav vasul.

Piratii au reusit sa fuga la bordul unor ambarcatiuni rapide.

Trei surse private din domeniul securitatii au declarat ca nava, MT Meredith, a fost atacata la Bonny Fairway Buoy, in largul deltei petroliere a Nigerului, o ruta folosita frecvent pentru transportarea petrolului.

Potrivit primelor informatii, vasul se indrepta spre Port Harcourt.

Forta militara responsabila pentru mentinerea securitatii in Delta Nigerului nu a putut fi contactata pentru a comenta incidentul. "Nava a cerut ajutor dupa ce motoarele si suprastructura au fost grav avariate", a precizat o sursa din domeniul securitatii.

Acest atac este cel mai recent dintr-o serie de acte de piraterile comise in Delta Nigerului, principalul rezervor de petrol al Africii si inima industriei petroliere a continentului. Nivelul redus de securitate a redus productia de petrol a Nigeriei cu o cincime in ultimii ani.

Ministerul Afacerilor Externe a primit confirmarea informatiei privind rapirea unui cetatean roman in Nigeria.

MAE, prin ambasada din Nigeria si prin autoritatile competente, a anuntat miercuri ca a pornit demersurile necesare pentru eliberarea cetateanului respectiv, a precizat Ministerul, intr-un comunicat de presa.